Deze vegan rode linzencurry met gele currypasta is perfect voor op een snelle doordeweekse dag. De zachte smaak van rode linzen maakt het ook een geschikt gerecht voor kinderen. Maak lekker veel van deze vegan curry zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Beetje rijst – of misschien nog wel lekkerder: flatbread – erbij en klaar ben je!
Smeuïge rode linzencurry
Wij zijn fan van rode linzen. Het is voedzaam, makkelijk klaar te maken (snelle kooktijd) en het heeft een fijne, zachte structuur. Linzen bieden een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en foliumzuur. Top! De neutrale smaak van rode linzen maakt ze veelzijdig in de keuken, zonder al te veel poespas. Hierdoor is het één van onze favoriete vleesvervangers geworden in curry’s, maar ook in een bolognesesaus zijn linzen top. En voordeel: gedroogde linzen blijven lang goed en zijn niet duur. Je pakt alleen wat je nodig hebt en de rest laat je lekker in de pot zitten. Zo verspil je niets!
Budget recipe
Deze vegan curry is ook nog eens een fijn budgetrecept. Voor een kilo (bio) linzen betaal je ongeveer 3 euro. Hiervan kun je meerdere lekkere maaltijden maken. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kunt, past dit perfect bij elke groentebox die je weer kunt scoren via Too Good To Go (about €2.99 per box). Count your winnings! Want to learn more about Too Good To Go and how to score the best boxes here? Then check out this article!
Gele currypasta
Nog even kort over die gele currypasta, afkomstig uit de Thaise keuken. Hoewel de rode en groene curry bekender zijn, is juist die gele curry heel makkelijk te combineren bij veel vegetarische gerechten. Deze curry is gemaakt van diverse kruiden zoals geelwortel (dat verklaart deels de kleur), kurkuma, koriander, komijn en citroengras. Zoet en een beetje pittig, maar zeker minder pikant dan andere Thaise curry’s. Kinderen kunnen (leren) mee eten dus. Je kunt de currypasta ook zelf maken, maar ik houd het dit keer even bij een potje van Koh Thai.


Vegan rode linzencurry, maar met gele currypasta. Klinkt al vrolijk!

Budgetrecept: vegan roze linzencurry met gele currypasta
Kitchenware
- 1 chopping board and knife
- 1 large pan
- 1 saucepan(voor rijst eventueel)
Ingredients
- 500 gr gedroogde rode linzen
- 2 tin coconut milk (2×400 ml)
- 1 onion
- 2-4 cloves garlic
- 3 cm ginger
- 2-3 el gele currypasta, bijvoorbeeld van Koh Thai
- 750 ml hot water
- 2 stock cubes
- 6 penen*
- 1 komkommer*
- 3 handjes handjes spinazie (meer kan ook)
- 4 limoenblaadjes (hebben wij standaard in de vriezer)
- (olijf)olie voor het bakken
- bijgerecht: rijst of flatbread
- optional as topping: (vegetable) yoghurt, coriander, pepper, mint, sambal
Instructions
- Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. (Winterpeen vind ik een harde groente: deze kook ik daarom 20 minuten voor. Gember schil ik ook voor ik het snijd.
- Briefly fry the onion, garlic and ginger in a large pan.
- Pour in the coconut milk.
- Doe de gedroogde linzen & gele currypasta erbij.
- Add the hot water with bouillon cubes.
- Doe harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het een zacht is. Roer regelmatig, want linzen hebben de neiging om aan te koeken
- Add the soft vegetables such as cucumber only at the last minute and simmer for up to 10 minutes.
- Serve with rice, flatbread and don't forget the yummy toppings! Enjoy!
Notes
More food tips from thegreenlist.nl
- Making your own flatbread to go with your curry? Good idea! Check out the recipe!
- Ga ook eens aan de slag met een deze romige pompoen-kerrie quiche.
- Ook in het kader van makkelijk en snel: venkelschotel.
- Soms heb je gewoon zin in comfortfood: vegan patatje kapsalon met jackfruit.
Photo credits: thegreenlist.nl.