Recept: vegan jackfruit saté.

Recipe: vegan jackfruit satay

De perfecte vegan vette hap is dit vegan patatje pinda van vegan jackfruit saté. Culi-redacteur Anne zette het haar pubers voor. ‘Net echt draadjesvlees’, was hun reactie over het zo veelzijdige jackfruit.

Een verantwoorde vegan snack met jackfruit

Tuurlijk zet ik het liefst alle dagen een gezond gerecht op tafel met heerlijke verwerkte verse seizoensgroenten, maar ook ik ga wel eens voor een vette hap onder luid gejuich van mijn kinderen uiteraard. Ook de vette hap is bij ons altijd vegetarisch en meestal zelfs vegan, want je kunt net zo goed genieten van fastfood zonder vlees (of zuivel). Dat bewijst mijn patatje met vegan jackfruit saté.

Jackfruit saté met vegan draadjesvlees

Zin een een vette hap met draadjesvlees, maar wel verantwoord en duurzaam? Dit kan heel gemakkelijk met jackfruit. Een vrucht met de structuur van draadjesvlees dat de smaak aanneemt van je gerecht. Ik ging aan de slag met een patatje met vegan jackfruit saté. Marineer de jackfruit in de ochtend en je smakelijke vegan patatje stoofvlees staat aan het eind van de dag binnen een mum van tijd op tafel. Voor dit gerecht gebruikte ik de ‘Young jackfruit in stukjes’ van Fairtrade Original.

Jackfruit als vleesvervanger in je vegan patatje stoofvlees

Jackfruit heeft een goede vlezige structuur. Deze vrucht neemt alle smaken makkelijk op van kruiden en specerijen die toegevoegd worden. Je kunt jackfruit kruiden zoals jij wilt, zodat het bij ieder gerecht past. Maak er ook eens deze heerlijke vegan rendang van of deze Bao buns met Jackfruit. Jackfruit is een goede bron van vitamine A en rijk aan vitamine C. Daarnaast bevat het vitamine B6 en de mineralen kalium en calcium. Een jackfruit is van oorsprong een Indiase vrucht en weegt gemiddeld vijftien kilo. In Nederland koop je het Jackfruit voornamelijk in blik. Het inblikken maakt jackfruit lang houdbaar. De jonge (groene) jackfruit neemt het beste de smaken van kruiden en specerijen op, daarom gebruikte ik de ‘Young jackfruit in stukjes’ van Fairtrade Original voor dit patatje vegan jackfruit saté. Over dit keurmerk hebben we al eerder geschreven bij thegreenlist.nl.

Lekker een sateetje, maar deze is niet van kip, maar van jackfruit.

Vegan satésaus maken

Pindasaus koop ik nooit kant-en-klaar, omdat je het heel gemakkelijk zelf vegan kunt maken en satésauzen uit een pakje of potje hebben meestal extra suiker of andere toevoegingen die niet nodig zijn. Door gemarineerde jackfruit toe te voegen aan je homemade satésaus krijg je een soort stoofvlees in saté. Gezond eten vind ik heel belangrijk, maar voor een patatje met vegan mayo of patatje pinda kun je mij altijd wakker maken. Dit duurzame patatje pinda is mijn ultieme guilty pleasure en het krijgt door de vlezige structuur van jackfruit net iets extra’s. Wauw! Dit vonden mijn pubers ook. Deze vegan jackfruit saté kun je ook heel goed eten naast je Oosterse gerecht zoals, nasi of bami. Mijn dochter deed het restje zelfs tussen haar tosti. De ultieme vegen fastfood snack.

Recept: vegan jackfruit saté.

Vegan Jackfruit saté

Zin in een vette hap, maar wel verantwoord en duurzaam? Probeer dan eens deze heerlijke vegan jackfruit saté.
No ratings yet
Preparation 5 minutes
Preparation 15 minutes
Total Time 20 minutes
Course hoofdgerecht, lunch
Cuisine Dutch
Servings 4

Kitchenware

  • (saucepan)
  • come

Ingredients
  

  • 2 blikken Jackfruit 280 g
  • 100 ml soy sauce
  • 2 fluorescent kipkruiden
  • 2 toes garlic chopped
  • 1 fluorescent gemberpoeder
  • 1 red pepper in small pieces
  • pinch of laos
  • 1 fluorescent gemalen komijn
  • 1 kleine rode ui chopped
  • 1 fluorescent sambal oelek optie
  • 200 ml soya milk
  • 300 gr peanut butter
  • 100 ml soy sauce
  • 3 toes garlic chopped
  • 1 el sambal oelek

Instructions
 

  • Giet de blikken jackfruit af en laat goed uitlekken. Knijp het jackfruit goed uit en trek vaste stukken zo veel mogelijk uit elkaar.
  • Doe de jackfruit in een kom en marineer met ketjap, kipkruiden, fijngesneden knoflook, gemberpoeder, stukjes rode peper, laos, gemalen komijn, gesnipperde rode ui en eventueel sambal. Zet ongeveer drie uur in de koelkast, zodat de kruiden en specerijen er goed in kunnen trekken.
  • Maak de pindasaus. Warm sojamelk, pindakaas, ketjap en fijngesneden knoflook op in een pannetje en meng goed. Roer af en toe tijdens het opwarmen en voeg eventueel de sambal toe.
  • Bak de gemarineerde jackfruit 5 minuten in een beetje plantaardige olie op middelhoog vuur. Voeg toe aan de pindasaus. Lekker met friet, nasi of bami.
Keyword Indonesisch, jackfruit, vegan recept, saté, patat, vegan saté

Meer vegan recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.
Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: