Zuurdesemstarter activeren en in leven houden.

Activating sourdough starter and keeping it alive

Is het je gelukt om een zuurdesemstarter te maken? Gefeliciteerd! Als je deze nieuwe huisgenoot af en toe een beetje eten en wat liefde geeft, kun je er jarenlang plezier van hebben. Hoe ouder de zuurdesem wordt, hoe beter het brood rijst en hoe beter de smaak. In dit artikel geven we je de beste tips om je zuurdesemstarter in leven te houden en te bewaren in de koelkast. Natuurlijk wil je ook graag brood bakken met jouw zuurdesem starter. Hiervoor moet je de zuurdesemstarter activeren en vermenigvuldigen. Dit kan met ons makkelijke stappenplan.

What exactly is sourdough bread?

Sourdough bread has basically the same ingredients as regular bread, only there is one important difference: instead of yeast, in this case good bacteria in the sourdough starter ensure that the bread rises well. This not only gives sourdough a special flavour, but also makes the bread easier to digest. Moreover, sourdough bread keeps longer than bread baked with yeast. And you can easily and cheaply make it yourself with just a few ingredients. So plenty of reasons to get started and bake your own sourdough bread.

Zuurdesem: een samenspel van goede gisten en bacteriën 

Zoals je in dit artikel kunt lezen, kun je zelf zuurdesem maken door een papje van meel en water te laten fermenteren. De basis van de fermentatie zijn azijnzuurbacteriën, melkzuurbacteriën en gisten. Doordat de omstandigheden zoals de temperatuur en het meel verschillen, wordt elke zuurdesem altijd weer een beetje anders. Dit geeft jouw zuurdesem een unieke smaak. Omdat de smaak en kracht van de zuurdesemstarter beter worden naarmate hij ouder is, hebben wij een aantal tips die ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk van jouw zuurdesemstarter kunt genieten.

Vermijd roestvrij staal

Het wordt aangeraden om je zuurdesemstarter niet in contact te laten komen met roestvrij staal. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op de goede bacteriën in je zuurdesem. Ik dacht dat dit wel mee zou vallen en maakte de zuurdesemstarter een keer in mijn keukenmachine van roestvrij staal. Nou dat heb ik geweten: mijn starter rook binnen de kortste keren sterk naar terpentine en ik heb hem helaas weg moeten gooien. Sindsdien gebruik ik een glazen of porseleinen schaal of pot en een houten of siliconen lepel.

Zuurdesemstarter voeden

Wanneer je de zuurdesemstarter niet nodig hebt, kun je hem in de koelkast bewaren. De goede bacteriën in de zuurdesem hebben af en toe honger en willen dan gevoed worden. Dit doe je door één keer per week een grote eetlepel (12 gram) van de zuurdesemstarter in een nieuw potje te doen en er vervolgens 60 gram roggemeel en 60 gram water aan toe te voegen. Goed roeren en vervolgens weer in de koelkast zetten. Leg de deksel losjes op het potje, zodat het potje niet breekt als er bubbels ontstaan. Ben je een keer vergeten je zuurdesem te voeden? Dan kun je het daarna alsnog doen. Zuurdesem is vergevingsgezind. Twee weken zonder eten zou hij normaal gesproken moeten overleven. Het is normaal dat de starter zurig, azijnachtig ruikt. Als hij naar rotte eieren gaat ruiken of wanneer je schimmel ziet, is het helaas tijd om afscheid te nemen.

Heb je zuurdesem over? Probeer dan zeker deze lekkere en makkelijke zuurdesem chips eens.

Zuurdesemstarter over na het activeren?

Als je de zuurdesem vaker voedt dan dat je er brood mee bakt, zul je merken dat je steeds een beetje zuurdesem over hebt. We zouden thegreenlist.nl niet zijn als we niet een paar ideeën hebben, zodat je niks van jouw geliefde zuurdesem weg hoeft te gooien. Heb je nog een beetje zuurdesem over? Dan kun je dit voor veel verschillende baksels gebruiken. Doe eens een eetlepel zuurdesem door je pannenkoeken of wafelbeslag. Of wat dacht je van een zuurdesem pizza of zelfgemaakte zuurdesem pasta? Je kunt zelfs zuurdesem chips maken: meng je zuurdesem met een klein beetje zout, smeer dit met een lepel in hele dunne rondjes op een bakplaat met bakmat of bakpapier en bak het vervolgens op 200°C, 5 tot 8 minuten in de oven. Dat wordt smullen!

Zuurdesemstarter activeren zodat je er brood mee kunt bakken

Je hebt waarschijnlijk een zuurdesemstarter om er de lekkerste broden mee te bakken. Wij deelden hier eerder al een makkelijk en lekker recept voor. Wil je dit recept maken met een klein beetje zuurdesem uit de koelkast? Dan zul je deze wel eerst moeten activeren en vermenigvuldigen. Dit kun je doen met onderstaand stappenplan.

Recept: maak je eigen zuurdesemstarter.

Recept: zuurdesemstarter activeren

Een zuurdesemstarter kun je jarenlang in de koelkast bewaren. Alleen als je brood wilt bakken, zul je hem wel even moeten activeren en vermenigvuldigen. Je haalt hem dan uit de koelkast, voedt hem en laat hem twee dagen op een warme plek staan. Als je doordeweeks werkt, is het aan te raden om dit in een weekend te doen dat je thuis bent. De ideale bezigheid voor een regenachtig weekend, toch? Het is niet veel werk, maar je moet jouw zuurdesem wel af en toe een beetje liefde geven. Met dit recept kun je 100 gram zuurdesem uit de koelkast omtoveren tot 500 gram actieve zuurdesem om zuurdesembrood mee te bakken.
No ratings yet
Preparation 10 minutes
Preparation 20 minutes
Course side dish
Cuisine Dutch
Servings 600 gram

Kitchenware

  • large pot/bowl
  • klein potje om de zuurdesem in te bewaren
  • (houten of siliconen) lepel
  • tea towel
  • kitchen scales

Ingredients
  

  • 100 gr zuurdesemstarter uit de koelkast
  • 300 gr organic rye flour
  • 300 ml lukewarm water, belangrijk: nooit meer dan 40 °C

Instructions
 

  • Doe 100 gr meel en 100 ml lauwwarm water in een kom, roer het geheel goed en voeg de 100 gr zuurdesem uit de koelkast toe. Roer alles nog een keer goed door en doe er een theedoek eroverheen. Laat het geheel ongeveer 6 uur lang op een warme plek staan.
  • Na de 6 uur, 100 gr meel en 100 ml lauwwarm water toevoegen. Goed roeren en weer toegedekt op een warme plek 6 uur laten staan.
  • 100 gr meel en 100 ml lauwwarm water toevoegen en goed roeren. Deze keer het deeg 12 uur op een warme plek laten staan.
  • 12 uur later: je hebt nu in totaal 600 gr zuurdesem die klaar is om er weer brood mee te bakken. Vergeet niet om, voordat je brood gaat bakken, 100 gr van de zuurdesem af te halen en in de koelkast te zetten voor de volgende keer dat je brood gaat bakken! Het recept voor zuurdesembrood vind je in dit artikel.
Keyword sourdough, starter, sourdough bread, bread, sourdough starter, fermenting

Als het goed is, zie je na het activeren van je zuurdesem (kleine) belletjes en is het deeg lekker luchtig.

More sustainable tips from thegreenlist.nl

Sources: Eos wetenschap, Velt.nu, Smarticular, Boek: Die neue Traditionelle Ernährung. Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten enjoys writing about sustainable parenting. As content manager, she is a silent force behind the online magazine. She does this from Austria, where she tries to live as sustainably as possible with her husband and two daughters.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten enjoys writing about sustainable parenting. As content manager, she is a silent force behind the online magazine. She does this from Austria, where she tries to live as sustainably as possible with her husband and two daughters.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: