TerraSana biologische pindakaas.

Binnenkijken bij de biologische pindakaasfabriek van TerraSana

Een bammetje met biologische pindakaas. Team glad of team crunchy? Wij namen een kijkje bij TerraSana in Leimuiden waar dagelijks 21 soorten notenpasta’s van de band rollen. Gladde pindakaas, crunchy, cashew, hazelnoot, amdandel… Maar het meest verrassende? Hoe eenvoudig het eigenlijk is. Want wat zit er in hun pindakaas? Alleen 100% pinda’s. Meer niet! En dat is bijzonder, want dat is dus niet bij alle pindakaassoorten het geval!

Biologisch eten met TerraSana

In samenwerking met TerraSana

De producten van TerraSana ken je misschien wel uit het schap van eco-supermarkten. Dit biologische familiebedrijf – mét B corp certificering – bestaat al 35 jaar en staat bekend om z’n notenpasta’s, maar het assortiment is véél breder. Van Japanse sojasaus tot kokosproducten, van noedels tot vegan snacks en mediterrane spreads, TerraSana heeft meer dan vierhonderd producten in huis. Wat ze allemaal gemeen hebben? Ze zijn 100% biologisch, vrijwel helemaal  plantaardig – op twee of drie producten na – en bevatten geen onnodige toevoegingen. Geen verdikkingsmiddelen, geen kunstgrepen. Alleen pure ingrediënten dus. En dat proef je. Zeker ook bij de notenpasta’s. Of je nu gaat voor de klassieke pindakaas (glad of crunchy) of juist voor een verrassende mix met amandel, hazelnoot, sesam of zelfs chai – echt waar! – bij TerraSana weet je zeker dat er niets in zit wat er niet in hoort. En dat maakt dit een boodschappentip die absoluut op je groenere lijstje hoort.

Zo simpel kan het zijn: biologische pindakaas maken bij TerraSana

Bij TerraSana is pindakaas maken geen geheim. De biologische pinda’s worden – na het roosteren op een andere locatie – in grote zakken van wel duizend kilo aangeleverd. Daarna gaat het vrij rap: de noten gaan door de maler en worden fijngemalen tot een smeuïge pasta. Kies je voor crunchy? Dan worden er vers gehakte nootstukjes toegevoegd. Die maken ze gewoon zelf, door noten in een aparte machine te hakken en vlak voor het afvullen toe te voegen. Dat vraagt wel wat extra handwerk en aandacht, maar die liefde proef je terug. Zo blijven de nootjes in de pindakaas lekker knapperig. De glazen potten staan dan al klaar. Een robot zet ze netjes op de band, waarna ze worden gevuld, afgesloten, gecheckt en geëtiketteerd. Alles wordt gecontroleerd: is het potje voedselveilig, zit de deksel goed dicht, staat het etiket recht? Pas als alles klopt, mogen ze met z’n zessen in een doos. Klaar voor verzending naar eco-supermarkten zoals Ekoplaza, Odin of Crisp – of naar het buitenland, waar ze ook gek zijn op ‘onze’ spreads. Dit gebeurt zo’n 4.400 keer per uur, goed voor ruim drie miljoen potjes per jaar. En dat met echt maar één ingrediënt!

Op bezoek bij de pindakaasfabriek van TerraSana. In Leimuiden wordt hun biologische pindakaas, maar ook de 20 andere soorten notenpasta’s gemaakt.

Dit moet je weten over biologische pindakaas

Open je een potje biologische pindakaas, dan zie je het vaak een laagje olie bovenop. Voor wie gewend is aan de klontvaste supermarktvariant is dat misschien even wennen, maar het is juist een goed teken. TerraSana gebruikt namelijk geen palmolie of bindmiddelen om alles bij elkaar te houden. Die olie? Die komt gewoon uit de pinda’s zelf. Bij veel andere merken wordt een verdikkingsmiddel toegevoegd – ook als het etiket ‘100%’ belooft. Maar bij TerraSana is 100% ook écht 100%. Even roeren en klaar. Wil je dat laagje olie wat vertragen? Zet de pot dan na opening in de koelkast.

Meer weten? Bekijk dan alle 21 notenpasta’s en ontdek je favoriet! Tip: deze notenpasta’s zijn ook heerlijk in kwark, baksels of op een smoothiebowl! Enjoy!

Even voorstellen: TerraSana

Ken je TerraSana al? Dit Nederlandse familiebedrijf maakt sinds 1989 eerlijke, biologische producten. Ze hebben er inmiddels meer dan vierhonderd, and counting. Van pindakaas tot Japanse noedels: bijna alles is 100% plantaardig en zónder onnodige toevoegingen. Leuk detail: hun notenboters worden gemaakt met stroom van hun eigen 252 zonnepanelen. In 2024 kregen ze het B Corp-keurmerk, een dikke pluim voor hun duurzame aanpak. Hun geheim? Al jarenlang samenwerken met kleine boeren en familiebedrijven over de hele wereld. Kortom: een heerlijke én verantwoorde keuze in het schap!

Nooit meer op zoek naar gezond broodbeleg wat past in de schijf van vijf met deze 21 soorten biologische notenpasta’s van TerraSana.

Meer foodtips

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: