Ga terug
+ servings
Oesterzwammen in bierbeslag

Vegan recept: oesterzwammen in bierbeslag

Oelala... Oesterzwammen in bierbeslag. In dit lekkere vegan gerecht kun je al je restgroenten kwijt en zo maak je in een handomdraai er voedzame groente pannenkoekjes van. Dit is een budgetrecept om je vingers bij af te likken. Wie zegt dat goed en gezond eten duur is?
5 van 1 stem
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Chinees, Aziatisch, Nederlands
Porties 3

Keukengerei

  • 1 koekenpan met deksel en spatel
  • 1 mengkom
  • 1 staafmixer
  • 1 weegschaal
  • 1 soeplepel of andere grote opscheplepel

Ingrediënten
  

Gebakken oesterzwammen

  • 150 gr oesterzwammen
  • 2 tl sojasaus
  • 2 el water
  • ¼ tl zout
  • ½ tl suiker
  • olie om mee te bakken

Bierbeslag

  • 150 gr bloem
  • 15 gr maïzena
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl rietsuiker (of een andere fair trade ruwe suiker)
  • ½ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • optioneel: vleugje kurkumapoeder of paprikapoeder
  • 1 glas bier
  • 1 el sojasaus  
  • 1 tl sesamolie (optioneel)

Groente pannenkoek maken

  • gebakken oesterzwammen (zie stap 1)
  • basis voor bierbeslag (zie stap 2) 
  • 3 bosjes lente-ui (in stukjes gehakt)  
  • 1 ui (in stukjes gehakt)  
  • 1 rode peper (in stukjes gehakt)  
  • Optioneel restgroenten zoals paprika, prei, wortel, etc.
  • olie om mee te bakken
  • Optioneel srirachasaus of sojasaus om mee te dippen

Instructies
 

Stap 1: oesterzwammen bakken

  • Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes.
  • Meng water, sojasaus, suiker en zout in een bakje tot een marinade (saus).
  • Verwarm een koekenpan en doe daar de oesterzwammen in zonder olie!
  • Doe vervolgens het sausje erbij, deksel erop totdat alle vocht is verdampt (dit duurde bij ons vijf minuten).
  • Voeg daarna pas olie toe en bak de oesterzwammen nog een paar minuutjes.
  • Klaar? Zet de oesterzwammen apart.

Stap 2: oesterzwammen in bierbeslag maken a.k.a. groente pannenkoekjes maken

  • Doe de bloem, maïzena, geperste knoflook, rietsuiker, zeezout, bakpoeder en mespuntje specerijen in een kom.
  • Klaar? Zet het even apart naast de oesterzwammen.
  • Snijd alle groente zo fijn mogelijk voor in de pannenkoek: lente-ui, rode peper en optioneel de andere restgroenten die je erin kwijt wilt. Wij hadden een paprika gered voor vijftig cent en erbij gedaan.
  • Doe alles weer in een bakjes en zet het apart.
  • Doe het bier in de kom (met de bloem en meel) en maak er met hulp van de mixer een beslag van.
  • Doe de fijngesneden groenten en oesterzwammen erbij en roer het nog even goed om.
  • Zet een koekenpan met een scheut olie op hoogvuur. Zorg dat de pan goed heet is, gewoon zoals je ook een gewone pannenkoek bakt.
  • Giet met de grote lepel beslag in de pan en bak er pannenkoeken van. Bak ze aan beide kanten mooi bruin. Opletten hoor, dit gaat heel snel!
  • Dien op met de sojasaus of srirachasaus.
Trefwoord oesterzwammen, budgetkoken, vegan recept, bierbeslag, groente pannenkoek