Als ondernemer of zzp’er met duurzame ambities wil je natuurlijk zo min mogelijk kwaad doen met je bedrijfsactiviteiten, maar zero afval, CO2-uitstoot, milieuvervuiling of grondstoffengebruik is weliswaar een mooi idealistisch streven, maar in de praktijk niet echt haalbaar als bedrijf. En dus kun je je bedrijfsactiviteiten compenseren. In dit artikel vertellen we je er graag meer over en brengen we je op een paar ideeën hoe je dit kunt gaan doen.
Je bedrijfsactiviteiten compenseren: kan dat wel?
Ook al ben je ‘maar’ een zzp’er of een klein bedrijf, je maakt nog steeds negatieve impact met de grondstoffen die je gebruikt voor het inkopen en maken van je producten, het energieverbruik thuis en datacenters die je website in de lucht houden, het vervoer van je pakketjes en van jezelf voor zakelijke afspraken, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al je bedrijfsactiviteiten samen of een deel ervan – maar net wat je kunt en wilt missen – kun je compenseren.
CO2 compensatieprojecten: er zijn veel verschillen
Over CO2-uitstoot compenseren is veel te doen. Het blijkt een schimmige wereld met veel twijfelachtige compensatieprojecten. Zo zijn er verhalen dat er in Zuid-Amerika meerdere certificaten worden verkocht voor één bos of dat er certificaten worden uitgegeven van bossen die er al jaren zijn. Hierdoor is er feitelijk niks veranderd, behalve dat we meer zijn gaan uitstoten en het hebben afgekocht met een papieren leugen. Als een project wel in de haak is, dan heb je ook nog weinig zekerheid. Omdat er vaak geen garanties zijn over de looptijd van een project. Terwijl je om écht te compenseren wel de zekerheid moet hebben dat die bomen minstens tientallen jaren blijven staan. Maar die zekerheid heb je niet door ontbossing, bosbranden en wisselende regimes die mogelijk andere plannen hebben.
Dat maakt de keuze voor een compensatieproject niet eenvoudiger. Bovendien veroorzaak je met je bedrijf méér schade dan alleen maar CO2-uitstoot. Hoe ga je daarmee bij het maken van een berekening? Toch kun je op een aantal dingen letten.
Op zoek naar de betere compensatieprojecten
De eerste stap is: ga voor je bedrijf op zoek naar betere compensatieprojecten. Er bestaan namelijk keurmerken voor compensatieprojecten. Ook kun je naar de jaarverslagen kijken. Hierin staat wat organisaties met het gedoneerde geld hebben gedaan. We begrijpen ook dat je als ondernemer meer te doen hebt, dus laten we het makkelijk houden en focussen op de keurmerken waarop je kunt letten als je je bedrijfsactiviteiten wilt compenseren. Keurmerken om in de gaten te houden zijn:
- Verified Carbon Standard (VCS) klimaatcompensatie: met dit keurmerk wordt aangetoond dat ze daadwerkelijk het geld gebruiken voor klimaatcompensatie via projecten als windmolens of bosaanplanting.
- Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), toezichthouder goede doelen: zij houden in de gaten of erkende goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen.
- Gold Standard: een internationaal keurmerk dat onder andere door het Wereld Natuur Fonds is opgericht. Het keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die zorgen voor duurzame ontwikkelingen met als doel de CO2-uitstoot te verminderen.


Al je bedrijfsactiveiten kun je compenseren door geld te geven aan goede compensatieprojecten.
Hoe (streng) compenseer je?
Verder maakt het uit hoeveel je doneert. Want de omvang/hoogte van je compensatie bepaalt natuurlijk of het enigszins in verhouding is met wat jij als vervuiler – excusez le mot – hebt gedaan. Je kunt je hiervoor aansluiten bij een professionele organisatie die aan de hand van strikte regels en richtlijnen in de gaten houdt hoeveel je compenseert en of dat in lijn is met hun visie. Veel duurzame bedrijven sluiten zich daarom aan bij de beweging ‘1% for the planet’, waarbij ze 1% van hun omzet doneren aan een goed doel. Dit is een mooie beweging waar je, eenmaal aangesloten, trots lid van mag zijn en die positief zal afstralen op je bedrijf. Je hebt dit logo vast weleens op een website of op een verpakking van een duurzaam product zien staan. Of je kiest voor een wat vrijblijvendere vorm en je compenseert zelf wat je redelijk vindt of kunt missen met hulp van de rekenmodules van de verschillende organisaties.
Thegreenlist.nl steunt de Waddenvereniging
Bij het uitbrengen van mijn boek NIKS NIEUWS ben ik een samenwerking met de Waddenvereniging aangegaan, waarbij ik 1% van de winst van mijn boek aan hen zal doneren. Verder compenseer ik mijn reisgedrag via Trees for All.
Tips om je bedrijfsactiviteiten te compenseren
- Atmosfair: een Duitse non-profit organisatie die CO2-uitstoot wil verminderen door te investeren in duurzame energieprojecten wereldwijd. Wil je een zakelijke vliegreis compenseren? Atmosfair geeft je de mogelijkheid om meer details over je vlucht in te voeren zoals het type vliegtuig waardoor door de berekening iets accurater is.
- Carbonkiller: hier kun je emissierechten opkopen. Grote bedrijven hebben emissierechten nodig om CO2 te mogen uitstoten, hier betalen ze veel geld voor. Als jij emissierechten opkoopt en vernietigt voor het compenseren van je CO2-uitstoot, zorg je ervoor dat de prijs van deze emissierechten hoger wordt (want een grotere vraag drijft de prijs op). Dit is een financiële prikkel voor bedrijven om sneller te verduurzamen, zodat ze minder kostbare emissierechten nodig hebben.
- Cool Earth: zet zich in voor het behoud van regenwouden. Geen nieuwe bomen planten, maar juist het behoud van bestaande natuur is belangrijk, want hoe ouder een boom hoe meer CO2 die vasthoudt.
- Justdiggit: hun doel is om Afrika te vergroenen en op deze manier de aarde weer af te koelen. Ze doen dit in samenwerking met de lokale bevolking.
- Trees for All: zet zich in voor herstel van natuur en bossen en het aanplanten van nieuwe bossen en voedselbossen in Nederland en over de gehele wereld.
- Les Emissions: tip van een Instagram-volger die in Canada woont. Dit is een gecertificeerde Canadese organisatie waarmee je vliegreizen, bootreizen of tonnen CO2 kunt compenseren. Ze zijn onderdeel van een groen energiebedrijf.
Je zakenreis compenseren?
Ben je een zakenreiziger en maak je regelmatig een vlucht die je wilt compenseren? Lees dan het artikel even waarin we een rekensom hebben gemaakt om een beter beeld te krijgen van een realistischer bedrag. Schrik niet, want een realistischere compensatie van een vlucht is veel hoger dan de vliegtuigmaatschappijen je willen laten geloven.
Meer tips en hulp nodig?
Misschien ben je al een tijdje aan het ondernemen, of wellicht staat je initiatief nog in de kinderschoenen. Hoe dan ook, met de gids voor startende ondernemers helpen we je graag op weg met de administratieve kant, zodat jij kunt doen waar jij goed in bent: van jouw idee een succes maken! Want zeg nou zelf, het is toch een lekker idee als de administratieve basis helemaal op orde is. Met behulp van deze gids heb jij alles in handen om de boekhouding van je bedrijf goed in te richten, goeie gewoontes aan te leren en we delen als bonus ook nog hoe je het ondernemen een tikkie bewuster kunt doen. We got you!
Voor 13,50 euro heb je deze lifesaver rechtstreeks in je inbox en zo dus op je tablet of mobiele telefoon! Bestel de gids voor startende ondernemers in onze webshop!

Meer duurzame ondernemerstips van thegreenlist.nl
- Een duurzame kantoorinrichting hoeft niet kostbaar te zijn. We laten je zien hoe je dat doet!
- Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij je boekhouding? Bekijk dan deze boekhoudtips!
- Lig je wakker van de juridische kant van je bedrijf? Na het lezen van dit artikel weet je wat je moet doen om weer lekker te kunnen slapen.
Photo credits hoofdbeeld: Amina Filkins, Tim Douglas & Shkrabaanthony (Pexels). Overig: Kervin & Ron Lach (Pexels),