Ga terug
Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de droger goed schoon.
Afdrukken
No ratings yet

Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasdroger

Oké, die fijne droger is verdomd handig, maar geen milieuvriendelijk apparaat. De duurzame tip is: investeer in een nieuw energiezuinig apparaat, doe de oude droger goed weg bij de milieustraat en houd je nieuwe zuinige A++ warmtepompdroger goed schoon. Daarmee voorkom je dat het apparaat kuren krijgt en een schoon apparaat verbruikt minder energie. Met dit stappenplan krijg je eenvoudig en milieuvriendelijk je wasdroger schoon.
Trefwoord: huishouden, schoonmaken, droger, natuurazijn, wasdroger, azijn

Gereedschap

  • scheutje natuurazijn
  • zachte doek
  • stofzuiger

Instructies

  • Check van tevoren welk type droger je hebt: condensdroger, warmtepompdroger of luchtafvoerdroger. Er zijn verschillen in het schoonmaken.
  • Het belangrijkste vuil in een wasdroger is stof. Door de droogcyclus komen grote hoeveelheden pluis in het filter terecht. Daarom is het belangrijk om na elke droogbeurt het filter te reinigen. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder met de hand de grootste pluizen. (Het pluis hoort bij het restafval!) Daarna kun je met je stofzuiger de andere pluizen verwijderen. Als het filter erg vuil is, kun je het met de douchekop afspoelen of in een teiltje met een zachte borstel. Zorg ervoor dat het pluizenfilter wel helemaal droog is voordat je het terug plaatst, anders duurt het langer voordat je was droog is.
  • Heb je een condensdroger? Verwijder dan de condensor om schoon te maken. Raadpleeg de handleiding waar de condensor zit en hoe je de condensor eruit haalt van jouw wasdroger. Spoel de condensor af, bijvoorbeeld met een douchekop. Reinig ook de lade-opening en afdichtrubbers van de condensor met een zachte doek. Zet de condensor weer terug in de machine.
  • Bij een warmtepompdroger maak je het sokkelfilter schoon onder stromend water. Het sokkelfilter vind je meestal linksvoor op je droger achter een klepje. Lees in de handleiding van je machine waar het sokkefilter van jouw machine zit en hoe je deze het beste kunt schoonmaken. De koelribben (die zitten achter het sokkelfilter) kun je voorzichtig schoonmaken met het borsteltje van je stofzuiger. Raak ze niet aan met je handen, want ze zijn erg scherp en je kunt je snijden. Lees altijd zorgvuldig de handleiding voordat je dit klusje uitvoert, want beschadiging van de koelribben kan ervoor zorgen dat je wasdroger niet meer goed werkt. Plaats het schone filter weer terug in je wasdroger.
  • Bij een afvoerdroger reinig je de afvoerslang voor de warme lucht en uitblaasroosters of dakdoorvoer. Daarvoor maak je de slang los en reinig alles met de slang van je stofzuiger. Hierdoor voorkom je verstopping en zo kan de droger altijd goed zijn warme lucht kwijt, waardoor deze beter werkt.
  • Hierna reinig je de trommel van de droger met een vochtige doek met daarop een scheutje azijn. Hierdoor verwijder je stof en vettigheid van de trommel. Check in de handleiding waar de sensor van je wasdroger zit, zodat je deze zeker niet overslaat. De sensor registreert hoe droog je was is. Als deze niet goed schoon is, kan je meer energie gebruiken dan nodig is, omdat je droger niet goed meet dat je was droog genoeg is.
  • Als laatste maak je de buitenkant van de wasdroger schoon met een vochtige, zachte doek met wederom een scheutje azijn, zodat je droger weer vetvrij en schoon is.