Ga aan de slag met dit heerlijke recept voor spelt zuurdesembrood. Voor ons staat de geur van versgebakken brood gelijk aan de geur van het weekend. Dus wat denk je ervan?
Voeg vervolgens het speltbloem toe en kneed het deeg net zolang totdat het vocht goed is opgenomen.
Maak ondertussen een theedoek vochtig en leg deze over de kom. Laat het deeg 30 minuten rusten en daarna ga je iedere 20 minuten het deeg vouwen. Dit doe je in totaal drie keer. Je pakt een stuk deeg en dat vouw je over het deeg heen en dit herhaal je zo’n zes keer. Na de laatste keer vouwen maak je je aanrecht schoon en strooi je wat bloem op het aanrecht.
Je haalt je deeg uit de kom en leg het op het aanrecht met bloem. Vervolgens ga je een bal vormen van het deeg. Dit doe je door het deeg opnieuw te vouwen, maar dan vouw je de punten naar het midden toe. Vervolgens keer je het deeg om en roteer met je handen het deeg. Op die manier komt er spanning op het deeg. Daarna pak je een rijsmandje of een kom met theedoek, deze bestrooi je met bloem.
Vervolgens leg je je bal deeg op zijn kop in de kom en bedekt het weer met een vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens 3 uren rijzen, het deeg gaat ongeveer 25 tot 40 procent rijzen. Laat de kom daarna bedekt overnachten in de koelkast.
Brood bakken
De volgende ochtend plaats je een ovenschaal met deksel of een pan met deksel in de oven en zet de oven aan op 230°C. Haal ondertussen de kom uit de koelkast en keer het om op bakpapier. Haal de theedoek eraf, besprenkel het deeg met bloem en maak een snede in het midden van het deeg. Als de oven op temperatuur is dan haal je je ovenschaal uit de oven. Wees voorzichtig want die is ontzettend heet.
Haal de deksel eraf en plaats het bakpapier met deeg in de ovenschaal. Doe de deksel erop en zet het in de oven voor 25 minuten. Na 25 minuten haal je de deksel eraf en bak je je brood verder af op 210°C voor 20 minuten. Als het goed is, krijgt je brood een mooie goudbruine kleur. Haal de ovenschaal uit de oven en laat het afkoelen.
Notities
Heb je geen tijd om het deeg te vouwen, dan kun je ook alles goed mixen en laten rusten op kamertemperatuur. Tot slot wel je mix een nachtje in de koelkast zetten voor je gaat bakken.
Voor een groot brood kun je alle ingrediënten keer twee doen.
Variatietip: voeg rozijnen toe voor een rozijnenbrood.