Jihaa, tijd om de spinnenwebben van je tuinstoelen te vegen – het tuinseizoen staat weer voor de deur! De meeste tuinstoelen zijn van kunststof, metaal of hout: oersterk en weerbestendig. Wel zo handig met ons onvoorspelbare Nederlandse weer. Maar hoe zorg je ervoor dat ze er jaar na jaar als nieuw blijven uitzien? In samenwerking met tuinmeubelshop.nl delen we de beste milieuvriendelijke schoonmaaktips voor je tuinmeubels.
Yes, pak ze er maar weer bij: je tuinstoelen!
In samenwerking met tuinmeubelshop.nl
Misschien haal je je stoelen net uit de schuur of onder het afdakje vandaan en schrik je van de groene aanslag of roestvlekken op je tuinmeubels, of oude zonnebrand- of moddervlekken op de kussens. Ai, niet fijn! Net zoiets als kerstlichtjes die je slordig hebt opgerold – daar baal je het jaar erop ook van. Ook als je je tuinstoelen volop gebruikt (laten we hopen extra vaak dit jaar), worden ze vies. We nemen de meest voorkomende vuilmakers onder de loep en laten je zien hoe je ze op een milieuvriendelijke manier aanpakt.

Je tuinmeubels milieuvriendelijk schoonmaken? Vergeet de kussens niet!
Tuinstoelen schoonmaken: lichte vervuiling
Voor de lichte vervuiling en regelmatig onderhoud van je tuinmeubels is een sopje van warm water met een scheutje groene zeep of ecologisch afwasmiddel vaak al genoeg. Neem je stoelen af met een zachte spons of doek en spoel ze daarna af met water. Vermijd schuursponsjes en agressieve middelen, want die kunnen het kunststof of de lak beschadigen. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Zet je tuinstoelen eens in de regen – de natuur doet dan het eerste schoonmaakwerk voor je! Nog even droogvegen en je bent klaar.
Groene aanslag op tuinstoelen verwijderen
Hebben je stoelen de hele winter buiten gestaan? Dan is de kans groot dat er een laagje groene aanslag op zit. Dit verwijder je eenvoudig met een mengsel van schoonmaakazijn en water (verhouding 1:1). Laat het mengsel even intrekken, schrob zachtjes met een borstel en spoel het af met water. Liever voorkomen dan genezen? Zet je stoelen op een droge plek en vermijd vochtige ondergronden zoals gras.
Vogelpoep en andere vlekken van tuinmeubels verwijderen
Vogelpoep, modder, etensresten of een omgestoten glas wijn? Pak dit zo snel mogelijk aan, want hoe langer de vlek intrekt, hoe lastiger hij te verwijderen is. Maak een mengsel van water en een scheutje natuurazijn of groene zeep, laat het kort intrekken en veeg het dan weg met een doek. Bij hardnekkige vlekken kan baking soda helpen: strooi wat op een vochtige spons en wrijf voorzichtig over de vlek.
Let op: gooi je sopje na afloop niet zomaar in het gras of de tuin, maar in de gootsteen of een afvoer, zodat het niet in de natuur en het grondwater terechtkomt. Alles wat vuil verwijdert en bacteriën en schimmels doodt, doet dat namelijk niet alleen op je tuinstoelen, maar ook het leven in de bodem. En die micro-organismen in je tuin? Die zijn juist essentieel voor een gezonde, levende bodem!
Je tuinmeubels helemaal schoon? Denk ook aan je kussens!
Met deze milieuvriendelijke methodes blijven je tuinstoelen schoon én gaan ze langer mee. Even een kleine moeite, en je kunt er de hele zomer weer van genieten! Nog een laatste tip: vergeet je tuinkussens niet. De meeste hoezen kunnen gewoon in de wasmachine (check wel even het label), maar voor een snelle opfrisbeurt werkt een sopje van water en groene zeep ook prima. Laat ze daarna goed drogen in de zon, dat voorkomt muffe geurtjes! Heb je echt te maken met hardnekkige vlekken? Check dan dit artikel over moelijke vlekken, want voor de meest gangbare vlekken bestaat een milieuvriendelijke schoonmaakoplossing!
Photo credits: hoofdbeeld: Lisa Anna (Pexels), overig: Julia Viktorovna (Pexels).