Groene tomaten chutney is een feestje op een nazomerse borrelplank. Heerlijk bij een stukje geitenkaas of op een knapperig broodje. Wij ontdekten dit smaakbommetje in Zuid-Frankrijk, maar goed nieuws: ook met die eigenwijze, onrijpe tomaten uit je Nederlandse tuin (of van de markt) maak je er thuis zo iets heerlijks van. Dit is zo’n recept waar je blij van wordt. De smaak? Een beetje zoet en een beetje zuur. En dus helemaal zélf gemaakt.
10grbiologische citroendat is ongeveer het sap van een kwart citroen + wat rasp
Instructies
Was de groene tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
Rasp wat schil van een citroen (alleen het gele deel) en snijd een stukje vruchtvlees mee, zonder pitten.
Doe alles samen met de suiker in een pannetje.
Breng het langzaam aan de kook en roer goed tot de suiker helemaal gesmolten is.
Laat het 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen tot het mengsel een stroperige structuur heeft.
Wil je ‘m wat gladder? Dan kun je de chutney eventueel even pureren. Te dik? Voeg een klein beetje water toe.
Giet de warme chutney in een schoon potje. Tip: Steriliseer je potje. Giet er kokend water over en zet het daarna tien minuten in een oven van 100°C. Vergeet de deksel niet! Vul daarna het potje met de groene tomaten chutney.
Notities
In de koelkast blijft deze chutney zeker 2 à 3 weken goed, als je ‘m niet al eerder opeet natuurlijk.Wil je meer maken? Gebruik dan deze verhouding: 56% tomaat, 40% suiker en 4% citroen. Dus heb je 300 gr tomaat, dan pas je de verhoudingen gewoon aan.