Sticky rice mango recept.

Sticky rice mango according to traditional Thai recipe

Sticky rice mango is een traktatie. Het lekkerste vegan toetje dat er bestaat? Mogelijk! Dus het zal je niet verrassen wat David met een overrijpe mango doet. En daar zeggen we bij thegreenlist.nl geen nee tegen.

Lievelingstoet: sticky rice mango

Als ik in een Thais restaurant sticky rice mango op een menu zie staan, dan bestel ik het altijd. Wat een traktatie! En kinderen zijn er ook gek op. Je kunt dit Thaise gerecht heel goed zelf thuis maken. Hoef je niet te wachten tot de volgende visit aan de Thai. Maar de sticky rice is wel even een werkje.

Sticky rice mango, bekend als Khao Niew Mamuang, is een geliefd Thais gerecht. Het bestaat uit kleverige rijst, gekookt in kokosmelk en suiker, geserveerd met verse mangoplakjes erbovenop. De combinatie van de zachte, zoete rijst, de sappige mango en de geroosterde sesamzaadjes, zorgen voor een lichtzoete, tikkie zoute, vleugje zure bite die ik echt verslavend lekker vind. De beste mango’s voor dit gerecht zijn de overrijpe varianten. Tip: probeer deze op een zaterdag te scoren op de markt. Dan gaan ze met korting en soms zelfs gratis weg. Dat is een teken… Je moet aan de bak met sticky rice mango.

Sticky rice mango maken, een te lekker toetje om slechts af en toe in een Thais restaurant te eten. Dus maak ik het zelf. De sticky rice is het meeste werk, want het heeft een lange wachttijd van minstens zes uur. Tip: dag eerder klaarmaken!

Sticky rice mango recept.

Sticky rice mango according to traditional Thai recipe

Mijn lievelingstoet is sticky rice mango. Toevallig ook een vegan toet. Dit gerecht is echt een traktatie en te lekker om te wachten tot je weer een keer bij een Thais restaurant bent. Kom, we gaan het zelf maken!
4 from 3 vote
Preparation 30 minutes
Preparation 20 minutes
Total Time 50 minutes
Course nagerecht
Cuisine Thais
Servings 4

Kitchenware

  • maatbeker
  • stoommandje
  • baking sheet
  • (saucepan)
  • zeef

Ingredients
  

  • 200 gr sticky rice (te koop bij de toko)
  • 1 rijpe mango
  • 200 ml kokosmelk of kokosroom
  • 3 el sugar
  • 1 el cane sugar
  • 1 stukje santen
  • optional geroosterde sesam of mungbonen (laatste ook te koop bij de toko)

Instructions
 

Sticky rice maken (dag van tevoren)

  • Was de sticky rice goed zodat het overtollige zetmeel wegspoelt.
  • laat de sticky rice minimaal 6 uur weken in water: zet het de avond van te voren onder water in een maatbeker.
  • Giet de sticky rice af en laat in een stoommandje in 25 minuten gaar stomen. Voor het stomen van de sticky rice: gebruik een bamboe stoommandje met wat bakpapier op de bodem zodat de rijst niet kleeft aan het mandje. Het is ook mogelijk om een zeef op te hangen boven een pan met kokend water om de rijst te stomen.

kokossaus en mango bereiden

  • Giet de kokosmelk in een klein pannetje en zet het op laag vuur.
  • Voeg de santen, suiker, rietsuiker en zout toe en roer totdat de santen en de suiker is opgelost. Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.
  • Snijd de mango in stukjes en zet het apart.
  • Schep een paar eetlepels sticky rice op een bord en bedek het met stukjes mango.
  • Giet de kokosmelk er ruim overheen.
  • Optioneel: garneer met wat geroosterde sesam of geroosterde mungbonen.
Keyword mango, toetje, vegan toetje, sticky rice mango

Bekijk ook de video van dit recept

We laten je het recept voor sticky rice mango even stap voor stap zien. Het is niet moeilijk om te maken. Je moet alleen rekening houden met de wachttijd van de sticky rice. Wil je het klaarmaken, dan kun je beter een dag ervoor beginnen met het weken van de sticky rice, die in de toko te koop is. Meer boodschappentips voor de toko vind je hier.

More food tips from thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Riki Risnandar & Princess Grace (Pexels), overig: thegreenlist.nl.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: