Zoek je nog een fijne stranddoek, picknickkleed of een doek om jezelf mee te draperen op het strand? Zet deze hamamdoek van Zeeman dan maar op je groenere lijstje. Deze doek is gemaakt van – hou je vast – oud textielafval, waaronder gedragen spijkerbroeken van Zeeman-medewerkers. Samen met Nederlandse makers werkte Zeeman aan een circulaire keten, en het resultaat is deze geweldige hamamdoek. Hoe die precies is gemaakt? Dat zit zo…
Duurzaam badtextiel: Zeeman laat zien dat het kan!
In samenwerking met Zeeman
Badtextiel is meestal gemaakt van katoen, of van een mix van katoen met synthetische vezels. En hoewel katoen een natuurproduct is, is het ook behoorlijk belastend voor het milieu: het kost veel water, energie en bestrijdingsmiddelen om te verbouwen en te verwerken. Bij dit project heeft Zeeman het anders aangepakt. Geen nieuwe grondstoffen werden gebruikt, maar oud textiel diende als uitgangspunt. Het verhaal van deze hamamdoek begint namelijk bij versleten denim werkkleding van hun eigen medewerkers. Tóf!
Hamamdoek van Zeeman met circulair verhaal
In plaats van die werkkleding af te danken, werd het ingezameld en naar Frankenhuis gebracht – een specialist in textielrecycling in Haaksbergen. Bij Frankenhuis werden de spijkerbroeken vervezeld tot herbruikbare katoenvezels. Oftewel: de stof werd machinaal uit elkaar gehaald tot losse vezels die opnieuw kunnen worden gebruikt als grondstof voor textiel. Bijvoorbeeld om er garen van te spinnen. Omdat gerecycled katoen alleen niet sterk genoeg is voor een stevig eindproduct, werd het gemengd met lyocell: een zachte, sterke vezel op basis van houtpulp, die bovendien op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Bij spinnerij Spinning Jenny in Nijverdal werd deze mix vervolgens gesponnen tot nieuw garen. Maar garen is nog geen stranddoek…
Daarna gingen de draden over de grens naar Duitsland, waar ze werden getwijnd, een techniek waarbij meerdere garens in elkaar worden gedraaid voor extra stevigheid.
Vervolgens kwam het garen terecht bij Enschede Textielstad, waar het op een nieuw type weefmachine ‘smart creel weefgetouw’ werd geweven tot een zachte, stevige stof. Het resultaat: een hamamdoek van 35% post-consumer gerecycled textiel en 65% lyocell. Omdat beide materialen van cellulose zijn gemaakt, is de doek niet alleen comfortabel en sterk, maar ook opnieuw goed recyclebaar. Van afgedankt kledingstuk tot nieuwe favoriet voor strand of badkamer – zó ziet circulair er dus uit. Wij zijn fan.
De laatste stap vond plaats bij Remake Society, waar de geweven stof werd verwerkt tot het uiteindelijke product: een hamamdoek. Remake Society is een sociaal en circulair initiatief dat mensen begeleidt die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken op de arbeidsmarkt. Zo is deze doek niet alleen een mooi voorbeeld van circulair denken, maar ook van sociaal produceren. En het fijne is: hij ligt gewoon in de winkel. Voor 25 euro kun je ‘m scoren bij Zeeman – of gewoon online bestellen.
De samenwerking kwam tot stand onder aanvoering van CirkelWaarde, een initiatief van publieke afvalorganisaties. Zij brachten de juiste partners bij elkaar en zorgden ervoor dat de oude spijkerbroeken – normaal gezien restafval – als grondstof konden dienen voor dit nieuwe product.



In Nederland en vlak over de grens in Duitsland maakt Zeeman hamamdoeken voor de verkoop die gemaakt zijn van oude spijkerbroeken van het winkelpersoneel.
Zet Zeeman ook maar op je groenere lijstje!
Misschien denk je bij Zeeman vooral aan sokken en onderbroeken voor een prikkie. En eerlijk, dat is ook precies wat ze doen. Maar achter die lage prijzen schuilt een verrassend serieuze duurzaamheidsambitie. Onder het motto ‘zuinig met mensen, milieu en middelen’ werkt Zeeman stap voor stap aan een eerlijker en circulairder assortiment. Van kledinginzameling tot tweedehands verkoop en gerecycled textiel in de schappen: de keten probeert echt verschil te maken. De hamamdoek uit dit project is daarvan een mooi voorbeeld. Niet alleen omdat het van oude spijkerbroeken is gemaakt, maar vooral omdat het laat zien dat circulair produceren ook betaalbaar en toegankelijk kan zijn. En dat vinden wij van thegreenlist.nl precies de juiste richting. Geen groene bubbel, maar praktische stappen voor iedereen. Leer meer over de circulaire ambities van Zeeman.
Meer duurzame zomertips
- Bekijk ook: op zoek naar duurzame deodorant.
- Bekijk ook: lijstje met fijne, RVS drinkflessen voor onderweg en tijdens picknicks.
- Bekijk ook: heerlijke zomerse pastasalade voor op je hamamkleed.
Photo credits: Zeeman.