Vegan parfum? Waarom niet alle luchtjes vegan zijn

Vegan parfum? Waarom niet alle luchtjes vegan zijn

Je zult er misschien niet meteen bij stilstaan als je zo’n lekker geurtje opspuit, maar parfum is niet altijd vegan. Vroeger werden er vaak dierlijke ingrediënten gebruikt, zoals afscheidingen van bevers, potvissen en herten. Nu is dat gelukkig minder, maar dierlijke ingrediënten in parfum komen nog steeds voor. Ja, als je een trouwe veganist bent, is dat dus iets om op te letten. En trouwens ook als je dat niet bent: waarom bevat een parfum dierlijke ingrediënten? Dat is helemaal niet nodig! En het lastige is dat parfummerken hun geheime recept niet hoeven prijs te geven. Je kunt dus vaak niet zomaar checken of een luchtje helemaal vegan is. Daarom vroegen we ons af: hoe herken je vegan parfum?

Dierlijke ingrediënten in parfum

Oké, hoe zit dat nou precies met die dierlijke ingrediënten in parfum? Iedereen met een zwakke maag mag deze alinea overslaan en meteen verder lezen bij de volgende, want dit wordt een onsmakelijk verhaal. Muskus bijvoorbeeld was vroeger een populair ingrediënt in parfum. Muskus komt uit de geurklieren in de buik van het mannelijke muskushert, en om het te verkrijgen moesten de dieren worden gedood. Gelukkig is dierlijke muskus inmiddels verboden en vervangen door synthetische varianten. Maar er zijn nog steeds andere dierlijke ingrediënten die in parfums gebruikt mogen worden en die – vinden wij – net zo dieronvriendelijk en onsmakelijk zijn. Een voorbeeld is castoreum, een stof die uit klieren bij de geslachtsdelen van bevers wordt gewonnen en waarvoor ze ook worden gedood. Zielig, toch?! Vegan parfum is dus geen overbodige luxe.

Hoe vind je vegan parfum?

Vroeger was het dus heel normaal om dierlijke ingrediënten in parfum te gebruiken. Gelukkig laten steeds meer merken zien dat dit helemaal niet nodig is. Maar hoe herken je een vegan parfum? Een groot deel van de ingrediënten wordt vaak geheim gehouden, maar we kunnen wel naar keurmerken kijken. Denk aan het bekende PETA-Approved Vegan-logo, de groen-witte zonnebloem van The Vegan Society, het geel-groene V-Label of het zwarte hartje van vegan.org. Zo weet je zeker dat je een vegan geurtje te pakken hebt.

Steeds meer parfummerken bewijzen dat je ook zonder dierlijke ingrediënten heerlijk kunt ruiken. Ze maken parfums van planten en bloemen. Let op: een vegan parfum is niet per se automatisch beter voor het milieu. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe de planten geteeld zijn. Is dat op een biologische manier gebeurd, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen? Of misschien zijn er wel extracten uit afvalstromen gebruikt. Dan zit je goed!

Waarom er een verschil is tussen vegan en cruelty-free

Nu denk je misschien: ‘Als ik een vegan parfum kies, heb ik ook een keuze gemaakt die helemaal vrij is van dierenleed’. Helaas klopt dat niet altijd. Er is namelijk een verschil tussen vegan en cruelty-free. Wil je echt een diervriendelijke keuze maken, dan moet je op beide letten en een parfum kiezen met een vegan of cruelty-free keurmerk. Komen we zo op!

  • Vegan betekent dat een product geen dierlijke ingrediënten bevat en dat er geen dieren zijn ingezet bij de productie. Het zegt niets over of het dierproefvrij is.
  • Cruelty-free betekent dat een product dierproefvrij is, maar het kan nog wel dierlijke ingrediënten bevatten.

In Europa is het gelukkig verboden om cosmetica of verzorgingsproducten die op dieren getest zijn te verkopen. Helaas zijn er een aantal uitzonderingen op de Europese regelgeving, waardoor toch niet alle cosmetica die in Europa verkocht wordt volledig dierproefvrij is. Er kunnen in parfum ingrediënten zitten die ook in andere producten – zoals schoonmaakmiddelen – worden gebruikt. Voor die producten zijn dierproeven nog wel toegestaan en soms zelfs verplicht. Ook zou het kunnen dat een beautymerk producten verkoopt die niet in Europa op dieren getest zijn, maar dat wel doet buiten Europa, bijvoorbeeld omdat dat daar wettelijk verplicht is. Zo doet een merk er dus eigenlijk nog wel aan mee. Over die uitzondering met dierproeven hebben we eerder uitgebreid geschreven. Wil je zeker weten dat jouw parfum cruelty-free is? De goede vegan keurmerken die we al eerder noemden, garanderen dat een product zowel vegan als dierproefvrij is. Daarnaast zijn er dierproefvrije keurmerken zoals PETA-Approved of Leaping Bunny. Dan is een product mogelijk niet vegan, maar wel dierproefvrij. Je kunt ook zelf opzoeken of een merk cruelty-free is op de website van PETA. Schrik niet: er staat een aantal grote, heel bekende merken op deze lijst die misschien wel op jouw make-uptafel staan.

Waarom een vegan parfum niet per se duurzaam is

Tot slot, een vegan of cruelty-free parfum hoeft niet per se duurzaam te zijn. Als een parfum vegan is, betekent dit alleen dat er geen dierlijke ingrediënten in zitten. Maar er kunnen bijvoorbeeld nog steeds synthetische of natuurlijke ingrediënten in zitten die niet goed zijn voor de planeet. Neem bijvoorbeeld musk. Toen het gebruik van de natuurlijke variant uit herten werd verboden, werd het vervangen door synthetische musk. Helaas bleek later dat synthetische musk niet goed biologisch afbreekbaar is en allergische reacties kan veroorzaken. Ook niet ideaal. Aan de andere kant is een parfum met alleen natuurlijke, plantaardige ingrediënten ook niet altijd duurzaam, omdat het er maar net vanaf hangt hoe die ingrediënten verkregen zijn. Ja, het is een lastig dossier. Ben je benieuwd wat er allemaal mis kan zijn met parfum en wil je voorbeelden van duurzame parfums die vegan, cruelty-free én duurzaam zijn? Lees dan dit artikel, waarin we op zoek gaan naar duurzaam parfum.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Elle, V-Mark, The Green Guide. Photo credits: hoofdbeeld links: Jay R Alvarez (Pexels), midden: Retha Ferguson (Pexels), rechts: Mart Production (Pexels), lavendel: Palocech (Pexels), parfum spiegel: Cottonbro (Pexels).

Share

Foto van Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Foto van Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: