Een zuurdesemstarter kun je jarenlang in de koelkast bewaren. Alleen als je brood wilt bakken, zul je hem wel even moeten activeren en vermenigvuldigen. Je haalt hem dan uit de koelkast, voedt hem en laat hem twee dagen op een warme plek staan. Als je doordeweeks werkt, is het aan te raden om dit in een weekend te doen dat je thuis bent. De ideale bezigheid voor een regenachtig weekend, toch? Het is niet veel werk, maar je moet jouw zuurdesem wel af en toe een beetje liefde geven. Met dit recept kun je 100 gram zuurdesem uit de koelkast omtoveren tot 500 gram actieve zuurdesem om zuurdesembrood mee te bakken.
300mllauwwarm water,belangrijk: nooit meer dan 40 °C
Instructies
Doe 100 gr meel en 100 ml lauwwarm water in een kom, roer het geheel goed en voeg de 100 gr zuurdesem uit de koelkast toe. Roer alles nog een keer goed door en doe er een theedoek eroverheen. Laat het geheel ongeveer 6 uur lang op een warme plek staan.
Na de 6 uur, 100 gr meel en 100 ml lauwwarm water toevoegen. Goed roeren en weer toegedekt op een warme plek 6 uur laten staan.
100 gr meel en 100 ml lauwwarm water toevoegen en goed roeren. Deze keer het deeg 12 uur op een warme plek laten staan.
12 uur later: je hebt nu in totaal 600 gr zuurdesem die klaar is om er weer brood mee te bakken. Vergeet niet om, voordat je brood gaat bakken, 100 gr van de zuurdesem af te halen en in de koelkast te zetten voor de volgende keer dat je brood gaat bakken!Het recept voor zuurdesembrood vind je in dit artikel.