Dat wol een fijn, warm, natuurlijk product is, daar schreven we al eens over. Als je dan ook nog kiest voor Nederlandse wol, dan kun je de CO2-uitstoot voor het vervoer van de wol, die best vaak van ver komt, wegstrepen. Dat scheelt weer! Nederlandse wol lijkt, na een tijd als rest- of afvalproduct te zijn beschouwd, bezig te zijn met een voorzichtige comeback. Yes! Wij zochten voor je uit waar je echte Nederlandse wol vindt. Garens, kleding, kleden en accessoires en zelfs wol masterclassses (ja, echt!): enter de wereld van de Nederlandse wol.
Check deze Nederlandse wollen kledingmerken
Vol frisse moed beginnen we aan onze research. We hebben immers een aardige lijst met duurzame wolmerken verzameld waar ook aardig wat mooie Nederlandse modemerken tussen zitten. Maar wat blijkt? Hoewel deze merken hun wol verantwoord inkopen, doen zij hun inkoop meestal niet bij de Nederlands schaapjes en hun boeren. Dus wat betreft Nederlandse wollen kleding: geen lang wollig verhaal, maar slechts een bescheiden lijstje.
- The Knitwit Stable in Baambrugge is een echte wolboerderij met breistudio. Je kunt er een trui of vest kopen, dat pas wordt gemaakt nadat jij het hebt besteld, van wol van hun eigen schapen, geiten (hallo zachte merinowol!) of alpaca’s. Het duurt dus even voor je trui arriveert (denk een week of twee), maar het is, zoals ze zelf zeggen, het wachten waard.
- Het merk Joe Merino heeft een Nederlands neefje: Jan. De mannencollectie van Jan Merino is gemaakt van 80% Nederlandse schapenwol, gemengd met 20% Nederlandse alpacawol, voor extra zachtheid. Verrassend detail: ze werken samen met, jawel, The Knitwit Stable.
- Het schapenkringetje in Nederland blijkt een ons-kent-ons wereldje, want de volgende tip, deze fijne colsjaals van Sukha, zijn ook een samenwerking met de schaapjes van The Knitwit Stable. Onze conclusie: die schaapjes geven dus blijkbaar héél veel witte wol….
- Bij Ecotex maken ze dit prachtige (heren) jasje van 100% wol van Kempische heideschapen, die een groot deel van het jaar grazen op de heide van Nationaal Park De Meinweg bij Roermond. Deze schapen spelen een belangrijke rol in natuurbeheer door de heide op een natuurlijke manier open te houden. Het jasje is niet alleen warm en ademend, maar ook geverfd met plantaardige indigo. Hierdoor krijgt het een prachtige diepblauwe tint, helemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar.
- Bij Skéépe kun je heerlijke warme sokken kopen, gemaakt van wol van Texelse schapen. De schapen grazen het hele jaar door op het eiland en leveren een stevige, isolerende wol die perfect is voor comfortabele sokken.





Kleding van Nederlandse wol kom je nog niet vaak tegen en toch hebben we een aantal mooie merken gevonden zoals een plaid van Yumeko, de vesten van The Knitwit Stable en sokken van Texelse schaapjes van Skéépe. Bij al deze voorbeelden komt het wol van schapen die het hele jaar in vrijheid blijheid kunnen leven.
Tip: Zorg goed voor je wol = lang plezier van je wol
Heb je een wollen trui of vest? Dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Gewoon buiten luchten als je trui een opfrisbeurt kan gebruiken, is vaak genoeg. Moet-ie toch in de was? Doe dit dan in een machinewolwasje en nooit (we herhalen: nooit! Thank us later…) in de droger, maar gewoon liggend laten drogen. Op een schone handdoek, op een wasrekje bijvoorbeeld.
Repareer je wollen kleding zelf, da’s pas duurzaam
Gaatje in je favo wollen vest? Of een haaltje in je wollen trui of sjaal? Dat fiks je gewoon zelf. Zo gaan je wollen spullen nog langer mee. Bestel de Wimpy Kit bij Foekje Fleur: hierin zit alles wat je nodig hebt om je wollen sokken en kledingstukken te verzorgen en te repareren: wol, naalden en kammetjes. Plus hele fraaie, duidelijke instructies: handig!
Of brei het lekker zelf van Nederlandse wol
Na het lezen over Nederlandse wolletjes ineens zin om zelf te gaan breien? We houden je niet tegen, hoor! Pak je breipennen erbij en let’s go!
- Bij Ecotex kun je wol kopen van het Kempische heideschaap. Kuddes van deze schapen grazen in het Nationale park De Meinweg bij Roermond, Limburg. De wol (van dit bijna drielandenpunt) wordt gewassen in België en vervolgens net aan de andere kant van de grens, in Duitsland, gesponnen.
- Schaapjeswol van de Trollenwolwinkel in Driebergen komt van Nederlandse wol, afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug en uit Lutjebroek. De wol is ook nog eens hand geverfd door Atelier Sarah Jane uit Doorn. Dat klinkt toch bijna sprookjesachtig?
- Groene Hart-wol komt van Texelaars, schapen die grazen in – de naam zegt het al – het Groene Hart.
- Polderdraad is wol uit Noord-Holland, Heerhugowaard, om precies te zijn. Het wordt gesponnen in Friesland en zelfs de wikkel is natuurlijk: namelijk van bermgras.
- Wol van Texelse schapen, in allerlei natuurlijke woltinten, koop je bij Renske van Texelse Schapenwol. Of bij Skéépe, je weet wel, van die lekkere Texelse wollen sokken.
- Eerlijke wol, rechtstreeks van de boer, bij Pure Wol draait alles om lokale, duurzame wol. Ze verzamelen schapenwol van Nederlandse boeren en maken daar prachtige garens van. Perfect voor iedereen die graag zelf breit, haakt of weeft met een echt eerlijk product.
- Bij Holland Wool vind je prachtige Nederlandse lontwol, ideaal voor wie zelf aan de slag wil met vilten, spinnen of grof breien. De wol komt van schapen uit eigen land en is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke tinten.
- Bij Wolboerderij Blij Bezuiden wordt de hele wolketen op één plek beheerd: van het scheren van hun eigen merinoschapen tot het verwerken van de wol tot garens, vilt en andere ambachtelijke producten.
Nog meer weten over wol? Ga voor een wollen masterclass
Je kunt bij The Knitwit Stable trouwens ook een masterclass volgen, waar je alles leert over het hele productieproces van een wollen kledingstuk, van het houden van schapen, tot de productie van de wol en het (machinaal) breien van een kledingstuk. Na de masterclass ga je naar huis met veel kennis én een zelfgebreide wollen muts. Wil je na de masterclass meteen verder breien? Ze verkopen bij The Knitwit Stable ook wol, van hun eigen schapen en alpaca’s en merinowol van hun eigen geiten. Lokaler krijg je het niet!


Wol uit Nederland: het is goed zoeken, maar er zijn gelukkig initiatieven die zien dat het een prachtig product is zoals Polderdaad.
Nederlandse wollen accessoires en producten
Bij wol denk je al snel aan een lekker vest, sjaal of wanten, maar er bestaan natuurlijk véél meer producten van wol en ook die zijn er van Nederlandse schaapies. Een paar ideeën:
- Met de wollen dekbedden van Herders Bed hoe je nooit meer schaapjes te tellen, want oei, wat zien die er lekker fluffy uit. En dat allemaal dankzij het wol van Nederlandse heideschapen die 365 per jaar buiten leven in een kudde.
- In Haarlem kun je bij Nathalie een woolshop wol vilten volgen met wol van Noord-Hollandse schapen. Lokaler wordt het niet. Naast workshops, die ze dus woolshops noemt, verkoopt ze wolkunst.
- Wollen wandkleden en wollen kunstwerken van wol van Nederlandse schapen die in vrijheid en blijheid in de natuur leven, vind je ook bij Halona.
- Yumeko, je weet wel, het beddengoedmerk met een duurzame missie, heeft ook een special edition kruikzakken en plaids van Nederlandse wol. Ook hiervoor hebben ze de schaapjes van The Knitwit Stable weer weten op te trommelen.
- Texelse Producten heeft een mooie collectie Nederlandse wollen accessoires zoals heerlijke slofjes van Texels wol en knusse Texelse schapenvachten als kleedje.
- Wist je dat je wol niet alleen kunt dragen, maar ook kunt gebruiken in de tuin? Dat bewijzen Dutch Wool met hun wolpellets en Oro met hun wolkorrels van Nederlandse schapenwol, een natuurlijke meststof die langzaam voedingsstoffen afgeeft aan de bodem. Deze korrels houden vocht vast, verbeteren de structuur van de grond en werken zelfs slakkenwerend. Een slimme en duurzame manier om je planten een boost te geven!
Ga voor Nederlandse wol!
Het kost wat, maar dan heb je ook wat: Nederlandse wollen producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt van wol van schapen die het goed hebben en het hele jaar door lekker buiten grazen. Na jarenlang als restproduct te zijn beschouwd, maakt Nederlandse wol een terechte comeback. En jij kunt daar een steentje aan bijdragen! Ben je voor de koude maanden, je breihobby of je interieur op zoek naar een lekker warm wolletje? Dan heb je nu de shoptips op zak om een betere, duurzamere keuze te maken. Heb jij nog een leuke Nederlandse woltip? Laat het ons weten! We vullen dit lijstje met veel plezier aan.
Wil je meer weten over de milieu-impact van wol en waarom het extra belangrijk is om voor goede kwaliteit en eerlijke wol te kiezen? Check dan ons onderzoekje naar de milieu-impact van wol!
Photo credits: hoofdbeeld: schaap & vrouw bij molen: The Knitwit Stable, bollen wol: Polderdraaad. Overig: schapen, plaid en wolbaal: Yumeko, vest: The Knitwit Stable, sokken: Skéépe, bol wol: Polderdraad, schapen: Marco Palazzo (Pexels).