Search
Vegan pittige ballen van kikkererwten en quinoa.

Pittige vegan ballen van kikkererwten en quinoa

Pittige vegan ballen van kikkererwten en quinoa. Door een flinke scheut srirachasaus hot sauce kun je de ballen flink pittig maken. Of minder pittig, het is maar net waar je van houdt en wie je aan tafel hebt. Lekker in een pitabroodje. Dit recept kwamen we op Instagram tegen: chef-kok Max La Manna liet het zien in een video. En dus zijn we dit recept van onze Insta-held ook gaan proberen.

Vegan ‘gehaktballen’, maar dan van kikkererwten en quinoa

Kikkererwten? Wij hebben deze heerlijke peulvrucht helemaal ontdekt in de duurzame keuken. Check bijvoorbeeld ook deze makkelijke curry met kikkererwten. Deze heerlijke peulvruchten zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en bevorderen een verzadigd gevoel. Ze zijn supergezond en passen perfect in een duurzamer dieet. Het is dus ook de perfecte vleesvervanger en gedroogd of in blik kun je het lang bewaren. Wat betreft smaak bieden kikkererwten een milde nootachtige smaak en een stevige textuur. Of je ze nu roostert voor een knapperige snack, verwerkt in een smeuïge hummus of er falafelballen van draait: kikkererwten zijn niet alleen goed voor je, maar maken ook elke doordeweekse maaltijd een feestje!

Budgetrecept: vegan ballen van kikkererwten en quinoa (met couscous werkt het ook).

Dit vegan recept zag ik in een reel op Instagram voorbijkomen bij chef-kok Max La Manna, één van mijn inspiratiebronnen voor een plantaardiger dieet. Dit recept zag er zo heerlijk uit dat ik de post heb opgeslagen, zodat ik er zelf mee aan de slag kon. Heb je weinig tijd, dan adviseer ik je de voorbereidingen alvast op een ander moment te doen, zodat je voor het avondeten alleen nog maar de ballen hoeft te draaien en in de oven hoeft te doen. Ook kun je heel goed meal prepping doen bij dit gerecht: heel veel ballen draaien en een deel invriezen voor een later moment.

Budgetrecept

Deze vegan balletjes van kikkererwten zijn ook nog eens een fijn budgetrecept. Voor 900 gram (bio) kikkererwten betaal je ongeveer 2 euro. Hier kun je echt heel veel ballen van draaien. En quinoa is ook geen kostbaar ingrediënt.

Vegan pittige ballen van kikkererwten en quinoa.

Pittige vegan ballen van kikkererwten en quina

Wie heeft er zin in pittige balletjes in pitabrood? Ik zou je hand maar opsteken, want deze ballen zijn waan-zinnig. Ik zag ze in een video van chef-kok Max La Manna op Instagram en ik kreeg meteen trek. Maak ze klaar met veel of weinig hot sauce. Wij kiezen voor veel. Lekkere ballen met pit.
3 van 2 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4

Keukengerei

  • staafmixer
  • snijplank en mes
  • hapjespan
  • bakje en lepel voor saus mengen
  • ovenschaal

Ingrediënten
  

Vegan ballen

  • 500 gr gedroogde kikkererwten* of 2 blikken kikkererwten uit blik
  • 200 gr quinoa of couscous
  • ½ rode ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl peterselie
  • zwarte peper
  • zout
  • optioneel pitabroodjes en komkommer

Pittige marinade

  • 4 el hot sauce (bijvoorbeeld srirachasaus)
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl bruine suiker (ongeraffineerd is duurzamer)
  • 1 el maïzena
  • 2 tl water
  • optioneel voor topping: bieslook en koriander

Instructies
 

Vegan ballen maken

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was, schil/pel en snijd alle specerijen.
  • Bereid de quinoa of couscous zoals op de verpakking staat.
  • Mix de kikkererwten, quinoa (of couscous) samen met alle kruiden en specerijen in een mixer. Zorg ervoor dat het een soort gladde 'deeg' wordt waar je ballen van kunt draaien.
  • Draai kleine ballen en leg ze op een ovenschaal.
  • Bak de ballen knapperig bruin in 20 minuten, vergeet niet af en toe om te draaien.

Pittige marinade maken

  • Mix alle ingrediënten van de marinade in een kom en roer het goed door.
  • Verhit een pan en verwam de saus.
  • Doe de plantaardige ballen in de pan en bak ze mee met de marinade.
  • Garneer de ballen met bieslook en koriander (optioneel).
  • Serveer op een pitabroodje of een wrap met reepjes komkommer.

Notities

*Gedroogde kikkererwten moet je minimaal 8 uur laten weken in een pan met koud water om het vervolgens 40 minuten te koken voor je er ballen van kunt maken.
Trefwoord vegan, kikkererwten, quinoa, meal prepping, budgetkoken

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: