Overgebleven kruidnoten? Dit kun je ermee doen!

Leftover spiced nuts? Here's what you can do with them!

De eerste pepernoten lagen dit jaar half augustus al in de winkel. We kunnen ons voorstellen dat je het Sintsnoepgoed tegen de tijd dat Sinterklaas weer terug naar Spanje is wel zat bent. Maar die aangebroken zak dan? Zonde om weg te gooien! Met deze snelle recepten tover jij je overgebleven kruidnoten en pepernoten om tot een lekker toetje, verrassende taart of zelfs een hartig gerecht. Wedden dat je volgend jaar expres een extra zak achterin de kast verstopt? Thank thegreenlist.nl later!

Het ‘probleem’ van de overgebleven kruidnoten en pepernoten

Ben jij iemand die zodra het even kan tot de elleboog in een zak kruidnoten zit? Dan zal het ‘probleem’ van de overgebleven kruidnoten en pepernoten zich in jouw huishouden niet zo snel voordoen. En je bent niet de enige pepernotenfan. Elk jaar eten we met z’n allen meer dan drie miljard pepernoten, meldt pepernotenproducent Van Delft. Dat zijn gemiddeld 396 pepernoten per persoon per jaar. En tóch belandt er elk jaar na 5 december flink wat snoepgoed in de prullenbak, om plaats te maken voor kerstkransjes.

Pepernoten vs kruidnoten

Eígenlijk zijn de knapperige nootjes die wij in de volksmond pepernoten noemen geen pepernoten, maar kruidnoten. De oorspronkelijke pepernoten zijn zacht en onregelmatig gevormd. Ze lijken veel meer op taaitaai. Inmiddels worden de termen peper- en kruidnoten door elkaar gebruikt. Zelfs de Van Dale maakt weinig onderscheid meer. Voor de onderstaande recepten gebruiken we de halfronde speculaasbolletjes die de meeste mensen gewoon pepernoten noemen, maar officieel is het dus een kruidnoot.

Waarom móet die zak pepernoten in een keer leeg?

Bijna niemand krijgt het voor elkaar om na het eten van een enkele pepernoot de zak weg te leggen. Die zak móet leeg! Dat heeft een oorzaak: het stofje leptine. Door het hoge suikergehalte in pepernoten, wordt de werking van dit stofje onderdrukt. En laat dat nu net een belangrijke rol spelen bij het reguleren van verzadiging. Goed excuus wel, als die zak toch opeens weer helemaal leeg is…

Als je dit recept voor kruidnotentiramisu kent, wil je nooit meer lange vingers in je tiramisu.

Recepten met overgebleven kruidnoten

Kruidnoten zijn met hun kruidige speculaassmaak net ronde speculaasjes. Handig, want dat betekent dat ze ook ná sinterklaasavond prima inzetbaar zijn, maar dan in een andere vorm. Doordat goede kruidnoten gekruid zijn met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, zijn ze zowel zoet als hartig te gebruiken.

Stoofpot met kruidnoten

Die heerlijke diepe, winterse smaak van een stoofpot is vaak het resultaat van peperkoek. Klinkt gek? Dat valt wel mee! De toevoeging van peper- of ontbijtkoek zorgt ervoor dat je stoof mooi bindt. Bovendien voegt de koek een lekker kruidig smaakje toe. En precies dat effect bereik je ook door een handvol kruidnoten toe te voegen! Of je nu een stoofpotje met wild maakt of een paddenstoelenstoof, kruidnoten geven jouw gerecht die extra winterse kick!

Taartbodem van kruidnoten

Bak je graag? Dan weet jij je vast wel raad met die restjes kruidnoten. Waar veel recepten – vooral recepten voor no bake taarten – om een koekbodem vragen, kun je ook prima verkruimelde kruidnoten gebruiken. Gooi je kruidnoten even in de keukenmachine en mix met wat (plantaardige) boter, druk aan en laat even opstijven in de koelkast en je hebt de perfecte bodem.

Bakken met overgebleven kruidnoten

De speculaassmaak van kruidnoten zorgt ervoor dat ze heerlijk combineren met allerlei andere ingrediënten. Overgebleven kruidnoten en pepernoten zijn dan ook de perfecte versiering op bijvoorbeeld een chocoladetaart, maar ook een appelkruimeltaart is extra lekker met kruidnoten. Vervang simpelweg je boter-suikerkruim door kruidnoten en je hebt een lekker winters appeltaartje.

Ook superlekker is een bananenbrood met pepernoten- of kruidnotenrestjes. Banaan en speculaas is dé perfecte combinatie. Je slaat bovendien twee vliegen in een klap, want zo verwerk je gelijk de overrijpe bananen die je wellicht nog in de fruitschaal had liggen.

Heerlijk in je vega(n) stoofpot met oude kruidnoten van Sinterklaas.
Verrassend lekker: vega stoofpot met kruidnoten.

Kruidnotentiramisu

Dit recept is een gevaarlijke, want de combinatie tussen de speculaassmaak van de kruidnoten en de romige massa is zó lekker, dat je straks nooit meer naar de lange vingers grijpt als je tiramisu maakt. Het recept is bovendien supersimpel, want je vervangt in elk willekeurig tiramisurecept simpelweg de lange vingers door kruidnoten. Voor een extra verrassing kun je laagjes verkruimelde kruidnoten afwisselen met laagjes hele kruidnoten. Voor kinderen kun je de koffie en likeur vervangen door chocolademelk. En voor een vegan variant kun je de eieren vervangen door aquafaba (kikkererwtenvocht, hier lees je mee over eivervangers). En niet vergeten te versieren met cacao en kruidnoten natuurlijk!

Mueslireep

Maak je weleens zelf mueslirepen? Vaak zitten gekochte mueslirepen vol met zooi, terwijl zo’n handzame reep als snel tussendoortje best weleens handig is. Deze variant is misschien niet de meest gezonde, maar wel een hele lekkere. En hé, het is december! Voor deze reep mix je havermout met fijngemalen kruidnoten, pindakaas of tahini, stroop en wat rozijntjes. Verwarm de natte ingrediënten, mix ze met de droge, duw ze in een vorm (een bakblik werkt prima) en laat opstijven in de vriezer. Snij in stukken en jouw decemberrepen zijn klaar.

Nooit meer restjes kruidnoten

Had je verwacht dat je zó veel verschillende dingen zou kunnen doen met die overgebleven zak kruidnoten of pepernoten? Die 600 gram pepernoten die je per jaar opeet, zou weleens kunnen verdubbelen nu je deze recepten aan je repertoire kunt toevoegen. Ben je niet zo’n keukenprins(es) of gewoon lekker lui en wil je toch van die overgebleven snoepgoed af? Dan hebben we nog een bonustip voor je. Gooi de kruidnoten simpelweg in je keukenmachine en draai ze tot een zacht kruim. Prima zoet broodbeleg!

Meer groene feestdagentips van thegreenlist.nl

Photo credits: Mahlee Plekker.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee loves eating as (h)honest as possible, likes to go camping and is lucky enough to live on the edge of the Beekse forest with boyfriend and dog. No wonder this foodie loves to write about food and adventure. Her photos are amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee loves eating as (h)honest as possible, likes to go camping and is lucky enough to live on the edge of the Beekse forest with boyfriend and dog. No wonder this foodie loves to write about food and adventure. Her photos are amazing.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: