De recycling van glas: hoe werkt dat?

De recycling van glas: hoe werkt dat?

Wat gebeurt er eigenlijk met een glazen potje of flesje nadat je het in de glasbak hebt gegooid? En hoe zorgen we ervoor dat van die scherven weer nieuwe glazen verpakkingen worden gemaakt? Om te ontdekken hoe de recycling van glas gaat, volgde Saskia het complete recyclingproces: van de glasbak tot de recycler en zelfs tot diep in de glasfabriek. Spoiler: het is een supergoed georganiseerd proces, als wij thuis, op school of op het werk tenminste het goede doen. Wist je bijvoorbeeld dat verpakkingsglas eindeloos gerecycled kan worden, zónder kwaliteitsverlies?

Wat hoort er in de glasbak?

In samenwerking met Verpact

We doen het niet slecht in Nederland: 89%* van al het verpakkingsglas belandt netjes in de glasbak. Toch blijft er jaarlijks ruim 65 miljoen kilo achter in het restafval. En dat is zonde, want glas dat niet in de glasbak belandt, wordt verbrand en kan dus niet meer worden gerecycled. Daarnaast gaat er bij het sorteerproces nóg eens 32 miljoen kilo goed glas verloren. Hoe dat kan? Er komt regelmatig verkeerd materiaal in de glasbak terecht. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat de glasbak alleen bedoeld is voor verpakkingsglas. Dus kapotte wijnglazen, ovenschalen of theekopjes mogen niet in de glasbak. Ook komt er wel eens materiaal in de glasbak dat helemaal geen glas is. Denk aan KSP, dat staat voor keramiek, steen en porselein. Deze materialen lijken op glas, maar smelten niet op dezelfde temperatuur en verstoren het recyclingproces flink. En als er te veel van dit soort vervuiling in de glasbak zit, moet het eruit worden gehaald, waarbij ook goed glas verloren kan gaan.

Kortom: de glasbak is alleen bedoeld voor eenmalige glazen verpakkingen, zoals wijnflessen, pastasauspotjes en augurkenpotjes. Hoe beter we thuis scheiden, hoe meer glas er écht gerecycled kan worden. En dat is hard nodig, want glas kun je eindeloos hergebruiken.

*Dit is inclusief de recycling van circulaire verpakkingen: glazen statiegeldflessen zoals bierflesjes.

Van glasbak tot nieuwe fles

Om met eigen ogen te zien wat er met onze glazen potjes en flessen gebeurt nádat ze in de glasbak zijn beland, reisde ik af naar het diepe zuiden van het land. In Heijningen – tegen Zeeland aan – nam ik een kijkje bij glasrecycler Maltha. Daar komen onze scherven binnen en begint het echte werk: van bergen gemengd glas naar zuivere scherven. Daarna reed ik door naar Dongen, waar glasfabriek Ardagh van die scherven weer spiksplinternieuwe glazen verpakkingen maakt. Het is een indrukwekkend en goed georganiseerd proces, dat begint bij wat jij thuis in de glasbak stopt.

Op bezoek bij de glasrecycler

Het glas dat jij in de glasbak hebt gegooid of dat wordt ingezameld bij scholen en bedrijven, wordt opgehaald door inzamelwagens met aparte compartimenten voor wit, groen en bruin glas. Zo blijft het glas al netjes gescheiden tijdens het transport. De wagens rijden naar glasrecycler Maltha in Heijningen, waar het glas per kleur wordt gelost. Daar begint een slim sorteerproces, dat helemaal automatisch verloopt. Met behulp van zeefinstallaties, magneten, optische sensoren en luchtscheiders worden verstorende materialen eruit gehaald. Het doel? Alleen het juiste soort glas overhouden: verpakkingsglas, zonder stukjes keramiek, steen, porselein, metaal of plastic. Het maakt dus niet uit of er nog een restje saus in je potje zit, of dat het etiket of de dop er nog op zit. Dat wordt er allemaal uitgefilterd. Zolang het maar écht verpakkingsglas is, zit je goed. Het resultaat: schone, goedgekeurde scherven die klaar zijn voor de volgende stap. In de glasfabriek worden ze omgetoverd tot een nieuw appelmoespotje, een olijffles, een augurkenpotje, of iets totaal anders!

De recycling van glas in beeld. Ingezameld verpakkingsglas uit de glasbak komt gescheiden binnen en wordt gestort op kleur. Vervolgens worden de scherven gezuiverd. Alleen verpakkingsglas kan uiteindelijk opnieuw verpakkingsglas worden. Ander huisvuil, doppen, deksels, etiketten en verkeerde glassoorten moeten eruit gefilterd worden. Daarna kan van alle goede scherven opnieuw een voedselverpakking gemaakt worden in een glasfabriek. Note: verpakkingsglas mag met etiket, dop, deksel en voedselresten in de glasbak gegooid worden. Andere soorten glas, zoals kapotte wijnglazen, ovenschalen of een kapotte ruit, mogen absoluut niet in de glasbak omdat dit van een andere samenstelling is en een andere smelttemperatuur heeft.

De recycling van glas: van schone scherven naar nieuwe glazen verpakking

De schone scherven worden verkocht aan glasfabrieken, zoals Ardagh in Dongen. Daar krijgen ze hun tweede leven. De scherven worden samen met een beetje nieuw materiaal – zoals zand, soda en kalk – in een enorme oven gestort en verhit tot zo’n 1.500 graden. Dan wordt het vloeibare glas in een mal geblazen of geperst, zodat het de juiste vorm krijgt: een potje, flesje of iets anders van glas. Daarna koelt het langzaam af en volgt een strenge keuring. Elke verpakking wordt gecontroleerd op barstjes, vuiltjes of zwakke plekken. Alleen de beste exemplaren verlaten de fabriek. En de glazen verpakkingen die de kwaliteitscontrole niet doorkomen? Die gaan terug in het proces, want glas recyclen kan eindeloos. Dat is zo mooi aan dit materiaal.

Glas in de glasbak: kleine moeite, groot verschil

Na dit kijkje achter de schermen is één ding duidelijk: glas is een fantastisch materiaal dat je eindeloos kunt blijven hergebruiken, zónder kwaliteitsverlies! Maar dan moeten we het wel goed inzamelen. Dus: alleen verpakkingsglas in de glasbak, de rest hoort er niet in. Geen ovenschalen, wijnglazen of steengoed servies, wél potjes pastasaus, wijnflessen en augurkenpotten. Deksels, etiketten of een restje saus? Geen probleem, dat wordt eruit gehaald. Door ons glas op de juiste manier weg te gooien, zorgen we ervoor dat er meer scherven beschikbaar zijn voor recycling. En hoe zuiverder het glas, hoe efficiënter en energiezuiniger het proces verloopt. Zo besparen we grondstoffen, energie en CO2. Kleine moeite, groot verschil. En het begint gewoon bij jou thuis, bij de glasbak!

Meer over de recycling van verpakkingen leer je bij Verpact.

Meer te weten komen over recycling?

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: