Wat doe jij met je lege blikje als je staat te hossen op een festival? Het blijkt dus dat we thuis best wel ijverig zijn met het verzamelen en inleveren van statiegeld, maar buitenshuis zijn we wat minder goed bezig. Een goed voorbeeld is een gratis festival in de stad zoals de Nijmeegse Vierdaagse, Koningsdag of Pride. Misschien zijn we dan wat losser door de biertjes, maar helaas belanden er dan heel wat statiegeldblikjes op straat of bij het restafval. Zonde, want aluminium wordt dan verbrand, terwijl het een grondstof is die eindeloos gerecycled kan worden. Saskia ging met het promotieteam van Statiegeld Nederland op pad tijdens Utrecht Pride om hier aandacht voor te vragen. Alle statiegeldblikjes die ze inzamelden bij het feestende publiek gingen naar het goede doel: Stichting Canal Pride. Komen ze: drie tips om op een festival je statiegeldblikjes in te leveren!
Aluminium is goud waard (maar dan moet je het wel inleveren)
In samenwerking met Statiegeld Nederland
Een leeg blikje lijkt waardeloos, maar niets is minder waar. Aluminium is namelijk een van de weinige materialen die je eindeloos kunt recyclen zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Sterker nog: een gerecycled blikje kan binnen een paar weken weer als nieuw in de schappen liggen. En dat recyclen kost ook nog eens veel minder energie dan het produceren van nieuw aluminium uit bauxiet, de oorspronkelijke grondstof. Dat kun je hier lezen, want we hebben de recyclereis van een blikje gevolgd. Maar als je een blikje in de gewone prullenbak gooit of op straat laat liggen, wordt het niet gerecycled. Dan belandt het bij het restafval en wordt het verbrand. Zonde van het statiegeld én van zo’n waardevolle grondstof.
Every Can Counts: dé blikjesredders van Europa
Juist omdat we buitenshuis nog vaak de mist ingaan met lege blikjes, bestaat Every Can Counts. Deze stichting wil het makkelijker én leuker maken om blikjes overal in te leveren, niet alleen thuis, maar ook onderweg, in het park of op festivals. Every Can Counts werd in 2009 opgericht in het Verenigd Koninkrijk en is inmiddels actief in twintig landen. Ze worden gezien als hét programma dat het recyclen van aluminium drankblikjes in Europa stimuleert. Hun missie? Zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om hun blikjes in te leveren – waar ze ook zijn. Want elk blikje telt, zeker omdat aluminium eindeloos hergebruikt kan worden.


Links: de bulkmachine van Statiegeld Nederland die je op steeds meer plekken tegenkomt. Rechts: het promotieteam van Statiegeld Nederland tijdens Utrecht Pride. Bekijk hier de hele video!
3 tips om je blikje wél goed in te leveren op een festival
Wat doe je dan wél met je lege blikje als je midden in een mensenmassa staat te feesten? Tijdens mijn dagje met het promotieteam ontdekte ik slimme en simpele manieren om je statiegeldblikje netjes in te leveren – zelfs op de drukste plekken. Hier komen drie tips om je blikje wél goed in te leveren op een festival.
1. Zoek het Statiegeld promotieteam, de blikmobiel of de bulkmachine
Bij grote evenementen, zoals Pride, de Nijmeegse Vierdaagse of Koningsdag, kun je de promotieteams van Statiegeld Nederland tegenkomen. Deze helden met grote rugzakken verzamelen statiegeldverpakkingen, zelfs midden in de drukte. Je kunt je lege blikje dus gewoon in hun rugtas droppen. Vaak staat er ook een opvallende ‘blikmobiel’ of een tijdelijke bulkmachine in de buurt, zoals in de Kroonstraat tijdens Utrecht Pride. Alles wat zij inzamelen, gaat bovendien naar een goed doel. Dubbelgoed bezig dus.
2. Verzamel je statiegeldblikjes in een doos, tas of rugzak
Zie je geen promotieteam van Statiegeld Nederland? Ga dan zelf aan de slag. Zet een grote boodschappentas of lege kartonnen doos midden in je vriendengroep neer. Zo weet iedereen meteen waar het lege blikje naartoe moet. Ben je onderweg of alleen op pad? Stop je lege blikjes dan in je rugzak. Aan het eind van de dag lever je alles in één keer in bij een bulkmachine, in de supermarkt of bij het kraampje waar je het hebt gekocht. Veel verkooppunten nemen statiegeldverpakkingen namelijk retour, vaak in aparte kliko’s bij de kraam.
3. Geen promotieteam? Zet je blikje naast de prullenbak
In sommige steden staan tegenwoordig gele statiegeldbakken. Dit zijn speciale inzamelpunten voor lege blikjes en flesjes. Jij gooit je statiegeldverpakking erin, en iemand die het geld goed kan gebruiken, kan deze er via de onderkant weer uithalen om in te leveren bij een statiegeldautomaat. Ideaal als je zelf niet met een leeg statiegeldblikje wilt blijven rondlopen. Geen bak in de buurt? Zet je blikje dan op een zichtbare plek naast een prullenbak. Zo geef je anderen de kans om het mee te nemen en het statiegeld te innen. Wat je in elk geval níet moet doen: het blikje in de natuur of in de vuilnisbak gooien. Dan ben je het statiegeld kwijt én wordt het blikje alsnog verbrand.


Zie je dit wagentje? Dan weet je dat er een promotieteam van Statiegeld Nederland in de buurt is om lege blikjes voor het goede doel in te zamelen!
Elk blikje telt
Dus of je nou staat te dansen op Pride, meezingt op Koningsdag of zwetend de Vierdaagse uitwandelt: laat je lege blikje niet achter. Aluminium is te kostbaar om te verbranden – het kan eindeloos mee, maar alleen als jij het goed inlevert. En zoals je ziet, hoeft dat echt niet ingewikkeld te zijn. Lever jij voortaan je statiegeldblikjes ook weer netjes in voor recycling?
Lees meer over Statiegeld Nederland.
Meer statiegeldtips en -weetjes
- Bekijk ook: handige opbergers om statiegeld thuis op een goede en nette manier in te zamelen.
- Bekijk ook: waarom spuugt de statiegeldmachine een gedeukt blikje uit?
- Bekijk ook: op bezoek bij de Retourshop van Statiegeld Nederland.
Photo credits: thegreenlist.nl.