Butter chicken met tofu.

Vegan butter ‘chicken’ with tofu: classic with ‘n twist

Deze vegan butter chicken met tofu is de plantaardige variant op het klassieke gerecht. Eigenlijk zouden we dus beter ‘vegan butter crispy tofu’ kunnen zeggen. Hoe dan ook: zó lekker! Vooral die crispy tofu maakt ‘t ‘m helemaal. Inspiratie voor dit recept hebben we opgedaan bij de bekende (Insta) chef-kok Max La Manna.

Vegan butter chicken: een klassieker met een duurzame twist

Dit recept zag ik op Instagram voorbijkomen bij chef-kok Max La Manna en het zag er zo waanzinnig goed uit dat ik de reel heb opgeslagen. Als je weleens krokante tofu hebt geproefd, dan weet je waarschijnlijk wel waarom ik enthousiast werd van zijn filmpje. Het enige wat ik in het recept nog miste, was groente. Ik had nog twee puntpaprika’s liggen, dus die gingen erbij. Hoewel ik ook denk dat het heel goed zal smaken met spinazie en of tomaat…. Terug naar het belangrijkste ingrediënt: crispy tofu om je vingers bij af te likken.

Krokante tofu in je vegan butter ‘no’ chicken

Crispy tofu, een lekkernij in de wereld van plantaardige keukens, wordt bereid door tofu zorgvuldig uit te laten lekken, in blokjes te snijden en vaak te marineren voor extra smaak. Of het nu gebakken of gefrituurd wordt, deze bereidingsmethoden resulteren in een heerlijke knapperige buitenkant terwijl de binnenkant zacht en mals blijft. En het is heel gezond! Je snapt nu waarom het dus zo goed kip kan vervangen. Voor dit recept breken we met tradities (leuke woordspeling). Je hoort tofu altijd in nette blokjes of reepjes te snijden. Dat doe je uit respect voor de tofu. Alleen in dit gerecht gaan we het toch verkrummelen. Sorry alvast.

Tofu verkrummelen versus volgens de traditie tofu netjes in plakjes snijden. Voor dit gerecht breken we met tradities en breken we de tofu.

Butter chicken met tofu.

Vegan butter ‘chicken’ met crispy tofu

Lekker lekker lekker. Een klassiek Indiaas gerecht in een nieuw jasje: vegan butter 'chicken'. Of moeten we crispy tofu zeggen? Het is een recept geïnspireerd op een video van de beroemde chef Max La Manna.
5 van 1 stem
Preparation 20 minutes
Preparation 20 minutes
Total Time 40 minutes
Course main course
Cuisine Indiaas
Servings 3

Kitchenware

  • 1 kom/ schaal
  • 1 theedoek
  • diverse (kook)boeken waarmee je tofu kunt laten uitlekken
  • 1 bakplaat
  • 1 hapjespan
  • 1 snijplank met mes
  • 1 (steel)pan (eventueel voor rijst koken)

Ingredients
  

  • 1 block tofu
  • cornstarch
  • 1 onion
  • 2-4 knoflookteentjes
  • 3 cm gember
  • 1 el olive oil
  • 1 fluorescent kerriepoeder
  • 1 el garam masala of ras el hanout
  • 1 fluorescent korianderzaadjes
  • 1 fluorescent paprika
  • 1 fluorescent salt
  • 2 el tomatenpasta
  • 1 blik volle kokosmelk (1 x 400 ml)
  • (olijf)olie om te bakken
  • optional rijst of flatbread
  • optional koriander en limoensap als topping
  • optional groenten zoals paprika

Instructions
 

  • Laat de tofu 20 minuten uitlekken in een theedoek in een kom en zet er eventueel een hard voorwerp op zoals een kookboek. Verwarm ondertussen de oven op 200°C.
  • Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen.
  • Trek de tofu met je handen uit elkaar in brokjes en meng het met olijfolie en maizena. We breken dus met tradities (leuke woorspeling), omdat in de traditioneel oosterse keuken men altijd met liefde omgaat met tofu en deze vooral niet breekt.
  • Plaats de tofublokjes op een bakplaat in de oven en bak het 20 minuten. Ondertussen ga je aan de slag met de saus.
  • Fruit de ui, knoflook en gember 1-2 minuten in een grote pan met olijfolie of vegan boter.
  • Giet de kokosmelk erbij. En voeg meteen de tomantenpasta en alle specerijen toe. Verwarm dit 10 minuten en roer regelmatig.
  • Gooi de laatste minuten de groente en tofu erbij.
  • Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Keyword butter chicken, budgetkoken, magere maaltijd, vegan butter chicken, Indiaas, crispy tofu, vegan, tofu

More food tips from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: