Duurzame gietvloer in woonkamer met speelgoed.

Een betaalbare gietvloer? Doe het lekker zelf!

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe vloer voor thuis of op kantoor? Da’s nog best een klus, want een vloer bepaalt de hele look en sfeer van je ruimte. En je hebt zóveel keuze: pvc, hout, tegels, gietvloeren… Welke kant je ook opgaat, het blijft een flinke uitgave. Maar wat als we je vertellen dat je een gietvloer óók zelf kunt gieten?

Gietvloeren zijn hip!

In samenwerking met epoxywinkel.nl

Ooit was de gietvloer vooral iets voor fabriekshallen en ziekenhuizen. Lekker praktisch, maar niet bepaald gezellig. Inmiddels is dat wel anders. We zien gietvloeren steeds vaker in huis, juist in oude woningen met karakter. Die combinatie van een strakke, moderne vloer met vintage meubels en originele details? Werkt als een tierelier! En met meer dan 250 RAL-kleuren om uit te kiezen, zit er echt voor ieder wat wils bij. Van aardse tinten zoals zandgeel, olijfgroen of roodbruin tot minimalistische grijstinten of gewaagde keuzes als koraalrood of hemelsblauw. Het kan allemaal. Wat zou jij kiezen?

Gietvloer ook duurzame keuze

En een gietvloer past ook perfect in een duurzaam interieur of kantoor, en dan hebben we het niet alleen over hoe mooi het matcht met vintage meubels of tweedehands vondsten. Het is vooral ook een goede keuze omdat zo’n vloer zó lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft. De meest voorkomende gietvloeren zijn gemaakt van epoxy giethars, die kun je bovendien zelf gieten als je een beetje handig bent (komen we zo op) en daarna heb je er jaren geen omkijken naar. Een gietvloer is keihard, slijtvast en kan echt tegen een stootje. Geen gedoe met schuren, lakken of vervangen na een paar jaar. En nog een pluspunt: gietvloeren werken supergoed samen met vloerverwarming. Ze geleiden de warmte goed en houden ‘m lang vast. Dat betekent: warme voeten én een lagere energierekening. Win-win!

Wat is epoxy eigenlijk?

Epoxy is een kunststofhars die bestaat uit twee delen: de hars zelf en een verharder. Als je die twee mengt, ontstaat er een chemische reactie waardoor het materiaal keihard wordt wel twee keer zo sterk als beton. Dat maakt epoxy ideaal voor een vloer die tegen een stootje moet kunnen. Het resultaat? Een naadloze, gladde vloer die jarenlang meegaat en schoon te houden is.

Zelf een gietvloer leggen?

Als je een beetje handig bent, netjes werkt en je goed voorbereidt, kun je een gietvloer prima zelf te gieten. Het komt neer op een paar duidelijke stappen: je begint met een schone, egale ondergrond, daarna breng je een primer aan, en dan… gieten maar! Het belangrijkste? Goed mengen. Epoxy bestaat uit twee componenten die echt perfect moeten samensmelten. Gebruik daarom twee emmers: eerst twee minuten stevig roeren in de eerste, dan overgieten in een tweede en opnieuw goed doorroeren. Zo voorkom je plakkerige of zachte plekken. Laat de vloer daarna rustig uitharden (minstens 24 uur per laag) en voilà: een superstrakke vloer die je helemaal zelf hebt gelegd. En ja, daar mag je best een beetje trots op zijn.

Heb je momenteel tegels in de kamer liggen en wil je wat anders? Dan kun je ook kiezen voor het aanbrengen van een doe-het-zelf vloercoating. Daarvoor hoeft er geen vloer verwijderd worden, je giet de nieuwe vloer er gewoon overheen.

Een strakke doe-het-zelf-gietvloer – zonder vakman

Een gietvloer leggen is dus echt niet alleen weggelegd voor de profs. En met een beetje voorbereiding en lef kun je er iets heel moois van maken. Neem contact op met de experts van epoxywinkel.nl voor doe-het-zelf-pakketten en inspiratie. Succes!

Photo credits: hoofdbeeld: Ron Lach (Pexels).

Share

Foto van Partnerbijdrage

Partnerbijdrage

Betaalde bijdragen van partners met een groen hart.

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: