Warme wortelsalade.

Warm carrot salad with Moroccan herbs

Wortels zijn een prachtig seizoensproduct: van mei tot november groeien ze in Nederland en met een beetje geluk vind je ze in prachtige regenboogkleuren. Hoe eet jij wortels het liefst? Gekookte wortels zijn best een beetje saai en elke dag een stamppot is het ook niet helemaal wat ons betreft. Deze warme wortelsalade is een fijne afwisseling: lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk als lunch op een broodje hummus. En zo op tafel!

Wortels: een veelzijdige groente

Wortels zijn een veelvoorkomende groente in Nederland. Het is trouwens een bewaargroente wat verklaart dat je Nederlandse wortels ook buiten de oogstmaanden in de winkels ziet liggen. Ze hebben een beetje een saai imago, maar deze knapperige oranje groenten zijn juist hartstikke voedzaam en je kunt er júíst heel veel kanten mee op. Je komt ze rauw tegen in veel lunchboxen van kids of tijdens een borrel om te dippen in een hummus is ook alles behalve saai. Een pasta bolo of lasagne zonder wortel is écht een stuk minder lekker. Met de Hollandse wortel kun je dus veel kanten op en het voordeel is dat het goedkoop is. En als je ‘m goed bewaart in de groentelade van je koelkast, kun je zo’n stevige winterwortel wel even bewaren.

Tip van velt.nu: Schraap wortels in plaats van ze te schillen, omdat de meeste vitaminen zich vlak onder de schil bevinden. Doe dit vlak voor je ze verwerkt omdat anders de vitaminen verdwijnen door contact met de lucht. 

Wortel is gezond

Wortels zijn gezond! Ze zijn rijk aan vezels, pectine and lignine. Ze bevatten mineralen als kalium, natrium en calcium. Maar het bekendst is de wortel om de grote hoeveelheid bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Het is geen fabeltje wat je moeder zei: wortelen zijn echt goed voor je ogen.

Source: velt.nu

Warme wortelsalade op Marokkaanse wijze

Omdat ik via Too Good To Go een flinke hoeveelheid wortels had gekregen, ben ik aan de slag gegaan met verschillende wortelrecepten. Een blijvertje is deze warme wortelsalade op Marokkaanse wijze. Met een aantal Marokkaanse kruiden breng je de wortels snel op smaak, even roosteren in een pan en je hebt binnen een mum van tijd een heerlijk bijgerecht op tafel.

Ben je benieuwd naar Too Good To Go? Dat is een hele handige app waarmee je goedkoop eten kunt redden van verspilling. Bekijk hier de review en instructie.

Warme wortelsalade op Marokkaanse wijze: lekker bij de borrel, bij een maaltijd en in een wrap.

Warme wortelsalade.

Warm carrot salad with Moroccan herbs

Warme wortelsalade met Marokkaanse kruiden voor wie een keer wat anders wil met wortels. Heerlijk als bijgerecht en op je broodje hummus.
5 from 2 vote
Preparation 15 minutes
Preparation 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course side dish
Cuisine Mediterranean
Servings 8

Kitchenware

  • hapjespan
  • (steel)pan om wortels in te koken
  • cutting board
  • vegetable knife

Ingredients
  

  • 500 gr wortels
  • 1 bosje verse koriander (uit de tuin)
  • 1 bosje verse platte peterselie (uit de tuin)
  • 1 fluorescent komijnzaad (of komijnpoeder)
  • 1 fluorescent paprika
  • ½ fluorescent cinnamon
  • 4 el azijn

Instructions
 

  • Halveer de wortels en snijd de wortels in de lengte in 8 stukjes (kleine wortels in 4) zodat het reepjes worden.
  • Kook de wortels beetgaar (afhankelijk van dikte 10-20 minuten).
  • Rooster in een pannetje het komijnzaad kort (2 minuten), laat het afkoelen op een bord en maal daarna het komijnzaad fijn tot poeder. Gebruik je komijnpoeder, dan kun je deze stap overslaan.
  • Doe olie in een pan op medium vuur.
  • Fruit de knoflook.
  • Voeg azijn, komijn, kaneel en paprikapoeder toe.
  • Bak totdat je de kruiden ruikt (ongeveer 1 minuut).
  • Voeg de wortels toe en bak deze kort (ongeveer 2 minuten).
  • Serveer met platte peterselie en koriander.
Keyword wortels, wortelsalade, Marokkaans, seizoensgroenten, budgetkoken, peen, winterpeen

More food tips from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: