Vegan pittige ballen van kikkererwten en quinoa.

Spicy vegan balls of chickpeas and quinoa

Pittige vegan ballen van kikkererwten en quinoa. Door een flinke scheut srirachasaus hot sauce kun je de ballen flink pittig maken. Of minder pittig, het is maar net waar je van houdt en wie je aan tafel hebt. Lekker in een pitabroodje. Dit recept kwamen we op Instagram tegen: chef-kok Max La Manna liet het zien in een video. En dus zijn we dit recept van onze Insta-held ook gaan proberen.

Vegan ‘gehaktballen’, maar dan van kikkererwten en quinoa

Kikkererwten? Wij hebben deze heerlijke peulvrucht helemaal ontdekt in de duurzame keuken. Check bijvoorbeeld ook deze makkelijke curry met kikkererwten. Deze heerlijke peulvruchten zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en bevorderen een verzadigd gevoel. Ze zijn supergezond en passen perfect in een duurzamer dieet. Het is dus ook de perfecte vleesvervanger en gedroogd of in blik kun je het lang bewaren. Wat betreft smaak bieden kikkererwten een milde nootachtige smaak en een stevige textuur. Of je ze nu roostert voor een knapperige snack, verwerkt in een creamy hummus of er falafelballen van draait: kikkererwten zijn niet alleen goed voor je, maar maken ook elke doordeweekse maaltijd een feestje!

Budgetrecept: vegan ballen van kikkererwten en quinoa (met couscous werkt het ook).

Dit vegan recept zag ik in een reel op Instagram voorbijkomen bij chef-kok Max La Manna, één van mijn inspiratiebronnen voor een plantaardiger dieet. Dit recept zag er zo heerlijk uit dat ik de post heb opgeslagen, zodat ik er zelf mee aan de slag kon. Heb je weinig tijd, dan adviseer ik je de voorbereidingen alvast op een ander moment te doen, zodat je voor het avondeten alleen nog maar de ballen hoeft te draaien en in de oven hoeft te doen. Ook kun je heel goed meal prepping doen bij dit gerecht: heel veel ballen draaien en een deel invriezen voor een later moment.

Budget recipe

Deze vegan balletjes van kikkererwten zijn ook nog eens een fijn budgetrecept. Voor 900 gram (bio) kikkererwten betaal je ongeveer 2 euro. Hier kun je echt heel veel ballen van draaien. En quinoa is ook geen kostbaar ingrediënt.

Vegan pittige ballen van kikkererwten en quinoa.

Pittige vegan ballen van kikkererwten en quina

Wie heeft er zin in pittige balletjes in pitabrood? Ik zou je hand maar opsteken, want deze ballen zijn waan-zinnig. Ik zag ze in een video van chef-kok Max La Manna op Instagram en ik kreeg meteen trek. Maak ze klaar met veel of weinig hot sauce. Wij kiezen voor veel. Lekkere ballen met pit.
3 from 2 vote
Preparation 20 minutes
Preparation 30 minutes
Total Time 50 minutes
Course main course
Cuisine Aziatisch
Servings 4

Kitchenware

  • staafmixer
  • cutting board and knife
  • hapjespan
  • bakje en lepel voor saus mengen
  • ovenschaal

Ingredients
  

Vegan ballen

  • 500 gr dried chickpeas* or 2 tins of canned chickpeas
  • 200 gr quinoa of couscous
  • ½ red onion
  • 3 knoflooktenen
  • 1 el paprika
  • 2 fluorescent peterselie
  • zwarte peper
  • salt
  • optional pitabroodjes en komkommer

Pittige marinade

  • 4 el hot sauce (bijvoorbeeld srirachasaus)
  • 2 el sojasaus
  • 2 fluorescent bruine suiker (ongeraffineerd is duurzamer)
  • 1 el cornstarch
  • 2 fluorescent water
  • optional voor topping: bieslook en koriander

Instructions
 

Vegan ballen maken

  • Preheat the oven to 200°C.
  • Was, schil/pel en snijd alle specerijen.
  • Bereid de quinoa of couscous zoals op de verpakking staat.
  • Mix de kikkererwten, quinoa (of couscous) samen met alle kruiden en specerijen in een mixer. Zorg ervoor dat het een soort gladde 'deeg' wordt waar je ballen van kunt draaien.
  • Draai kleine ballen en leg ze op een ovenschaal.
  • Bak de ballen knapperig bruin in 20 minuten, vergeet niet af en toe om te draaien.

Pittige marinade maken

  • Mix alle ingrediënten van de marinade in een kom en roer het goed door.
  • Verhit een pan en verwam de saus.
  • Doe de plantaardige ballen in de pan en bak ze mee met de marinade.
  • Garneer de ballen met bieslook en koriander (optioneel).
  • Serveer op een pitabroodje of een wrap met reepjes komkommer.

Notes

*Gedroogde kikkererwten moet je minimaal 8 uur laten weken in een pan met koud water om het vervolgens 40 minuten te koken voor je er ballen van kunt maken.
Keyword vegan, kikkererwten, quinoa, meal prepping, budgetkoken

More food tips from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: