Begrijp ons niet verkeerd: bij thegreenlist.nl zijn we gek op tweedehands shoppen. Ook online! Marktplaats, Vinted, Facebook: we sparen alle apps! Alleen is het online kopen van tweedehands kleding en spullen wel wat spannender. Een online tweedehands miskoop ligt op de loer, aangezien je kleding niet kunt passen en ook foto’s kunnen een vertekend beeld geven. In dit artikel delen we tips om miskopen op online platforms zoals Vinted en Marktplaats zo klein mogelijk te maken. Kun jij de volgende keer je pakketje weer met een big smile openen.
Online tweedehands kleding kopen: zo voorkom je een miskoop
We kennen het allemaal: je ziet een geweldige tweedehands vondst op Marktplaats of Vinted en je vingers jeuken om direct op de ‘kopen’-knop te drukken. Maar wacht even! Voordat je die aankoop afrondt, is het slim om eerst de advertentie en foto’s goed te controleren. Met een paar extra stappen zorg je ervoor dat je straks een fantastisch nieuw item in handen hebt, zonder verrassingen. Het kost misschien wat meer werk en geduld, maar met deze tips voorkom je teleurstellingen en haal je altijd het beste uit je online tweedehands aankopen.
Vraag om een ‘aan-foto’ van het tweedehands kledingstuk
Op Vinted of Marktplaats zie je vaak kledingstukken aan een hanger hangen – handig, maar niet altijd even representatief. Hoe een kledingstuk valt op een hanger, kan totaal anders zijn dan hoe het op een echt lichaam zit. Daarom is onze eerste tip om de verkoper te vragen of hij of zij een foto kan sturen van het kledingstuk terwijl het gedragen wordt. Vraag dan ook meteen naar de maat van de verkoper en of het kledingstuk ‘normaal’ of juist groter of kleiner dan gemiddeld valt. Zo kun je beter inschatten hoe het item bij jou zal staan. Let erop dat de foto goed belicht is en dat er geen delen van het kledingstuk wegvallen als iemand een foto in de spiegel maakt. Heeft de verkoper geen zin in het extra werk? Geen zorgen! Met de volgende tips kom je een heel eind! Maar eerlijk… als iemand je niet verder wilt helpen, dan zouden wij nog even door shoppen.
Vraag naar de afmetingen van een tweedehands kledingstuk
Meten is weten, en dat geldt zeker ook bij tweedehands aankopen. Om er zeker van te zijn dat een kledingstuk je past, kun je de verkoper vragen om specifieke afmetingen door te geven. Handige afmetingen om te vragen zijn: de lengte van het kledingstuk, de taillebreedte of de afstand van oksel tot oksel. Als je de afmetingen weet, kun je deze vergelijken met een kledingstuk dat je al hebt en graag draagt. Komen de maten ongeveer overeen? Dan is de kans groot dat de broek perfect past!
Een extra tip voor schoenen: vraag de verkoper of hij of zij de binnenzool kan opmeten en deze lengte met je wil delen. Vergelijk dit met je eigen schoenen om zeker te weten dat ze goed zullen passen. Meer tweedehands schoenentips vind je in dit artikel, want hierover valt nog véél meer te vertellen. Deze tip is trouwens niet alleen handig voor kleding, maar ook voor andere spullen zoals meubels. Controleer altijd de afmetingen voordat je iets koopt!


Zo voorkom je online een tweedehands miskoop: vraag om de exacte maten van het beoogde kledingstuk en ook materiaalkeuze is een fijne raadgever.
Online tweedehands miskoop voorkomen: controleer van welk materiaal een item gemaakt is
Niets is zo vervelend als een trui die kriebelt of niet lekker ademt, want die belandt waarschijnlijk ongedragen achterin je kast of krijgt een enkeltje naar de kringloop. Ook irritant zijn kledingstukken van een kreukstof. Je zult waarschijnlijk ook geen zin hebben om het telkens te strijken, waardoor het ongedragen in je kast blijft liggen. Om dit te voorkomen, is de tip om altijd naar het materiaal van een kledingstuk te kijken. Vraag desnoods een foto van het labeltje. Zo verklein je de kans dat je een item van slechte kwaliteit koopt. Over de verschillende kledingmaterialen en duurzaamheid hebben we eerder geschreven.
Gebruik Google Lens om een online tweedehands miskoop te voorkomen
Verrassend, maar met Google Lens kun je in een oogwenk een item dat je hebt gescreenshot terugvinden op het internet. Dit is vooral handig met het groeiende aanbod van fast fashion-ketens zoals Shein en Temu, waar de kans op een miskoop groter is. Veel ‘slechte’ kleding van deze webshops worden namelijk tweedehands aangeboden – want veel mensen willen ervan af – en verkopers weten vaak dat deze items niet veel meer waard zijn. Sommige verkopers doen daarom alsof ze het merk niet weten, of ze zetten er opzettelijk een andere merknaam bij, vaak onder het mom van ‘vintage’. Met hulp van Google Lens verklein je de kans dat je online de missers van een ander koopt.
Online tweedehands shoppen: zo voorkom je een miskoop
De valkuilen bij het online kopen van tweedehands kleding zijn volop aanwezig. In tegenstelling tot een fysieke winkel, kun je online een kledingstuk niet passen, de stof niet voelen en soms heb je geen idee welk merk je koopt. Gelukkig kun je met de bovenstaande tips voorkomen dat je een tegenvaller in handen krijgt. Het kost misschien wat extra geduld en toewijding, maar het is het allemaal waard als je straks met jouw geweldige nieuwe item de deur uit gaat – zonder spijt!
Meer tweedehands shoptips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: kringloop shoptips.
- Bekijk ook: zo vind je Nederlandse-verkopers op Vinted.
- Bekijk ook: tips voor het vinden van tweedehands kinderkleding.
Photo credits: hoofdbeeld: Liza Summers (Pexels), topje meten: Darina Belonogova (Pexels), stapeltje kleding: Arina Krasnikova (Pexels).