Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken.

Recipe: the easiest vegan pancakes

Pannenkoeken bakken lijkt onmogelijk wanneer je geen eieren wilt gebruiken, maar met dit recept laten we zien dat dit vooroordeel niet klopt. Met dit recept bak je een hele stapel vegan pannenkoeken en maak je iedereen blij.

Nooit meer pannenkoeken eten als veganist? Welnee, maak vegan pannenkoeken!

‘Nu kan ik nooit meer pannenkoeken eten.’ Deze gedachte schoot door mij heen toen ik besloot voortaan plantaardig te koken en bakken. Gelukkig ontdekte ik al snel dat er aardig wat ei-vervangers bestaan. Zo kun je zachte tofu of zijden tofu gebruiken als vervanger in gebak. Rijpe banaan is een goede ei-vervanger in zoet en vochtig gebak zoals cake. Houd je niet zo van de smaak van banaan, dan kun je ook apple puree of sojayoghurt gebruiken. Eén eetlepel lijnzaad gemengd met twee à drie eetlepels water (even laten staan) vervangt één ei, maar ook één eetlepel chiazaad gemengd met drie eetlepels water (iets langer laten staan) staat voor het verbindingsvermogen van één ei. En laat dat chiazaad nou een perfecte eivervanger zijn voor pannenkoeken…. Je hoort het, er zijn tal van vegan ei opties die we trouwens al eerder voor je op een rij hebben gezet (check dit hier).

De makkelijkste vegan pannenkoeken maak je zo

Een pannenkoekbeslag maken kan het snelst door een pannenkoekenmix te gebruiken uit de supermarkt. De melk en eieren die je zelf moet toevoegen, vervang je voor een plantaardige variant en klaar! Voor een goed beslag met het chiazaad-ei gebruik ik altijd een meergranen pannenkoekmix. Een pan met een veilige anti-aanbaklaag en plantaardige roomboter is nodig, zodat je makkelijke vegan pannenkoek niet vast blijft plakken. Voor het warm houden van pannenkoeken tijdens het bakken gebruik ik een grote deksel van een pan. Zo is je stapel vegan pannenkoeken nog lekker warm na het bakken. Benieuwd wat wij bedoelen met een ‘veilige’ anti-aanbaklaag? Check dan dit artikel even.

Aan de slag met vegan pannenkoeken die je zowel zoet als hartig kunt beleggen.

Ideeën voor hartige vegan pannenkoek

Vroeger at ik kaaspannenkoeken of spekpannenkoeken met stroop. Dat doe ik nu niet meer, maar oi oi oi wat ben ik dol op hartige pannenkoeken. En dus ben ik op zoek gegaan naar nieuwe receptjes. Nu beleg ik mijn hartige pannenkoek met vegan pesto, ijsbergsla, halve snoeptomaatjes, vegan strooikaas en sambal Oelek. Klinkt gek? Probeer maar eens! Zálig! Wil je toch kaas- of spekpannenkoeken bakken? Ook spek en kaas is tegenwoordig in vele plantaardige varianten te krijgen. Ik gooi wel eens plantaardige kaasrasp door het laatste beetje beslag om nog een paar vegan kaaspannenkoeken te bakken. Heerlijk!

Recept: de makkelijkste vegan pannenkoeken.

Recipe: the easiest vegan pancakes

Als je al tijden op zoek bent naar hét recept voor vegan pannenkoeken, stop dan met zoeken. Probeer dit gerecht eens. De makkelijkste vegan pannenkoeken maak je met chiazaad en dat doe je zo!
No ratings yet
Preparation 5 minutes
Preparation 20 minutes
Total Time 25 minutes
Course main course
Cuisine Dutch
Servings 10

Kitchenware

  • goede bakpan met PFAS-vrije anti-aanbaklaag
  • grote opscheplepel
  • beslagkom

Ingredients
  

  • 1 pak meergranen pannenkoekmix
  • plantaardige melk
  • 1 el chiazaad
  • water
  • beleg

Instructions
 

  • Maak een chiazaadmengsel van 1 el chiazaad + 3 el water per benodigd ei voor de pannenkoekmix. Meng goed en laat even staan tot het een gelei vormt.
  • Maak het beslag in een beslagkom. Volg de instructies op het pannenkoekmix-pak. Vervang melk en ei voor de plantaardige varianten.
  • Verwarm de pan goed.
  • Laat een stukje plantaardige boter smelten in de warme pan.
  • Giet een grote lepel beslag in de pan.
  • Wacht tot het beslag droogt aan de bovenkant en draai de pannenkoek om.
  • Bak aan beide kanten bruin.
  • Herhaal de stappen tot het beslag op is.
  • Versier de pannenkoek naar wens.
Keyword snel recept, vegan recept, pannenkoeken, pannenkoek, vegan pannenkoek, vegan pannenkoeken, Hollands

Nog meer vegan inspiratie voor het weekend van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.
Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: