Zo had ik bloemkool nog niet eerder gezien en geproefd. Een hele geroosterde bloemkool uit de oven met pit. Met dit vegan bloemkool gerecht kun je wel komen aanzetten, ook op een gezellige borrel(tafel). Duurzaam, gezond en vegan!
braadslede (Ik ben fan van een braadslede met rooster. Heb je dit niet? Een ovenschaal met aluminiumfolie werkt ook.)
kommetje (voor saus)
vergiet
Ingrediënten
1helebloemkool(Een biologische paarse bloemkool is extra leuk voor wauw-effect en heeft ook zachte smaak.)
400grsoja yoghurt of Griekse yoghurt
2elkomijn
1tlkerriepoeder
1tlgochugaru (Koreaans chilipoeder, te koop in toko)(Alternatief: gewone chilipoeder of paprikapoeder.)
3tenenknoflook
1citroen
3takjesverse munt
optioneelgranaatappel pitjes
optioneelstukje grapefruit
Instructies
Voorbereiden
Snijd de bladeren van de bloemkool.
Snijd de onderkant van bloemkool (wortel) recht af zodat de hele bloemkool netjes rechtop kan staan op een bord.
Neem een grote pan met deksel en vul deze voor ongeveer de helft met water. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je de bloemkool rechtop in de pan. De bloemkool moet half onder water staan (dus niet helemaal). Vervolgens bloemkool met gesloten deksel tien minuten koken/stomen.
Maak ondertussen een sausje van de yoghurt, de kruiden en wat sap en rasp van de citroen.
Haal de bloemkool uit de pan en laat deze in een vergiet helemaal uitlekken en drogen (minimaal tien minuten). De bloemkool moet zo droog mogelijk in de oven.
Afmaken
Smeer de afgekoelde bloemkool dik in met de saus.
Zet het 45 minuten in de oven op 200°C.
Serveer met extra saus, muntblaadjes en eventueel de extra garnering zoals citroenrasp, granaatappel en grapefruit. Strooi wat extra Koreaanse chilipoeder op de bloemkool.
Notities
Tip: snijd de onderkant van de bloemkool recht af zodat de bloemkool netjes recht kan staan op een bord.
Trefwoord vegetarisch, gochugaru, vegan recept, bloemkool, hele bloemkool, ovengerecht