Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat bewijst dit receptje wel. Daslookzout is een eenvoudig wildplukreceptje. Heerlijk om je eitje of andere hartige gerechten mee te zouten. Onze wildplukexpert Katja vertelt je er graag meer over!
Daslookzout, zout met een knoflookachtige smaak
Het recept is supereenvoudig: handje daslook, handje zout en je hebt een heerlijke smaakmaker met een zoute-knoflook achtige bite. Die knofsmaak komt van daslook, een bijzonder plantje dat ‘gewoon’ in Nederland groeit. Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.
While you should be very aware of what you are doing with any wild-picking operation, extra caution is needed with wild garlic. This is because the plant has two poisonous brothers (or sisters) that look a damn sight alike. The mayflower is one of them and is often better known as the beautiful, lovely-smelling but incredibly poisonous Lily of the Valley. Not an experienced wildflower picker? Then go in search of wild garlic with a guide or plant it in your garden!



Daslookzout maken, een simpel wildplukreceptje voor in de lente.

Daslookzout
Kitchenware
- knife
- oven
Ingredients
- handje daslookbladeren
- je favoriete zout
Instructions
- Snijd de daslookbladeren fijn in reepjes over de breedte van het blad. Droog ze in de oven op 60°C (2-4 uur). Zet de oven op een kiertje, zodat de bladeren niet verbranden (of gebruik een speciale droogoven). Is de daslook droog? Vermeng het dan met je favoriete zout.
- Zorg er altijd voor dat de blaadjes volledig gedroogd zijn voor je ze mengt met het zout, zo vermijd je mogelijke schimmelvorming.
Taking a picking break: do you know the game picking rules yet?
Wild picking is not only super fun (and tasty!), but also something you need to know a little about. It is officially banned in the Netherlands, but in many places it is turned a blind eye - as long as you do it properly. Think of nature as a wonderful buffet we can all taste from, but only if we behave. So pick with love, not greed. Want to know more? Read the unwritten rules of wild picking. We have listed it for you!
Would you also like to go on the road with Katja? Check out her website Wilderlust with all the information about its wild-picking walks and courses.
More game picking tips from thegreenlist.nl
- Also see: On a game picking walk!
- Also see: Dutch pesto of ground elder and wild garlic.
- Also see: kappertjes van daslookzaadjes.
Photo credits: thegreenlist.nl & wilderlust.nl.