Wentelteefjes van overgebleven oliebollen.

Leftover oliebollen? Bake oliebollen-wentelteefjes!

Je kent het vast: vol enthousiasme sta je op oudejaarsavond zelf oliebollen te bakken en dat deeg, dat maak je natuurlijk op. Vervolgens nemen de buren een paar verse bollen mee, schuiven er vrienden aan met wat appelflappen en er staat óók nog veel ander lekkers op tafel. Het resultaat: overgebleven oliebollen. En nee, na hoogstens een keertje oppiepen zijn oliebollen echt niet meer lekker. Gelukkig wisten wij een superslim receptje van Goitskes Keuken te bemachtigen, waarin je die overgebleven oliebollen prima kunt gebruiken. Wedden dat je volgend jaar expres een paar extra oliebollen bakt?

Hoe komen we aan al die overgebleven oliebollen?

Ieder jaar worden er rondom de jaarwisseling in Nederland meer dan honderd miljoen oliebollen verkocht. Tel daar het aantal oliebollen bij op dat mensen thuis bakken en je snapt dat er op nieuwjaarsdag heel wat oliebollen over zijn. De gemiddelde Nederlander eet maar liefst acht oliebollen per jaar, maar oliebollen zijn niet alleen in Nederland populair. Ook in België, Duitsland en Oostenrijk, waar ze respectievelijk Smoutenbollen, Berliner Bollen en Krapfen worden genoemd, kennen ze varianten op onze oudhollandse oliebol.  

De oorsprong van de oliebol

Wist je dat oliebollen oorspronkelijk juíst na oud en nieuw werden gegeten? Oliebollen waren niet óver, oliebollen werden speciaal gebakken om in het nieuwe jaar uit te delen aan arme mensen die langs de deuren gingen om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen in ruil voor iets te eten. Met dit recept zijn we dus eigenlijk heel oorspronkelijk bezig. Nu nog op zoek naar iemand om je omgeturnde overgebleven oliebollen mee te delen!

Aan de slag met oliebollen wentelteefjes.

Wentelteefjes van overgebleven oliebollen.

Wentelteefjes van overgebleven oliebollen

Oliebollen wentelteefjes vinden wij bij thegreenlist.nl nóg lekkerder dan 'gewone' wentelteefjes van oud brood. Weet je nu wat je voortaan met je oude oliebollen kunt doen!
No ratings yet
Preparation 10 minutes
Preparation 15 minutes
Total Time 25 minutes
Course ontbijt, borrelhapje, tussendoortje, lunch
Cuisine Dutch

Kitchenware

  • schaal
  • bord & mes
  • koekenpan & spatel

Ingredients
  

  • 2 eieren
  • 250 ml melk eventueel plantaardig
  • 6-10 overgebleven oliebollen in plakjes gesneden
  • boter om in te bakken
  • 75 gr fijne suiker
  • 1 fluorescent cinnamon

Instructions
 

  • Doe de eieren en de melk in een schaal en klop ze door elkaar.
  • Week de plakjes overgebleven oliebol in het eimengsel, maar niet te lang: de plakjes mogen niet uit elkaar vallen.
  • Smelt in een koekenpan de boter.
  • Bak de wentelteefjes daarin tot ze aan beide zijden goudbruin zijn.
  • Meng de suiker met de kaneel.
  •  Bestrooi de warme wentelteefjes met de kaneelsuiker.
Keyword voedselverspilling, oliebollen, wentelteefjes

Bakken met overgebleven oliebollen

Met het bovenstaande wentelteefjesrecept is dat voorraadje overgebleven oliebollen absoluut geen straf meer toch? Deze simpele wentelteefjes heb je echt in een mum van een tijd gemaakt. Eet ze als ontbijt, brunch of lunch óf serveer ze met een bolletje ijs als dessert. Gelukkig nieuwjaar, ook namens Goitske van @goitskeskeuken.

More sustainable tips from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee loves eating as (h)honest as possible, likes to go camping and is lucky enough to live on the edge of the Beekse forest with boyfriend and dog. No wonder this foodie loves to write about food and adventure. Her photos are amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee loves eating as (h)honest as possible, likes to go camping and is lucky enough to live on the edge of the Beekse forest with boyfriend and dog. No wonder this foodie loves to write about food and adventure. Her photos are amazing.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: