Deze wildplukdipsaus met look-zonder-look uit eigen buurt is heerlijk bij falafel, rauwkost of een ordinair bakje chips. Onze wildplukexpert Katja deelt haar wildplukrecept met look-zonder-look, een wild plantje met een ui-look achtige smaak.
Wildplukrecept met look-zonder-look
Een dipsaus met in de hoofdrol look-zonder-look, een wilde plant die je vooral in het voorjaar vindt in Nederlandse bossen, parken en tuinen. Deze wilde plant heeft een ui- en mosterdachtige achtige smaak en een knoflookachtige geur. Het bevat per gram vier keer meer vitamine C dan sinaasappels. Indrukwekkend plantje dus! Van het zaad kan mosterd gemaakt worden – lekker in pesto’s of warme hartige gerechten – en de wortel smaakt naar mierikswortel! De jonge bladeren zijn heerlijk in salades, soepen, pesto’s en alles waar je een uit-achtige smaak aan toe wilt voegen. Het is één van de eerste eetbare wilde planten van het seizoen en een geweldig ingrediënt voor een culinair avontuur in de natuur. Pluk nooit te veel, dat geldt trouwens voor elke wildplukactie! Look-zonder-look is een favoriet plantje van veel vlinders en insecten en dus superbelangrijk voor de biodiversiteit.



Aan de slag met dit wildplukrecept. Het wordt een dipsaus!

Dipsaus met look-zonder-look
Kitchenware
- knife
- cutting board
- spoon
- come
Ingredients
- enkele 3-5 blaadjes look-zonder-look (van de eenjarige plant of de bovenste blaadjes van de tweejarige plant)
- enkele 3-5 groene wildpluk blaadjes zoals daslook, zevenblad en paardenbloemblad
- 2 el van je favoriete mayonaise
- 6 el blanke yoghurt
- sap van 1/4 limoen of citroen
- peper en zout
Instructions
- Was de wildpluk blaadjes goed en snijd fijn.
- Mix de mayonaise, yoghurt en het sap van de citroen. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Voeg de gesneden wildpluk blaadjes toe en roer het geheel door.
Taking a picking break: do you know the game picking rules yet?
Wild picking is not only super fun (and tasty!), but also something you need to know a little about. It is officially banned in the Netherlands, but in many places it is turned a blind eye - as long as you do it properly. Think of nature as a wonderful buffet we can all taste from, but only if we behave. So pick with love, not greed. Want to know more? Read the unwritten rules of wild picking. We have listed it for you!
Would you also like to go on the road with Katja? Check out her website Wilderlust with all the information about its wild-picking walks and courses.
More sustainable tips from thegreenlist.nl
- Also see: On a game picking walk!
- Also see: making elderflower lemonade and cocktails.
- Also see: daslookboter.
- Also see: groene tomaten chutney.
Photo credits: thegreenlist.nl.