De lente komt eraan, de bloemen beginnen weer te bloeien en de bijen vliegen weer vrolijk rond op zoek naar nectar om honing van te maken. Deze honing is eigenlijk bedoeld voor de bijen zelf en niet voor ons. Ben je toch dol op honing? Dan hebben we een milieu- en diervriendelijke oplossing voor je: vegan paardenbloemhoning. Ja je leest het goed, honing gemaakt van paardenbloemen. Een paardenbloem smaakt heerlijk zoet, we maakten er eerder ook al limonadesiroop van. Vertrouw ons maar: dit recept wil je proberen!
Honing van paardenbloemen?
Iedereen die als kind weleens een paardenbloem geproefd heeft, weet dat paardenbloemen een beetje bitter smaken. Ze worden dan ook vaak als onkruid gezien. Maar wist je dat paardenbloemen eigenlijk heel gezond zijn? Deze inheemse bloemen zitten boordevol vitaminen, zijn goed voor de stofwisseling en ondersteunen de werking van nieren en lever. Je kunt er thee van maken, je kunt ze door de salade heen doen en als je niet van die bittere smaak houdt, dan maak je er gewoon siroop of honing van. Wij zijn dolblij dat we een heerlijk recept voor vegan paardenbloemhoning gevonden hebben, omdat het de ideale vervanger voor bijenhoning is. Zoals we namelijk eerder al concludeerden in dit artikel, bestaat er eigenlijk geen duurzame en diervriendelijke honing.



Paardenbloemen plukken en paardenbloemhoning maken is ook een superleuke activiteit om samen met je (klein)kinderen te doen.
Paardenbloemen plukken voor je eigen vegan paardenbloemhoning
Om je eigen paardenbloemhoning te maken, heb je natuurlijk wel paardenbloemen nodig. Dus we zorgen ook nog voor je dagelijkse portie beweging en frisse lucht. Thank us later. Aangezien paardenbloemen bijna overal groeien, vind je er vast ook wel een paar in jouw buurt. Let wel op dat je de paardenbloemen verzamelt op een plek waar weinig verkeer is en waar weinig honden of katten rondlopen. Paardenbloemen kun je tijdens zachte winters al vanaf januari in Nederland tegenkomen, maar het beste bloeien ze normaal gesproken in april. Met een beetje geluk vind je in mei ook nog paardenbloemen en als de herfst echt heel mild is, zou je in december ook nog een enkele paardenbloem tegen kunnen komen. Aangezien je voor ons recept aardig wat paardenbloemen nodig hebt, raden wij aan om in april al op zoek te gaan. Het beste tijdstip om op zoek te gaan naar paardenbloemen is op een zonnige ochtend, wanneer de bloemen open zijn en de dauw net opgedroogd is.

Recipe: vegan dandelion honey
Kitchenware
- 2 pans
- tea towel
- glass jars(content in total 1 litre)
Ingredients
- 100 dandelion heads
- 1 litres water
- 1 kg sugar
- half an organic lemon
- half an organic orange
Instructions
- Put the dandelion heads (i.e. just the yellow part) in a pan and then pour the water into the pan. Whether you should wash the dandelions beforehand, opinions are divided. Some say it is better not to wash the flowers because otherwise valuable ingredients will be lost. But, of course, it is more hygienic to wash them beforehand. I let it depend on where I collected the dandelions.
- Slice half the lemon and orange and also add them to the pan.
- Boil the whole thing for about 10 minutes and then let it cool again. Cover the pan and let it stand for 24 hours.
- The next day, drain the dandelion heads, lemon and orange with a tea towel so that only the liquid remains. At the end, catch the mixture in the tea towel so you can squeeze out the last liquid.
- Add the sugar to the liquid and bring to the boil. Simmer on a low heat, stirring each time.
- Just cook until the consistency is about the same as normal honey. This can take at least an hour. You can test the consistency of the honey by taking a small spoonful of honey out of the pan and letting it cool on a plate.
Notes
- Rinse the glass jars you will store the honey in with boiling water beforehand. Don't forget the lids. Then put the jars in the oven at 100°C for another 10 minutes and make sure everything is thoroughly dry before putting in the honey. This way, the honey will keep for about a year.
- Store the dandelion honey in a dry and dark place. Do not store it in the fridge as the honey will crystallise.
Taking a picking break: do you know the game picking rules yet?
Wild picking is not only super fun (and tasty!), but also something you need to know a little about. It is officially banned in the Netherlands, but in many places it is turned a blind eye - as long as you do it properly. Think of nature as a wonderful buffet we can all taste from, but only if we behave. So pick with love, not greed. Want to know more? Read the unwritten rules of wild picking. We have listed it for you!
More sustainable tips from thegreenlist.nl
- Want to know more about wild picking? Saskia went on a wild-picking walk in Amsterdam.
- Also tasty and fun to make yourself: elderflower syrup.
- Hartig wildplukrecept: Dutch pesto of ground elder and wild garlic.
- Inheemse planten? Lees hier waarom ze zo belangrijk zijn.
Sources: velt.nu, Flora van Nederland. Photo credits: hoofbeeld honingpotje: Nicola Barts (Pexels), overig: thegreenlist.nl.



