Paardenbloemensiroop maken van paardenbloemen.

Wildflower recipe: making dandelion syrup

Van een wildplukgids kregen we de tip om eens paardenbloemensiroop te maken. Het zou een beetje naar honing smaken en erg gezond zijn. Volgens haar zou dit nóg lekkerder zijn dan vlierbloesem en bovendien kun je hier langer van genieten, omdat de paardenbloem langer in bloei staat. We gingen aan de slag met het recept voor makkelijke paardenbloemensiroop. Dit recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te maken!

Paardenbloemensiroop maken

Voor veel tuinbezitters is de paardenbloem onkruid en ze zien deze bloem liever gaan dan komen. En dat is best gek, want de paardenbloem is een vrolijke, zonnig gele bloem die je van het vroege voorjaar in Nederland groeit. We noemen het daarom ook liever geen onkruid, maar een inheemse bloem. Het plantje zit bovendien boordevol gezonde stoffen zoals vitamine C en antioxidanten. Dit leerden we allemaal tijdens een wildplukwandeling met een gids. Conclusie: een perfecte bloem om een heerlijke siroop van te maken en ze groeien volop en komen ook snel weer terug als je ze geplukt hebt. Het is een superleuke activiteit om samen met kinderen te doen: ze kunnen helpen met het plukken van de bloemen en ontdekken zo spelenderwijs meer over de natuur. En het mooiste? De limonadesiroop die je ervan gaat maken, is zálig.

Aan de slag met onze eigen limonade van paardenbloemen.

Paardenbloemen limonade.

Wildplukrecept paardenbloemensiroop

Paardenbloemen onkruid? Welnee, het is een prachtige inheemse bloem die eetbaar is. Je kunt er waanzinnig lekkere siroop van maken. Dit recept is voor 1 liter siroop. Dit zelfmaak-recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te doen.
No ratings yet
Preparation 20 minutes
Preparation 30 minutes
Total Time 50 minutes
Course drankjes
Cuisine Nederlands
Servings 1 litres

Kitchenware

  • (stoffen) tas
  • schaar
  • 2 pannen
  • zeef
  • theedoek
  • lege fles
  • trechter

Ingredients
  

  • 30 paardenbloemen (Pluk bloemen op afgelegen plek om de kans op bezoekjes van honden en katten te minimaliseren.)
  • 1 litres water
  • 500 gr suiker
  • 2 el (vegan) honing (Ik gebruikte vegan brandnetel honing.)
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstok
  • specerijen naar smaak (Ik voegde dropplant uit eigen tuin toe.)

Instructions
 

Dag 1: siroop maken

  • Pluk of knip op een zonnige dag de paardenbloemen op een rustige plek, een plek waar geen/weinig honden, katten en auto’s komen. Op een zonnige ochtend of middag staan de bloemen open en zitten de bloemen vol stuifmeel. Dit is een mooi moment om te plukken! Doe de paarden bloemen in je tas.
  • Thuis scheid je de gele bloemen van het groen en doe de gele bloemen in een zeef. Was de bloemen. Het beste is om zoveel mogelijk groen eraf te plukken of te knippen. Een beetje groen is niet erg, maar het is een beetje bitter van smaak.
  • Was de bloemen goed.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Doe de bloemen, citroen, kaneel, specerijen in een pan met één liter water en zet het op een vuurtje.
  • Voeg de suiker en de (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker en honing is opgelost. Zet het vuur uit.
  • Laat de pan een dagje staan.

Dag 2: siroop bottelen

  • Hang een schone theedoek in een zeef en giet de siroop door de theedoek en zeef. Vang de siroop op in een tweede pan onder de zeef. Wat in de theedoek en zeef blijft hangen, gooi je weg.
  • Steriliseer een fles (en vergeet de dop niet). Steriliseren: giet kokend water over de fles en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100°C.
  • Giet de siroop met een trechter in een fles.
  • Je kunt de siroop zeker een maand bewaren. Doe citroenzuur bij de siroop als je het langer wilt bewaren.
Keyword siroop,, limonade, paardenbloem, wildplukken

Paardenbloemen hebben een geneeskrachtige werking en ze zijn heel lekker.

Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?

Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!

More sustainable tips from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl. Bronnen: gezond.nu.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: