A sustainable waste-me-not pizza made from homemade dough and leftover vegetables.

Recipe: waste-me-not pizza with homemade pizza dough

Verspil-me-niet pizza bedekt met restgroenten die je nog in de koelkast hebt liggen: met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste pizzabodems. Vries het pizzadeeg in en haal het weer tevoorschijn als je groenten en producten in de koelkast hebt die snel op moeten. Zo maak je de lekkerste pizza’s en verspil je niks. Pizza’s als wapen tegen voedselverspilling!

Zelf pizzadeeg maken, waarschijnlijk heb je alles al in huis

Superleuk: dit recept is wereldberoemd geworden en opgenomen in een receptenboek van de stichting Samen tegen Voedselverspilling. Waarom is-ie zo leuk? Nou dat vertel ik je nu!

Ook pizza’s kun je duurzamer maken. Een vegetarische of veganistische pizza denk je nu vast. Dat is zeker een goed idee. Maar voor dit pizzarecept gooi ik het over een andere boeg: verspil-me-niet pizza. Deze pizza’s beleg je met restjes die je nog in de koelkast hebt liggen of met producten die je kunt redden in de supermarkt. En het deeg? Dat maak je ook zelf. Maak lekker veel en vries het in. Zo heb je altijd pizzadeeg bij de hand en hoef je nooit iets te verspillen! Je ontdooit alleen wat je nodig hebt.

Kidstip: laat de kinderen zelf pizzadeeg maken!

Zelf pizzadeeg maken, is niet alleen supermakkelijk om te doen. Ik vind mijn eigen pizzabodem ook veel lekkerder. Als wij thuis pizza eten dan vraagt mijn zoontje altijd: ‘gaan we jouw pizza eten of een andere?’ Hij slaakt een kreet van bijdschap als het de eerste optie is. Met je eigen deeg kun je de bodem natuurlijk helemaal naar eigen smaak perfectioneren. Ik kies voor een dunne bodem, zodat de pizza niet zo zwaar valt. Je eigen pizzadeeg maken vind ik ook een gezellige weekendactiviteit. Vaak vinden kids het ontzettend leuk om mee te helpen. Het is heel makkelijk, dus ze kunnen veel zelf doen.

Budgettip: zelf pizza’s maken is goed voor je portemonnee

Behalve dat zelf pizza’s maken duurzamer en gezelliger is, is het ook nog een stuk voordeliger. Helemaal als je het vergelijkt met pizza’s van een pizzeria of met luxe pizza’s uit de supermarkt. Ook een leuke (en duurzame) budgettip is het om voor de topping groente te redden via Too Good To Go.

Bekijk: tips om de populaire groente- en fruitboxen via Too Good To Go te bemachtigen.

Verspil-me-niet pizza met eigen deeg en restjes. De aubergine en courgette zaten in een geredde groentebox via Too Good To Go.

A sustainable waste-me-not pizza made from homemade dough and leftover vegetables.

Recept: verspil-me-niet-pizza van eigen pizzadeeg

Mixen, kneden, kneden, wachten, draaien, rollen en klaar. Zelf pizzadeeg maken is niet moeilijk. Maak een grote hoeveelheid pizzadeeg en vries het als kleine bolletjes in. Zo heb je alijd genoeg bij de hand als de koelkast vol ligt met groente en boodschappen die op moeten. Want daarmee maak je de lekkerste verspil-me-niet-pizza's. Dit recept haalde zelfs een kookboek!
4 from 3 vote
Preparation 10 minutes
Preparation 10 minutes
Waiting time 40 minutes
Total Time 1 hour
Course main course
Cuisine Italian
Servings 6

Kitchenware

  • 1 grote kom
  • 1 maatbeker
  • 1 weegschaal
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel
  • 1 deegroller
  • 1 theedoek

Ingredients
  

  • 250 gr bloem
  • ½ bag instant gist
  • ½ fluorescent sugar
  • ½ fluorescent salt
  • 2 el olive oil
  • 150 ml lauw water
  • diverse (rest)groenten zoals aubergine, courgette, tomaat en alles wat je tegenkomt in de groentelade, supermarkt of Too Good To Go box (Een 'blonde' pizza zonder tomatensaus kan ook heel lekker zijn.)
  • mozzarella en strooikaas (of plantaardige rasp) (Plantaardige rasp van Vemondo (Lidl) is een lekkere vegan keuze.)

Instructions
 

Zelf pizzadeeg maken

  • Doe de bloem, gist, zout, suiker en olie in een ruime kom. Giet hier langzaam het lauwe water bij.
  • Kneed alles tot een stevig deeg dat niet te plakkerig is. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe net zolang totdat het lekker kneedt.
  • Pak een schone theedoek en maak deze vochtig. Laat het deeg minimaal 40 minuten rijzen in de kom onder de vochtige theedoek.
  • Maak ondertussen de keuken schoon en zet na 30 minuten eventueel de oven aan op 230°C.
  • Na 40 minuten rijzen kun je aan de slag met de pizza’s. Ben je nog niet toe aan eten? Plaats het deeg dan in de koelkast (met vochtige doek) voor later die dag. Of vries het deeg in zodat je op een andere dag pizza’s kunt maken. Mijn advies is om voor het invriezen alvast bolletjes te maken, zodat je niet te veel in één keer ontdooit, dat zou zonde zijn.

Pizza beleggen

  • Als je besluit om aan de slag te gaan, dan is het recept weer heel eenvoudig. Maak je aanrecht goed schoon met een schoon sponsje en wat water en eco-schoonmaakmiddel. Strooi wat bloem over het aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken. Vervolgens verdeel je het deeg in kleine bolletjes en van die bolletjes kneed en rol je platte pizzabodems.
  • De bodems leg ik voorzichtig op de bakplaat voor ik begin met beleggen Je kunt (eco) ovenpapier gebruiken of een siliconen bakmat.
  • Beleg de pizza's met alle restjes.
  • Bak de pizza's in de oven: meestal in 8-10 minuten op 230°C. Wil je een hardere korst, dan kun je de oven wat hoger zetten.
Keyword kindvriendelijk, vegetarisch, pizza, pizzadeeg, vegan, bakken, duurzaam, budgetkoken, voedselverspilling

More child-friendly recipes from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Founder of thegreenlist.nl. Her goal: to get as many people as possible excited about a more sustainable life. Sas also wrote the sustainable lifestyle book NIKS NIEUWS.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: