Ga terug
Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasmachine.
Afdrukken
No ratings yet

Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasmachine

De wasmachine is één van de meest gebruikte apparaten in huis. Daarom is het belangrijk om deze maandelijks schoon te maken. Daarmee gaat je wasmachine langer mee en het houdt je kleding lekker fris. Het schoonmaken van je wasmachine kun je heel simpel doen met natuurazijn en wat groene zeep. Makkelijk, doeltreffend en goedkoop. Met dit stappenplan heb je in een uurtje je wasmachine weer helemaal blinkend en schoon. En je zorgt ervoor dat vetluis helemaal verdwijnt!
Trefwoord: huishouden, schoonmaken, wasmachine, natuurazijn, wassen

Gereedschap

  • emmer of teil
  • schoonmaakdoek
  • zachte schoonmaakborstel
  • scheut natuurazijn
  • scheut groene zeep

Instructies

  • Begin met het schoonmaken van de rubbers en de binnenkant van de deur van je wasmachine. Met een vochtige oude lap veeg je goed tussen de rubbers van de deur. Houd de rubbers uiteen met één hand en met de andere hand zorg je ervoor dat alle vet en vuil er tussenuit is. Maak met een zachte doek ook de binnenkant van de deur van je wasmachine schoon.
  • Daarna laten we de wasmachine zichzelf van binnen schoonmaken. Wassen op lage temperaturen zorgt voor minder energieverbruik en is daarom een milieuvriendelijke keuze. Maar hierdoor kan er wel vuil en vet in je machine achterblijven. Daarom moet je periodiek je machine goed reinigen. Natuurazijn rekent af met vuil en vet en het zorgt er meteen voor dat je machine ontkalkt wordt. Doe een kopje natuurazijn in de trommel en draai de machine daarna op het heetste programma.
  • Daarna trek je het wasmiddelbakje uit de machine. Om het laatje te verwijderen, kun je een palletje of knopje nodig hebben. Kijk in de handleiding van je wasmachine voor instructies. Het wasmiddelbakje mag in veel gevallen gewoon in je vaatwasser. Of maak het schoon in een emmer met een sopje van groene zeep (allesreiniger kan trouwens ook) en een zachte borstel. Vergeet niet met een doekje de binnenkant van het zeeplaatje schoon te maken. Hier kunnen ook wasmiddelresten in blijven zitten. Vaak komt dit door gebruik van te veel wasmiddel. Meer wasmiddel zorgt er meestal niet voor dat je was schoner wordt, integendeel. Ook is juist doseren een milieuvriendelijke keuze; er hoeft minder wasmiddel te worden geproduceerd en je bespaart verpakkingen. Een eetlepel wasmiddel is vaak voldoende voor een schone was.
  • Controleer ook het filter van je wasmachine en maak de binnenkant schoon met een vochtige doek. Weet je niet waar het filter zit? Pak de handleiding van je wasmachine erbij.
  • Als laatste gebruik je een zachte, schone doek om de buitenkant van je machine te reinigen. Je kunt hiervoor ook een emmertje gebruiken met een klein scheutje azijn om vette vingers en stof te verwijderen.