Recept: zelfgemaakte vegan cheeseburger van bonen.

Recipe: homemade vegan cheeseburgers made from beans

Zelf vegan cheeseburgers draaien: het is niet alleen lekkerder, maar ook veel gezonder. Greenlist-chef Anne deelt haar favoriete recept voor vegan hamburgers. Deze maakt ze van Cannellini bonen en spinazie. Bomvol vitaminen dus. En met plantaardige kaasrasp maak je er in een handomdraai vegan cheeseburgers van.

Zelfgemaakte vegan cheeseburgers van Cannellini bonen

Vleesvervangers zijn de laatste tijd vaak in het nieuws. Ze zouden te zout zijn en te veel verzadigd vet bevatten. Alles met mate geldt ook voor vegan burgers, maar wist je dat je plantaardige burgers ook prima zelf kunt maken? Het is helemaal niet moeilijk en wel zo gezond. Ik maak mijn burgers van bonen en doe er ook groente in. En wat ook heel handig is: je kunt de voorbereidingen al eerder doen waardoor je de burgers op een drukke doordeweekse avond zo op tafel tovert.

Vegan cheeseburger van Cannellini bonen

Van bonen kun je erg gemakkelijk vegan hamburgers en dus cheeseburgers maken. Voor deze vegan cheeseburgers gebruik ik Cannellini bonen, dit zijn witte bonen barstensvol vezels en vitaminen. Vezels zijn nodig voor gezonde darmen. Ze bevatten fosfor, calcium, zink en ijzer. Deze bonen werken cholesterolverlagend. Een gezonde peulvrucht om te eten dus. De Cannellini boon is familie van de kidneyboon, wat de vorm al doet vermoeden. Je vindt de Cannellini bonen in de meeste supermarkten bij de blikgroenten en het is ook helemaal geen dure keuze.

Bladgroenten voor extra eiwitten

Omdat ik vegan hamburgers maak van bonen en groene bladgroenten, bevat het automatisch ook veel eiwitten en krijg je ook meteen meer groenten binnen. Ideaal ook voor kinderen die niet zo happig zijn op groente, met deze vegan hamburger gaan die groentjes en vezels er zeker in. Ik versier mijn broodje burger graag nog met andere gezonde heerlijkheden, zoals avocado, veldsla rucola, kleine tomaatjes en kiemen. Ook vegan mayonaise en ketchup zijn een heerlijke (iets minder gezonde) toevoeging. Trouwens, een avocado is helaas ook aardig belastend voor de planeet. En toch kun je ook hier duurzamere keuzes maken en nog steeds genieten van je avocadootje. Koop ‘m biologisch en uit Europa is de tip!

Zelfgemaakte hamburgers van bonen met spinazie, zo maak je zelfs een burger gezond!

Recept: zelfgemaakte vegan cheeseburger van bonen.

Zelfgemaakte vegan cheeseburgers van bonen

Heb je weleens zelf een vegan burger gemaakt? Dit kan heel goed van peulvruchten en groenten. Zo heb je een gezondere plantaardige burger op je bord dan de bewerkte uit de supermarkt. Deze vegan cheeseburger is gemaakt van Cannellini bonen. Niet te krijgen in jouw supermarkt? Vervang ze voor andere witte bonen.
No ratings yet
Preparation 40 minutes
Preparation 10 minutes
Total Time 50 minutes
Course hoofdgerecht, lunch
Cuisine Dutch
Servings 6

Kitchenware

  • large frying pan
  • goede pan met (milieuvriendelijke) anti-aanbaklaag

Ingredients
  

  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 red onion in small pieces
  • 2 toes garlic in small pieces
  • 2 el tomato paste
  • 400 gr Cannellini bonen blik, afgegoten en afgespoeld
  • 200 gr verse spinazie gewassen en gesneden
  • 6 zoetzure augurkjes in small pieces
  • zwarte peper en zout
  • 2 el Garam Masala
  • 100 gr vegan kaasrasp
  • 100 gr cashewnoten
  • 5 Medjool dadels
  • 100 gr oatmeal
  • 100 gr maismeel
  • tortilla chips
  • vegan (cheddar) kaasplakken
  • ketchup
  • vegan mayo
  • vegan burgerbroodjes
  • lamb's lettuce

Instructions
 

  • Warm de kerrie en het gemalen komijnzaad in de hapjespan tot het geurt. Bak hierin de gesneden rode ui in een beetje olijfolie of een scheutje water tot het kleurt.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Doe de gesneden knoflook erbij en fruit even aan. Voeg de gesneden spinazie, Cannellini bonen en stukjes augurk toe en roer om tot de spinazie slinkt.
  • Haal de pan van de warmtebron en voeg de vegan kaasrasp en Garam Masala toe. Laat het mengsel afkoelen.
  • Mix ondertussen de cashewnoten, dadels en havermout in een keukenmachine en voeg dit toe aan het iets fijngestampte (met een stamper) afgekoelde bonenmengsel.
  • Doe het maismeel erbij en kneed met iets vochtige handen zes gelijke dikke burgers van het mengsel. Haal de burgers door havermout of gestampte tortillachips.
  • Bak de burgers in een goede pan (met milieuvriendelijke anti-aanbaklaag). Bak aan beide kanten goed bruin en leg op het laatst een vierkant vegan kaasplakje op de burger. Draai dit nogmaals heel even om en draai snel weer terug voor een goede gesmolten vegan kaas.
  • Ik belegde dit broodje met veldsla, homemade vegan cheeseburger en ketchup + vegan mayonaise. De vegan mayonaise ‘Remia Mayolijn’ is een tip.
Keyword burger, vegan burger, cheeseburger, vegan cheeseburger, plantaardige burger, bonen

More food tips from thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.
Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: