Pasta sauce: rocket sauce.

Tagliatelle with rocket sauce ‘salsa verde’ and pistachios

Soms zie je iets voorbijkomen op Instagram waarvan je meteen denkt: dat moet ik proberen. Deze tagliatelle met rucolasaus, gegrilde groente en pistachenootjes is er zo één. Sas ging de keuken in en kwam uit met een feestelijk bordje pasta en dat in een mum van tijd op een doordeweekse dag. Even de rucola in de blender met citroen, olijfolie en kappertjes, pasta erbij, groente grillen, nootjes eroverheen – en klaar ben je. Dit wil je maken. Wij leggen het stap voor stap uit.

Salsa verde van rucola

Een snelle maaltijd is fijn, maar dan graag wel eentje met wat meer flair dan een standaard studentenhap. Deze tagliatelle met rucolasaus valt precies in die categorie. Even over rucola: ik ben er niet per se fan van – ik heb me er al te vaak bijna in verslikt – maar die nootachtige smaak, die is wél top. En die houden we erin, maar dan in een veel zachtere vorm: als salsa verde. Dat is van oorsprong een frisse, Italiaanse groene saus met kruiden zoals peterselie, kappertjes, knoflook, olijfolie en soms wat azijn of ansjovis. In dit recept maken we een rucolavariant met kappertjes en citroen. Vegetarisch dus. Geen verstikkingsgevaar meer, wel volop die nootachtige smaak. Let op: een beetje zuur van de kappertjes is lekker, maar het moet geen zure bom worden. Ik heb dit recept drie keer gemaakt om precies de juiste verhoudingen te vinden voor een hele zak rucola. Een hele zak, ja echt – je zult versteld staan hoe weinig er overblijft als je ‘m blendt.

Leuk weetje: rucolablaadjes zijn eigenlijk de jonge blaadjes van mosterdkruid. Vandaar die pittige bite. Je kunt rucola heel makkelijk zelf zaaien. Blijven plukken mag, want het plantje groeit gewoon vrolijk door.

Een snelle groene pastasaus gemaakt van rucola en kappertjes.

Pasta sauce: rocket sauce.

Tagliatelle met rucolasaus ‘sala-verde’ en pistachenootjes

Deze snelle pasta is een blijvertje: fris, romig en een tikje nootachtig dankzij de rucolasaus. De ster van dit recept? Een verrassend simpele salsa verde van rucola met citroen, olijfolie en kappertjes. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je wel iets lekkers wilt, maar geen uren in de keuken wilt staan. Met één zak rucola maak je pastasaus voor ongeveer drie personen.
No ratings yet
Preparation 20 minutes
Preparation 10 minutes
Course main course
Cuisine Italian
Servings 3

Kitchenware

  • maatbeker & staafmixer (of blender)
  • grote pastapan
  • grillpan

Ingredients
  

  • zak rucola 85 gr
  • 1 el kappertjes uitgelekt
  • 8 el olive oil
  • 3-4 el citroensap
  • snuf peper & zout
  • verse tagliatelle
  • handje gepelde pistachenootjes
  • Parmezaan of vegan rasp
  • optioneel: gegrilde groente naar keuze zoals courgette tomaat, paprika

Instructions
 

  • Maak eerst de rucolasaus. Doe de rucola in de blender, samen met de kappertjes, olijfolie, citroensap en een snuf peper en zout. Mix tot een gladde salsa verde van rucola. Proef en stel bij – het zuurtje moet subtiel blijven.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de tagliatelle zoals aangegeven op de verpakking.
  • Pel de pistachenootjes en stamp ze grof met een deegroller. Tip: leg er een schone theedoek over, dat scheelt rondvliegende nootjes én opruimen.
  • Snijd je favoriete groente in plakken en grill ze kort aan beide kanten. Courgette, tomaat of paprika zijn topcombinaties.
  • Giet de pasta af, schep een portie op en lepel er royaal wat van de rucolasaus overheen. Serveer met de gegrilde groente, strooi er de pistachenootjes over en maak af met Parmezaan of vegan rasp.
Keyword pastasaus, rucola, rucolasaus, salsa verde, tagliatelle

Meer snelle recepten

Photo credits: thegreenlist.nl. Sources: veggipedia.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: