Vegan dandelion honey recipe.

Recipe: vegan dandelion honey

De lente komt eraan, de bloemen beginnen weer te bloeien en de bijen vliegen weer vrolijk rond op zoek naar nectar om honing van te maken. Deze honing is eigenlijk bedoeld voor de bijen zelf en niet voor ons. Ben je toch dol op honing? Dan hebben we een milieu- en diervriendelijke oplossing voor je: vegan paardenbloemhoning. Ja je leest het goed, honing gemaakt van paardenbloemen. Een paardenbloem smaakt heerlijk zoet, we maakten er eerder ook al limonadesiroop van. Vertrouw ons maar: dit recept wil je proberen!

Honing van paardenbloemen?

Iedereen die als kind weleens een paardenbloem geproefd heeft, weet dat paardenbloemen een beetje bitter smaken. Ze worden dan ook vaak als onkruid gezien. Maar wist je dat paardenbloemen eigenlijk heel gezond zijn? Deze inheemse bloemen zitten boordevol vitaminen, zijn goed voor de stofwisseling en ondersteunen de werking van nieren en lever. Je kunt er thee van maken, je kunt ze door de salade heen doen en als je niet van die bittere smaak houdt, dan maak je er gewoon siroop of honing van. Wij zijn dolblij dat we een heerlijk recept voor vegan paardenbloemhoning gevonden hebben, omdat het de ideale vervanger voor bijenhoning is. Zoals we namelijk eerder al concludeerden in dit artikel, bestaat er eigenlijk geen duurzame en diervriendelijke honing.

Paardenbloemen plukken en paardenbloemhoning maken is ook een superleuke activiteit om samen met je (klein)kinderen te doen.

Paardenbloemen plukken voor je eigen vegan paardenbloemhoning

Om je eigen paardenbloemhoning te maken, heb je natuurlijk wel paardenbloemen nodig. Dus we zorgen ook nog voor je dagelijkse portie beweging en frisse lucht. Thank us later. Aangezien paardenbloemen bijna overal groeien, vind je er vast ook wel een paar in jouw buurt. Let wel op dat je de paardenbloemen verzamelt op een plek waar weinig verkeer is en waar weinig honden of katten rondlopen. Paardenbloemen kun je tijdens zachte winters al vanaf januari in Nederland tegenkomen, maar het beste bloeien ze normaal gesproken in april. Met een beetje geluk vind je in mei ook nog paardenbloemen en als de herfst echt heel mild is, zou je in december ook nog een enkele paardenbloem tegen kunnen komen. Aangezien je voor ons recept aardig wat paardenbloemen nodig hebt, raden wij aan om in april al op zoek te gaan. Het beste tijdstip om op zoek te gaan naar paardenbloemen is op een zonnige ochtend, wanneer de bloemen open zijn en de dauw net opgedroogd is.

Vegan dandelion honey recipe.

Recipe: vegan dandelion honey

Are you looking for animal-friendly and eco-friendly honey? Then we have the ideal recipe for you - vegan honey made from dandelions. Dandelions! Yes, this ‘weed‘ is not only very healthy, but you can also make the most delicious honey from it that resembles normal honey in taste.
No ratings yet
Preparation 10 minutes
Preparation 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes
Course siege
Cuisine Dutch
Servings 1 kg

Kitchenware

  • 2 pans
  • tea towel
  • glass jars(content in total 1 litre)

Ingredients
  

  • 100 dandelion heads
  • 1 litres water
  • 1 kg sugar
  • half an organic lemon
  • half an organic orange

Instructions
 

  • Put the dandelion heads (i.e. just the yellow part) in a pan and then pour the water into the pan. Whether you should wash the dandelions beforehand, opinions are divided. Some say it is better not to wash the flowers because otherwise valuable ingredients will be lost. But, of course, it is more hygienic to wash them beforehand. I let it depend on where I collected the dandelions.
  • Slice half the lemon and orange and also add them to the pan.
  • Boil the whole thing for about 10 minutes and then let it cool again. Cover the pan and let it stand for 24 hours.
  • The next day, drain the dandelion heads, lemon and orange with a tea towel so that only the liquid remains. At the end, catch the mixture in the tea towel so you can squeeze out the last liquid.
  • Add the sugar to the liquid and bring to the boil. Simmer on a low heat, stirring each time.
  • Just cook until the consistency is about the same as normal honey. This can take at least an hour. You can test the consistency of the honey by taking a small spoonful of honey out of the pan and letting it cool on a plate.

Notes

  • Rinse the glass jars you will store the honey in with boiling water beforehand. Don't forget the lids. Then put the jars in the oven at 100°C for another 10 minutes and make sure everything is thoroughly dry before putting in the honey. This way, the honey will keep for about a year.
  • Store the dandelion honey in a dry and dark place. Do not store it in the fridge as the honey will crystallise.
Keyword wild picking, vegan honey, dandelion, honey

Taking a picking break: do you know the game picking rules yet?

Wild picking is not only super fun (and tasty!), but also something you need to know a little about. It is officially banned in the Netherlands, but in many places it is turned a blind eye - as long as you do it properly. Think of nature as a wonderful buffet we can all taste from, but only if we behave. So pick with love, not greed. Want to know more? Read the unwritten rules of wild picking. We have listed it for you!

More sustainable tips from thegreenlist.nl

Sources: velt.nu, Flora van Nederland. Photo credits: hoofbeeld honingpotje: Nicola Barts (Pexels), overig: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten enjoys writing about sustainable parenting. As content manager, she is a silent force behind the online magazine. She does this from Austria, where she tries to live as sustainably as possible with her husband and two daughters.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten enjoys writing about sustainable parenting. As content manager, she is a silent force behind the online magazine. She does this from Austria, where she tries to live as sustainably as possible with her husband and two daughters.

related articles

GOT A COOL IDEA OR CRAVING MORE GREENER INSPIRATION?

Follow thegreenlist.nl or reach out to us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox. For now, our newsletter is only in Dutch (but we’re working on it).

FOLLOW @THEGREENLIST.NL

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to products and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: