Wormenhotel van Wormenboerderij ervaring.

Start je eigen wormenhotel met Wormenboerderij

Altijd al je eigen compost willen maken van groente-, fruit- en tuinafval (GFT)? Met dit houten wormenhotel van Wormenboerderij wordt het supermakkelijk! Het past in elke tuin of op elk balkon en helpt je keukenafval om te zetten in voedzame compost. Extra leuk: je kunt het ook als krukje gebruiken! Saskia heeft al een jaar haar eigen wormenhotel en dat heeft haar een prachtige berg compost opgeleverd. Haar geduld wordt beloond – en haar tuin is haar extra dankbaar.

Wat is compost en waarom is het goed voor je tuin?

In samenwerking met Wormenboerderij

Compost is eigenlijk niets meer dan verteerd organisch materiaal, bomvol voedingsstoffen voor je planten. Het verbetert de structuur van de bodem, maakt de grond luchtiger en helpt water beter vast te houden. Hierdoor krijgen je planten niet alleen meer voedingsstoffen binnen, maar hoeven ze ook minder vaak water te krijgen. Daarnaast stimuleert compost het bodemleven, waardoor je tuin gezonder wordt en beter bestand is tegen ziekten en plagen. Kortom: compost is een cadeautje voor je tuin én een slimme manier om je keukenafval nuttig te hergebruiken!

Waarom zelf compost maken en niet gewoon een zak kopen?

Het klopt dat je compost gewoon in de winkel kunt kopen, maar je eigen wormencompost heeft een paar grote voordelen. Ten eerste weet je precies wat erin zit: geen toegevoegde stoffen, alleen compost gemaakt door wormen van je eigen GFT. Een natuurlijk proces! Daarnaast is wormencompost ook gewoon beter: het is vaak nóg rijker aan voedingsstoffen dan de meeste compost in zakken. Wormen breken het organisch materiaal af tot een super geconcentreerde en direct opneembare voedingsbron voor planten. Beter voor je tuin, beter voor het milieu én beter voor je portemonnee. Win-win!

En nog een pluspunt: het is volledig circulair! Je vermindert je afval en geeft voedingsstoffen direct terug aan de natuur, zonder extra verpakkingen of transport. En laten we eerlijk zijn, het is gewoon tof om te zien hoe jouw keukenafval verandert in voedzame aarde voor je tuin of planten. Een dagelijks contactmomentje met je nieuwe huisdieren is dus ook ontzettend leerzaam!

Hoe werken wormen als ‘compostmachines’?

Wormen zijn dus echte compostkampioenen! Ze eten zich een weg door je groente- en fruitafval en zetten dit via hun spijsvertering om in voedzame compost. Dit gebeurt in een paar simpele stappen:

  • Eten: wormen smullen van je keukenafval, zoals groente- en fruitresten, koffiedik en zelfs fijngescheurde kartonnetjes.
  • Verteren: in hun darmstelsel breken bacteriën en enzymen het organische materiaal af. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen vrijkomen in een super geconcentreerde vorm.
  • Uitpoepen: hun uitwerpselen heten wormenhumus of wormencompost, dit is een zwarte, kruimelige substantie die barst van de voedingsstoffen en micro-organismen.
  • Bodemverrijking: deze compost verbetert de bodemstructuur, stimuleert het bodemleven en maakt voedingsstoffen makkelijker opneembaar voor planten.

Het mooie? Wormen blijven dit proces eindeloos herhalen, zolang jij ze blijft voeden. Zo verander je jouw GFT op een natuurlijke manier in goud voor je tuin!

Aan de slag met het wormenhotel van Wormenboerderij. Zet je wormenhotel op een plek in de schaduw, voer de wormen regelmatig bij (vergeet karton toevoegen niet en maak etensresten klein). Na een paar maanden kun je gaan oogsten!

Zo verzorg je je wormen in het wormenhotel

Wanneer je een wormenhotel start, begin je met een zak tijgerwormen (ongeveer vijfhonderd stuks). Deze speciale compostwormen zijn echte veelvraten en kunnen snel GFT omzetten in voedzame compost. Maar net als elk huisdier hebben ze een beetje aandacht en zorg nodig om productief te blijven.

Een fijn startbed maken in je wormenhotel

Voordat je je wormen hun nieuwe huis laat betrekken, geef je ze een zachte ondergrond van vochtig karton, gescheurde eierdozen (of kokosvezels of compost). Dit zorgt voor een goede vochtbalans en biedt een schuilplek terwijl de wormen kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Hoe weet je of je de juiste vochtbalans hebt?  De vuistregel: het moet zo nat zijn als een uitgeknepen spons.

Voeden met beleid

Wormen eten niet alleen groente- en fruitresten (ook wel ‘groen’ afval genoemd), maar hebben ook vezelrijk materiaal nodig, zoals karton, dode bladeren of eierdozen (‘bruin’ afval). Dit is belangrijk voor een gezond compostproces. Houd daarom altijd een verhouding aan van ongeveer 50% groen en 50% bruin.

Stikstof versus koolstof

Denk even terug aan die scheikundeles, want die kennis komt nu goed van pas om je wormenhotel optimaal te laten werken. Groen afval, zoals groente- en fruitresten, bevat veel stikstof. Dit is essentieel voor de afbraak, maar als je er te veel van toevoegt, wordt het wormenhotel te nat en zuur. Het gevolg is rotting, nare geuren en ongewenste bezoekers zoals vliegen en maden. Bruin afval, zoals karton, eierdozen en dode bladeren, bevat veel koolstof. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte in balans blijft, voorkomt stank en houdt de compost lekker luchtig. Daarnaast is koolstof een belangrijke voedingsbron voor de wormen en helpt het bij een gezonde afbraak van organisch materiaal.

Vuistregel: voeg bij elke handvol groente- en fruitafval ook een handvol gescheurd karton, eierdozen of droge bladeren toe. Zo blijft je wormenhotel fris en geurloos, en kunnen je wormen optimaal hun werk doen!

Wat wormen liever niet eten

Vermijd vlees, zuivel, citrusvruchten, uien en knoflook. Dit kan gaan rotten of het wormenhotel te zuur maken, waardoor de wormen minder goed hun werk doen.

De juiste vochtbalans houden in je wormenhotel

Een wormenhotel mag niet te droog of te nat zijn. Is het te droog? Besprenkel het licht met water. Is het te nat? Voeg wat extra karton of eierdozen toe om het vocht te absorberen.

Rust en regelmaat

Wormen werken het best als je ze met rust laat. Roer dus niet dagelijks door het compost, maar laat ze lekker hun gang gaan. Eens per week een kleine check is genoeg. Als je je wormen goed verzorgt, krijg je binnen drie tot zes maanden de mooiste compost cadeau. Een beetje liefde en aandacht, en ze doen het harde werk voor je!

Zorg voor de juiste temperatuur

Wormen houden niet van extreme hitte of kou. Zet je wormenhotel daarom op een schaduwrijke plek, vooral in de zomer. Als het te warm wordt, kunnen de wormen gaan vluchten of zelfs sterven. In de winter is een beschutte plek aan te raden, zodat ze niet bevriezen. Een constante, gematigde temperatuur (tussen de 10 en 25°C) is ideaal voor een happy wormenhotel!

Zelf aan de slag met een wormenhotel van Wormenboerderij

Ben je enthousiast geworden en klaar om je eigen wormenhotel te starten? In de webshop van Wormenboerderij vind je alles wat je nodig hebt: van een houten wormenhotel tot een zak tijgerwormen en speciale voeding voor je wormen om direct aan de slag te gaan. Extra handig: oprichters Emiel en Jasper hebben een uitgebreide e-gids geschreven boordevol tips en uitleg. Je kunt deze gratis downloaden zodra je begint met je eigen wormenhotel. Zo maak je een vliegende start!

Meer groene tuintips

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: