Het festivalseizoen is weer in volle gang. Betaalde festivals zoals Mysteryland, Lago Lago en Wildeburg, maar ook openbare evenementen als Pride en de Nijmeegse Vierdaagse: overal klinken plastic flesjes en blikjes vrolijk tegen elkaar. Want er wordt wat afgedronken, van fris tot iets sterkers. En die drankjes komen vaak in verpakkingen met statiegeld. Gelukkig kun je die op steeds meer festivals direct inleveren. Saskia liep mee met het promoteam van Statiegeld Nederland tijdens het feest op de Ring, het eenmalige verjaardagsfeest van Amsterdam op de A10, om feestgangers bewust te maken van het inleveren van statiegeld en zoveel mogelijk te doneren aan het goede doel: de Hartstichting.
Inzamelen die statiegeldflesjes en -blikjes
In samenwerking met Statiegeld Nederland
Thuis verzamelen we onze lege flesjes en blikjes meestal netjes in een tas of kratje. Dat gaat best goed. Maar buitenshuis, op drukbezochte festivals en evenementen, is dat een stuk lastiger. Je wilt je flesje of blikje het liefst meteen kwijt – get it. En dan verdwijnt het dus vaak in een prullenbak met restafval – of nog erger – het belandt op de grond of in de natuur. Om daar iets aan te doen, heeft Statiegeld Nederland deze zomer op allerlei festivals statiegeldmachines neergezet. Ook lopen er promotieteams rond die flesjes inzamelen en mensen wijzen op de mogelijkheid om hun statiegeld te doneren.
Zelf was ik bij het feest op de Ring – het verjaardagsfeest van Amsterdam, dat ter ere van de 750ste verjaardag werd gevierd op de A10. Een unieke setting met honderdduizenden feestvierders op een plek waar normaal auto’s razen. Daar werd volop gebruik gemaakt van de statiegeldmachines, de opvallende doneerbakken én de promoteams met hun inzamelkarren. Maar ik zag ook hoe er nog steeds veel flesjes en blikjes tussen het restafval belandden, of achteloos werden achtergelaten bij de vangrail. Zonde, want dat statiegeld had ook goed terecht kunnen komen. Bekijk hier de video!


Op meer plekken in Nederland kom je (permanente!) statiegeldmachines tegen zoals deze bulkmachines bij de Retourshop en Droppie. Hier kun je in één keer al je flesjes en blikjes in kieperen, de machine telt en verwerkt het en jij krijgt je statiegeld terug.
Statiegeldmachines ook op andere plekken
Statiegeldmachines zie je trouwens niet alleen meer op festivals. Ze verschijnen op steeds meer plekken. Zo opende Statiegeld Nederland onlangs twee zogeheten retourshops – in Amsterdam en Rotterdam – waar je in één keer wel honderd flesjes en blikjes kunt inleveren. Je krijgt je geld dan direct terug via een Tikkie, contant of door te doneren aan een goed doel. Meer over de Retourshop lees je in dit artikel. Wij namen een kijkje bij de opening. Ook recyclewinkel Droppie breidt snel uit. Deze hippe inzamelplek vind je inmiddels niet alleen op meerdere plekken in Amsterdam, maar ook in steden als Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Bij Droppie kun je veel meer kwijt dan alleen statiegeldverpakkingen: van cartridges en pannen tot oude mobieltjes, kleine elektronica én dus je flesjes en blikjes. Met de bulkinlevermachine ben je zo klaar. En ja, ook Droppie bezochten we voor een uitgebreide review – zeker even checken als je er eentje in de buurt hebt! Kortom: statiegeld inleveren wordt steeds makkelijker en leuker, of je nu op een festival staat of gewoon door de stad loopt. Dus zie je zo’n machine of promoteam? Maak er gebruik van. Je helpt de planeet, een goed doel én je portemonnee. Win-win-win!
Bekijk meer over Statiegeld Nederland.
Meer statiegeldtips
- Bekijk ook: handige oplossingen om je statiegeld thuis makkelijker in te zamelen.
- Bekijk ook: waarom een statiegeldmachine een kapot of vuil blikjes soms uitspuut.
- Bekijk ook: wat is een duurzamere keuze: een statiegeldblikje of -flesje?
Photo credits: thegreenlist.nl.