Zoetzure komkommer, atjar keti moen recept.

Tasty cucumber dish: sweet and sour cucumber (atjar keti moen)


Dit zoetzure komkommergerecht komt uit de Indonesische keuken en is heerlijk bij een vegetarische rijsttafel, maar je kunt dit simpele groentegerecht veel vaker uit de koelkast trekken. Wat dacht je van een paar plakjes op een broodje vega hotdog, een broodje tempeh, (vega) kip of op een gezellige schaal bij een barbecue. We krijgen direct trek bij het schrijven. Duurzaam is dit bijgerecht beslist ook, want door het inleggen kun je de komkommer wéken in de koelkast bewaren. Selamat Makan!

Atjar keti moen, een makkelijk gerecht met komkommer

Atjar keti moen is een traditioneel Indonesisch bijgerecht, waarbij dunne plakjes komkommer worden ingelegd in een zoetzure marinade van azijn, suiker en kruiden. Dit gerecht is niet alleen geliefd om zijn frisse en pittige smaak, maar ook vanwege zijn lange houdbaarheid. Het inleggen zorgt ervoor dat de komkommers wekenlang houdbaar blijven, wat dit gerecht extra duurzaam maakt.

Een komkommer, natuurazijn, een weckpot en wat specerijen. Meer heb je niet nodig voor dit frisste bijgerecht: zoetzure komkommer (atjar-keti-moen).

Welke komkommer is duurzamer?

Bij het kiezen van de duurzaamste komkommer in de supermarkt zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Komkommers zijn op zich al een duurzame keuze, vooral omdat ze vaak lokaal worden geteeld en weinig energie verbruiken bij de productie. Vaak vind je Nederlandse komkommers in de schappen, wat de milieubelasting door transport minimaliseert. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo vind je biologische komkommers vaak verpakt in plastic, terwijl niet-biologische varianten meestal zonder verpakking komen. Dit roept de vraag op: welke is duurzamer? Hoewel het plastic om de biologische komkommer misschien onnodig lijkt, is het belangrijk te weten dat de teelt van biologische komkommers vaak minder belastend is voor het milieu. Minder gebruik van pesticiden en kunstmest zorgt voor een gezondere bodem en biodiversiteit. Daarom is de biologische komkommer, ondanks de plastic verpakking, meestal de duurzamere keuze.

Interessant feitje: biologische groenten moeten duidelijk gekenmerkt worden als biologisch. Dit is de reden waarom biologische komkommers vaak in plastic verpakt zijn, ondanks dat het paradoxaal lijkt.

Zoetzure komkommer, atjar keti moen recept.

Zoetzure komkommer: atjar keti moen

Bedenk goed wat je met je laatste komkommer doet! Atjar keti moen is een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken, maar deze ingelegde komkommers kun je op veel meer broodjes en bij veel meer maaltijden kwijt. En het is zo makkelijk!
No ratings yet
Preparation 5 minutes
Preparation 5 minutes
Total Time 10 minutes
Course side dish
Cuisine Indonesisch
Servings 1 pot

Kitchenware

  • grote weckpot of lege jampot (zorg voor een ruime pot)
  • cutting board
  • knife

Ingredients
  

  • 1 cucumber
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 red onion
  • 1 red pepper
  • 1 el sugar
  • 1 fluorescent salt
  • azijn
  • water
  • optional 2 teentjes knoflook
  • optional rood pepertje voor extra pit en andere kruiden

Instructions
 

  • Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Doe de komkommers in de pot.
  • Snijd de ui in halve ringen en voeg ze toe aan de pot.
  • Doe zout en suiker erbij.
  • Vul de pot voor ongeveer de helft met een mengsel van water en azijn (zelfde verdeling). Zorg dat de komkommer onder water komen te staan. Het is belangrijk om ruimte over te laten, omdat bij wecken de hoeveelheid vloeistof stijgt.
  • Voeg een flinke eetlepel sambal (en eventuele kruiden) toe en roer totdat de suiker is opgelost.
  • Zet je komkommergerecht nu vier uurtjes in de koelkast. Daarna kun je weken plezier beleven aan dit heerlijke bijgerecht.
Keyword komkommer, zoetzure komkommer

Meer receptentips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: