Ga terug
Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de vaatwasser blinkend schoon.

Duurzaam schoonmaken van je vaatwasser

Je vaatwasser bestaat uit heel veel verschillende onderdelen die flink vies kunnen zijn. Dat lijkt een hele klus, maar met mijn stappenplan heb je in een oogwenk weer een blinkende en schone machine. Gebruik een zachte doek en een teiltje met warm water. Met een teiltje gebruik je veel minder warm water dan bij een lopende kraan. Ik maak elke maand de vaatwasser schoon. Om het niet te vergeten, zet ik vaak een taak in mijn online agenda om mezelf eraan te herinneren.
3.40 van 5 stemmen

Keukengerei

  • teil met warm water
  • zachte doek
  • paar eetlepels baking soda
  • optioneel: scheut natuurazijn

Instructies
 

  • Zorg dat je afwasmachine leeg is en haal de rekken uit je machine. De meeste rekken kun je door optillen verwijderen. Soms heb je een palletje of knopje nodig; check de handleiding van je machine om dit te controleren! Ik ben slecht in het bewaren van alle handleidingen, maar heb ontdekt dat ik ze altijd op Ecosia (duurzaam alternatief voor Google) terug vind door het intypen van het serienummer en merk. Je vindt het serienummer vaak terug op een sticker op je machine. Bewaar daarna de digitale handleidingen in een ‘handleidingen’ mapje op je telefoon of ander device, en geef ze een makkelijk vindbare naam om ze snel terug te vinden.
  • Bekijk de sproeiarmen van je vaatwasser op verstoppingen. Bij de meeste machines kun je de sproeiarmen verwijderen door een schroef of klem los te maken. Hier geldt: doe het voorzichtig en zoek de handleiding als je het niet zeker weet. Zie je veel kalkaanslag op de sproeiarmen; laat ze dan even weken in een teiltje met warm water en een flink scheut (natuur)azijn. Ik gebruik ook wel een tandenstoker om de gaatjes van de armen schoon te prikken. Was de sproeiarmen af met een afwasborstel in een teiltje met warm water met een eetlepel baking soda. Plaats ze daarna terug.
  • Verwijder ook de filters van de vaatwasser. Vaak kun je ze helemaal uit elkaar halen, zodat je alle onderdelen goed schoon kunt maken. Was de onderdelen af met een afwasborstel in je teiltje water met baking soda. Spoel de onderdelen dan af met (koud) water en plaats ze terug.
  • Daarna is de rubberen afdichting van de deur aan de beurt. Daar kunnen vuil- of voedselresten op achterblijven. Om aantasting van je rubbers en lekkages te voorkomen, moeten deze goed schoon blijven. Gebruik een zachte doek en warm water om de rubbers goed schoon te maken.
  • Om de vaatwasser van binnen schoon te maken, draaien we het heetste programma van de machine met een theelepel baking soda (niet meer!) in het zeepbakje. Het laat alle vetaanslag en eventuele vieze geurtjes verdwijnen. En hierna blinkt je machine weer als nieuw. Plaats de rekken weer terug in je vaatwasser, zodat ze ook schoon worden. Heb je een schoonmaakprogramma op jouw vaatwasser, dan is dat de beste optie om de machine te reinigen.
  • Ik gebruik de schoonmaakronde van de vaatwasser meteen om te controleren of er nog genoeg vaatwaszout en glansspoelmiddel in de machine zit. Als het nodig is, vul ik deze aan. Als spoelmiddel gebruik ik al jaren natuurazijn. Dat werkt net zo goed, en bespaart me geld én weer een extra plastic fles in mijn gootsteenkastje.
  • Terwijl de machine draait, maak je de buitenkant schoon met een zachte doek. Zitten er veel vieze vingers op je deur, dan kun je een beetje baking soda op je doekje strooien om de buitenkant gemakkelijk weer blinkend schoon te maken.

Notities

Bonustip: een half vaatwasblokje is vaak al voldoende om je vaat schoon te krijgen. Of gebruik niet meer dan een eetlepel vaatwaspoeder. Zo bespaar je niet alleen geld, maar halveer je ook de impact van de productie van het vaatwasmiddel én voorkom je een extra verpakking.
Trefwoord huishouden, schoonmaken, baking soda, vaatwasser, afwasmachine