rescEU.

rescEU: de Europese hulpreserve waar we nú iets aan hebben

Natuurrampen en andere crisissituaties lijken steeds vaker voor te komen. Bosbranden, overstromingen, aardbevingen en stormen… Maar ook gewapende conflicten of de uitbraak van een besmettelijke ziekte (corona vergeten we nóóit meer). Door klimaatverandering worden deze rampen niet alleen frequenter, maar ook heftiger. We kunnen ze niet altijd voorkomen, maar we kunnen ons er wél beter op voorbereiden. En dat is precies waarom de Europese Unie in 2019 rescEU in het leven riep. We vertellen je er graag meer over!

Wat is rescEU precies?

In samenwerking met de Europese Unie

rescEU is een soort crisisvoorraad van de Europese Unie, opgezet en gefinancierd door de Europese Commissie. Stel, ergens breekt een ramp uit en de nationale hulpdiensten kunnen het niet meer aan, dan komt rescEU in actie. Het systeem biedt extra ondersteuning bovenop wat landen zelf al doen. Denk aan blusvliegtuigen, helikopters, noodonderkomens, medische apparatuur, vaccins en stroomgeneratoren. Die liggen opgeslagen in meerdere lidstaten, zodat ze razendsnel ingezet kunnen worden.

Aan rescEU doen alle EU-landen mee, én een aantal buurlanden via het EU Civil Protection Mechanism. In totaal zijn er 27 EU-lidstaten plus tien andere landen aangesloten: Albanië, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië, Turkije, Moldavië en Oekraïne. Sommige van deze landen hosten ook daadwerkelijk voorraden, zoals Nederland, dat verantwoordelijk is voor een deel van de medische hulpmiddelen. De Europese Commissie betaalt voor de uitrusting en coördineert de inzet in samenwerking met nationale overheden.

Sinds de oprichting in 2019 is rescEU al meer dan 160 keer ingezet, in ruim dertig landen binnen en buiten Europa. Zo werden er in 2024 blusvliegtuigen naar Griekenland gestuurd, en stroomgeneratoren naar Oekraïne om ziekenhuizen operationeel te houden. Tijdens de coronapandemie gingen miljoenen mondkapjes en beademingsapparaten naar landen als Roemenië, Duitsland, Zweden en Griekenland.

rescEU: samen voorbereiden, samen handelen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat rampen – van bosbranden tot extreme stormen – vaker en heftiger voorkomen. Daarom is het belangrijker dan ooit dat we ons voorbereiden op wat mogelijk komen gaat. Met rescEU bouwen we samen aan een Europees vangnet dat snel in actie komt wanneer het écht nodig is. Want rampen houden zich niet aan grenzen.

De Europese Unie is meer dan een politiek orgaan – het is ook ons vangnet in tijden van nood. Zoals de campagne het mooi zegt: We bereiden ons samen voor. We handelen samen. Wil je meer weten over hoe rescEU werkt en wat er allemaal achter de schermen gebeurt? Leer er meer over en volg @eu_echo op Instagram voor updates.

Photo credits: rescEU/ Europese Commissie.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: