Vegan gehaktballen recept

Pittige vegan ballen van kikkererwten en quinoa

Deze vegan ballen van kikkererwten zijn perfect voor iedereen die graag plantaardig(er) wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. Dit recept heb ik niet zelf bedacht, het is een recept van topkok Max La Manna. Had ik al gezegd dat het naast een budgetrecept ook een ideaal gerecht is voor foodprepping waardoor je er meerdere avonden van kunt eten?

Plantaardig budgetrecept voor beginners: smaakvolle vegan gehaktballen

Voorbereiding: 20 minuten / oven: 30 minuten

Peulvruchten zijn voor mij de sleutel naar een plantaardiger dieet: goed te combineren, bomvol vitaminen én zelfs mijn man juicht mijn vega én vaak zelfs vegan-creaties met linzen en kikkererwten toe. En daarom experimenteer ik hiermee in de keuken. In deze reeks deel ik de lekkerste vega & vegan gerechten. Vaak zijn dit curry’s, maar dit keer dus pittige ballen in een pita-broodje of wrap.

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet

Bij het aanmeten van mijn groene lifestyle zonder spruitjeslucht hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Als ik ons gezin in een hokje moet plaatsen dan vallen wij onder de flexitariërs – waarbij ik iets meer aan de vegakant zit dan mijn man en zoonlief ;). Mijn duurzame missie brengt mij dus ook vaker in de keuken. Hier doe ik onderzoek naar makkelijke vegetarische & vegan gerechten waar ook mijn man blijf van wordt. En toen kwam ik al snel bij curry’s en Oosterse gerechten terecht. Mijn man en ik zijn er dol op. Met een aantal basisingrediënten die ik altijd in huis heb zoek ik naar recepten die bijna niet kunnen mislukken. Koken is niet echt mijn talent, dus als deze gerechten bij mij goed slagen, dan kan iedereen dit maken!

Budget koken: vegan gehaktballen van kikkererwten en quinoa

Dit vegan-recept zag ik in een reel op Instagram voorbijkomen bij chefkok Max La Manna, één van mijn inspiratiebronnen voor een plantaardiger dieet. Dit recept zag er zo heerlijk uit dat ik de post heb opgeslagen zodat ik er zelf mee aan de slag kon. Heb je weinig tijd, dan adviseer ik je de voorbereidingen alvast op een ander moment te doen zodat je voor het avondeten alleen nog maar de ballen hoeft te draaien en in de oven hoeft te doen. Ook kun je heel goed foodprepping doen bij dit gerecht: heel veel ballen draaien en een deel invriezen voor een later moment. Meer over budget koken? Bekijk dan onze boodschappen challenge: wij probeerden een maand lang rond te komen van 100 euro boodschappengeld.

Hieronder tref je het recept aan voor circa 4 personen:

Ingrediënten

Voor de vegan ballen:

  • 500 gram gedroogde kikkererwten* of 2 blikken kikkererwten uit blik
  • 200 gram quinoa of couscous
  • 1/2 rode ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • Zware peper
  • Zout

*Gedroogde kikkererwten moet je minimaal 8 uur laten weken in een pan met koud water om het vervolgens 40 minuten te koken voor je er ballen van kunt maken.

Voor de marinade:

  • 4 eetlepels hot sauce (bijvoorbeeld Koh Thai Sriracha saus)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels bruine suiker (ongeraffineerd is duurzamer)
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 theelepels water
  • Optioneel voor topping: bieslook en koriander
  • Optioneel: komkommer.
  • Optioneel: pita-broodje of wrap

Bereidingswijze vegan kikkererwten-ballen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was, schil/pel en snijd alle specerijen.
  • Bereid de quinoa of couscous zoals op de verpakking staat.
  • Mix de kikkererwten, quinoa (of couscous) samen met alle kruiden en specerijen in een mixer. Zorg ervoor dat het een soort gladde ‘deeg’ substantie wordt waar je ballen van kunt draaien.
  • Draai kleine ballen en leg ze op een ovenschaal.
  • Bak de ballen knapperig bruin in 20 minuten, vergeet niet af en toe om te draaien.

Ga verder met het voorbereiden van de marinade. Let op: als je niet van pittig houdt, doe er dan minder hot sauce bij.

  • Mix alle ingrediënten van de marinade in een kom en roer het goed door.
  • Verhit een pan en verwam de saus.
  • Doe de plantaardige ballen in de pan en bak ze mee met de marinade.
  • Garneer de ballen met bieslook en koriander (optioneel).
  • Serveer op een pitabroodje of een wrap met reepjes komkommer.

Ook gezond boodschappen doen bij Kazidomi? Gebruik dan wel deze kortingscode

Mijn gerechten van kikkererwten smaken tegenwoordig nog lekkerder nu ik weet dat deze biologisch zijn geproduceerd bij een B-corp bedrijf in Turkije. Hoe ik dit weet? Omdat ik tegenwoordig regelmatig boodschappen doe bij Kazidomi. Elk product in deze webshop wordt gecheckt door een voedingsexpert en voorzien van handige tags. Wil je ook het gemak ervaren van duurzaam shoppen zonder dat je al het uitzoekwerk hoeft te doen? Dan heb ik twee kortingcodes voor je die je kunt gebruiken in de webshop:

  • Wil je een lidmaatschap afsluiten zodat je elke keer als je iets koopt éxtra korting op producten krijgt? Met de kortingscode GREENLIST20LID krijg je twintig euro korting op het afsluiten van een lidmaatschap. Het lidmaatschap bedraagt nu 80 euro per jaar. Dit kan interessant zijn als je van plan bent om minimaal drie keer meerdere dingen besluit te kopen. Word nu lid!
  • Zonder lidmaatschap boodschappen doen kan uiteraard ook. Je profiteert dan nog steeds van aantrekkelijke prijzen, (maar niet van de extra korting per product zoals het lidmaatschap wel biedt). Hiervoor heb ik een andere kortingscode! Met de code GREENLIST10 krijg je tien procent korting op je bestelling in de webshop*. Bekijk de webshop.

*Bij een bestelling van minimaal 49 euro + gratis verzending.

Bekijk ook deze blogpost: gezond boodschappen doen zonder gedoe én met flinke korting bij Kazidomi!
Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests die je kunt doen om je impact te berekenen.
Onze favoriete vega(n) recepten verzamelen we in de rubriek Koken & Recepten.

Bekijk hier de reel-video die mij op dit idee bracht:

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: