Het makkelijkste recept voor vegan kruidnoten.

Recipe: the easiest recipe for vegan spiced nuts

Tegenwoordig liggen ze begin september al in de supermarkt: kruidnoten! In de volksmond ook wel pepernoten genoemd. De keuze is reuze, maar niet voor veganisten. Culi-redacteur Anne bakt ze zelf en gebruikt daarvoor het makkelijkste recept voor vegan kruidnoten. Huisgemaakt en diervriendelijk smaken ze toch echt het allerlekkerst.

De makkelijkste vegan kruidnoten

Ook met enkel pubers in huis wordt pakjesavond hier nog steeds gevierd. De lootjes zijn inmiddels weer getrokken. Suprises, gedichten, cadeautjes, een grote pan vegan erwtensoep en veel suikergoed, zoals marsepein, speculaas, chocoladeletters en kruidnoten horen erbij. Wij vieren sinterklaasavond met alles erop en eraan. Het snoepgoed maak ik graag zelf met dit recept voor de makkelijkste kruidnoten. Ze zijn eenvoudig vegan te maken en net uit de oven zijn ze toch echt het allerlekkerst.

Wat is er dan niet vegan aan de meeste kruidnoten uit de winkel?

De kruidnoot, beter bekend als de pepernoot, bevat doorgaans (room)boter en melk. Om ze vegan te bakken, vervang je de boter en melk voor een plantaardige versie. In plaats van melk gebruikte ik dit keer gewoon water, maar ook melk is in vele varianten plantaardig te verkrijgen. Denk aan sojamelk, amandelmelk en havermelk. Dit zijn de drie meest voorkomende vervangers voor melk.

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

In 1600 werd de pepernoot gemaakt van deegresten van de peperkoeken en kruidkoeken. De pepernoot is dus een kubusvormig bonkje peperkoek. Deze echte pepernoot lijkt wat meer op taaitaai en smaakt heel anders dan de kruidnoot. Kruidnoten zijn de halve bolletjes met speculaaskruiden, zoals we die het meest eten en worden tegenwoordig ook verkocht onder de naam pepernoot. Het verschil zit hem dus in het formaat en de structuur. De oud Hollandsche pepernoot is groot en lijkt het meest op taaitaai. De kruidnoot is klein (maar kun je zo groot maken als je zelf wilt) en harder. Het heeft een diepere smaak dan de oud Hollandsche pepernoot. De kruidnoot deed z’n intrede in de 17e eeuw. Van de kruidnoot maakte ik deze makkelijke vegan variant.

Aan de slag met een flinke portie vegan kruidnoten. Het begint, net als bij het maken van koekjes, met een flinke bol deeg.

Het makkelijkste recept voor vegan kruidnoten.

Recept: makkelijke vegan kruidnoten

De lekkerste vegan kruidnoten? Die bak je gewoon zelf! Met dit makkelijke recept bak je in een handomdraai diervriendelijke homemade kruidnoten, beter bekend als pepernoten.
No ratings yet
Preparation 10 minutes
Wachttijd 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course tussendoortje
Cuisine Dutch
Servings 50 stuks

Kitchenware

  • come
  • houten lepel
  • griddle
  • baking sheet
  • oven

Ingredients
  

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 10 afgestreken el donkere basterdsuiker
  • 100 gr plantaardige boter
  • 2 el water of plantaardige melk zoals havermelk amandelmelk, rijstmelk of sojamelk
  • 2 el speculaaskruiden
  • snuf zout

Instructions
 

  • Meng de ingrediënten goed met een houten lepel in een kom.
  • Stort het kruimelige deeg op de plank en kneed met de hand net zo lang tot je een deegbal hebt. Blijft het te droog? Voeg nog een beetje water toe.
  • Wikkel de deegbal in vershoudfolie. Leg ruim een half uur in de koelkast.
  • Haal de deegbal uit de koelkast en draai er ongeveer 50 balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de balletjes ongeveer 20 minuten in de oven op 180°C.
  • Laat goed afkoelen.

Notes

Tip: wil je een paar chocolade kruidnoten maken? Smelt vegan chocolade au bain-marie en dompel de afgekoelde kruidnoten in de chocolade. Laat ze stollen op een met bakpapier beklede plaat.
Keyword sinterklaas, feestdagen, kruidnoten, pepernoten

Je kunt de kruidnoten zo groot maken als je zelf wilt.

De makkelijkste vegan kruidnoten bewaren

Wie het lukt om deze makkelijke vegan kruidnoten te bewaren, vind ik heel knap. Ze zijn verslavend lekker! Het liefst bak ik ze dan ook pas in december uit zelfbescherming, haha. Mocht je de kruidnoten cadeau willen doen of verwacht je morgen visite? Stop ze in een goed afsluitbaar bakje om ze te bewaren. Of maak er één van deze verrassend lekkere recepten mee. Je kunt ook het deeg in de koelkast laten liggen om deze kruidnoten te maken wanneer je ze wilt eten. Nog een beetje warm zijn ze namelijk nóg lekkerder.

Meer inspiratie voor een groener sinterklaasfeest vind je ook bij thegreenlist.nl

Sources: historie van de pepernoot, palmolie. Photo credtis: Anne van Twillert.

Share

Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.
Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: