Deze vegan regenboog rijstbowl met crispy tofu is niet alleen een feestje voor het oog, maar ook een boost voor je gezondheid. Perfect als lichte maaltijd vol kleur en smaak, en ideaal voor iedereen die plantaardig en gezond wil eten!
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng na het koken de rijst met 2 el rijstazijn voor een extra smaakboost.
Snijd ondertussen alle groenten en fruit en verdeel deze in aparte, gezellige bakjes.
Maak de dressing: meng in een klein kommetje de sojasaus, sesamolie, agavesiroop en fijngesneden gember. Deze dressing geeft de bowl een heerlijke, hartige smaak.
Bereid de crispy tofu: wil je de tofu lekker krokant? Begin dan ruim op tijd. Giet de tofu af en snijd deze in dikke plakken. Leg de plakken tussen vellen keukenpapier, zet er iets zwaars op en laat ze minstens een uur uitlekken. Zo wordt de tofu nog steviger en neemt het straks de marinade beter op.
Maak ondertussen de marinade voor de tofu door de ketjap, sambal en rijstazijn te mengen. Snijd de uitgelekte tofu in blokjes en meng ze door de marinade. Laat dit nog een uur intrekken voor de beste smaak.
Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een pan en bak de tofublokjes tot ze mooi bruin en krokant zijn.
Schep de rijst in een kom of op een bord en versier het met alle kleurrijke ingrediënten. Voeg de crispy tofu toe en besprenkel met de gember-sojadressing. Maak de bowl helemaal af met grofgehakte wasabi-bollen voor een extra kick!
Notities
Tofu-pro tip: tofu wordt echt een stuk lekkerder als je het goed laat uitlekken, ruim op tijd in de marinade zet en bakt in een royale laag olie. Zo krijg je die crispy buitenkant waar iedereen van houdt!
Maak het jouw eigen bowl: met de toppings kun je eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld zeewiersnippers, extra mango of wat geroosterde sesamzaadjes toe voor nog meer smaak en textuur.
Vooruitwerken: heb je een drukke dag? Je kunt de rijst, groenten en dressing alvast voorbereiden. Zo hoef je alleen nog de tofu te bakken voor het serveren.