Start met het uitzetten van je koelkast. Dit doe je door de knop bij het lampje op 0 te draaien, of door de stekker uit de koelkast te trekken.
Maak een sopje in een emmer met groene zeep (of een schep baking soda en wat citroensap). Minder warm water gebruiken en goed je schoonmaakmiddel doseren, is het duurzaamste. Gebruik circa 1 eetlepel groene zeep per liter water of circa 2 eetlepels baking soda per liter water.
Haal al het eten uit je koelkast. Zet het eten tijdelijk in een boodschappenkrat of doos. Is het buiten kouder dan 10°C, dan kun je de krat of doos prima buiten zetten, zodat je voedsel koud blijft. Is het warmer buiten? Dan is het verstandig om koelelementen bij je eten te leggen, zodat het niet te veel opwarmt. Leg op je krat met etenswaren een deken of badhanddoek om je voedsel koeler te houden.
Trek alle lades, plankjes en rekjes uit de koelkast en maak ze schoon in je emmertje sop met een zachte borstel of doek. Laat deze spullen uitdruipen en droog ze goed af met een theedoek.
Neem een schone doek en maak de rubbers van je deuren goed schoon. Controleer meteen of de rubbers je deur nog goed laten sluiten. Is dat niet het geval, overweeg dan nieuwe rubbers aan te schaffen. Een goed sluitende deur zorgt ervoor dat de koelkast minder energie verbruikt.
Neem de binnenkant en deur van je koelkast goed af met je doek. Maak vooral het condens afvoergootje van je koelkast goed schoon. Hier kan vuil achterblijven, waardoor het condens niet goed meer weg kan. Is het afvoergaatje verstopt? Maak het schoon met een wattenstaafje of doekje over de achterkant van een theelepeltje (een oude tandenborstel werkt ook vaak goed). Laat de koelkast drogen aan de lucht of gebruik een theedoek om deze te drogen. Zo voorkom je dat er veel vocht in je koelkast blijft, wat meer energie kost om te koelen.
Heb je een losstaande koelkast, trek deze dan van de muur. Stofzuig voorzichtig met een borstel het stof van het rooster af en maak daarna schoon met je doek. Een stoffig rooster zorgt ervoor dat je koelkast zijn warmte niet goed kwijt kan en verhoogt het energieverbruik van je apparaat. Zet je koelkast weer terug, maar zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de muur en je koelkast is om de koeling optimaal te laten werken.
Berg je lades, plankjes en rekjes terug in je koelkast en zet je voedsel weer terug in het apparaat. Extra tip: check meteen de houdbaarheidsdatum van je voedsel. Zijn producten bijna aan hun datum? Zet ze dan vooraan om meteen op te maken. Is het bedorven? Doe het weg!
Zet je koelkast weer aan en sluit de deur.
Bonus tip: controleer na een paar uur de temperatuur van je koelkast. Ideaal is de temperatuur in je koelkast rond de 4°C. Zo blijven etenswaren het langste goed.