Ben jij ook zo’n fan van die schattige kattenfilmpjes? Je blijft maar scrollen naar meer zodra het algoritme je heeft gevonden. En menig katteneigenaar kan erover meepraten hoeveel gezelligheid een kat in huis brengt. Maar hoe ben, of word, je nou eigenlijk een duurzame katteneigenaar? En hoe zit dan nou met die ecologische pootafdruk? Wij zijn voor jou vol in de kattenmaterie gedoken en hebben heel wat duurzame tips voor katten en hun groene baasjes.
Duurzame tips voor katten: milieu-impact is niet voor de poes
Wist je trouwens dat Nederland meer huisdieren dan inwoners telt? Alleen al drie miljoen huiskatten zijn er in Nederland te vinden. En al die huisdieren hebben natuurlijk voeding en verzorging nodig. Maar wat te denken van die enorme berg ontlasting die al onze gezellige gezelschapsdieren produceren? Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om de klimaatbelasting van bijvoorbeeld je hond of kat te beperken. We duiken in dit artikel in de wereld van huiskatten. Duurzame kattenvoer, de kattenbar, speeltjes en zelfs de aanschaf van je nieuwe huisgenoot, het komt allemaal voorbij. Want die kat, kun je dus best een tikkie duurzamer door het leven laten gaan. Laten we beginnen met de grootste klapper: kattenvoer!
Duurzaam kattenvoer
Wil je als groen kattenbaasje echt een verschil maken? Dan maak je de grootste stap in de juiste keuze van voeding voor je kat. Dierenvoer is, net als onze voeding, behoorlijk belastend voor de planeet. En aangezien katten echte vleeseters zijn en vlees nodig hebben om gezond en sterk te blijven – in tegenstelling tot honden – zorgt hun dieet voor een aardige pootafdruk. Kleine troost: het meeste vlees in kattenvoer bestaat uit dierlijke bijproducten, het zogenoemde slachtafval zoals orgaanvlees en uiers. Het soort vlees waar wij mensen niet meteen warm voor lopen dus, maar waar jouw poes of kater heerlijk van smult. Kortom, een vegetarisch dieet zal niet gaan werken. Maar wat kun je dan wel doen? We hebben een aantal duurzame tips voor jou:
- Kies voor biologisch kattenvoer. Denk hierbij aan merken als Yarrah, Edgard Cooper, Power of Nature of Just Russel (maar ook in de supermarkt zijn biologische alternatieven te vinden).
- Doseer je voeding zoals aangegeven op de verpakking.
- Ga ook voor kattensnacks op zoek naar de biologische alternatieven. Kijk bijvoorbeeld eens bij PetsFish of Pawfact.
- Probeer waar mogelijk weg te blijven van de plastic verpakkingen.
Een duurzame kattenbak
Tja, die kattenbak is niet het meest charmante onderdeel van je kattenuitzet. De kattenbak is veelal gemaakt van plastic. En wordt vervolgens gevuld met kattengrit en juist die vulling is niet zo best voor het milieu. Veel kattenbakvulling wordt gemaakt van mineralen zoals bentoniet, sepioliet, attapulgiet, gasbeton en silica gel. Dit zijn grondstoffen die worden gewonnen door mijnbouw. Dit proces heeft een grote ecologische voetafdruk door andere ontbossing en het hoge energieverbruik. Bovendien zijn het grondstoffen die opraken. En toch kun je bij kattenbakken en hun vulling zeker groenere keuzes maken:
- Kies voor een goede tweedehands kattenbak.
- Kies voor kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen zoals hout en stro.
- Schep poep en urine regelmatig uit de bak. Dit scheelt stank en bespaart op kattenbakvulling.
- Gooi je kattenbakvulling bij het restafval en absoluut niet bij het GFT.
Katten en de biodiversiteit
Vogels en katten zijn niet bepaald een match made in heaven. Want jouw spinnende schootverwarmer is naast een knuffeldier binnen ook een effectief jager buiten. De kat is namelijk het meest voorkomende roofdier in Nederland. En zeker niet alle katten buiten zijn lief en poezelig. Want naast onze tamme huiskatten is er ook een groot aantal verwilderde katten in de natuur aanwezig. Hun gejaag heeft een negatieve invloed op de vogelpopulatie. Op de website van de Vogelbescherming zijn verschillende tips te vinden om hierin verantwoorde keuzes te maken, dit voor jouw kat en de vogels in je tuin. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld het afzetten van een gedeelte van je tuin zodat jouw kat beschermd naar buiten kan. En zorg ook bij het voeren van de vogels in je tuin voor voldoende bescherming tegen jagende katten.


Een kat kun je niet op een vegetarisch dieet zetten, maar je kunt hun vlees wel duurzamer kopen, zoals van biologische merken. En vergeet ook niet dat de juiste porties aanhouden ook heel veel scheelt!
Tweedehands speeltjes voor katten
Je kat ziet het verschil niet. En net als bij de kattenbak kunnen kattenspeeltjes ook prima tweedehands gekocht worden. Marktplaats staat er vol mee! Toch liever een nieuw item? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij de duurzame dierenwinkel, Ecoshop voor Dieren of The Green Cat. En ook gaaf: wat dacht je van zelf maken? Op internet zijn talloze ideeën te vinden om jouw harige metgezel van een tof zelfgemaakt speeltje te voorzien. Wellicht is het goed om eerst met één speeltje te beginnen om te zien of jouw kat geïnteresseerd is in kattenspeeltjes. Een kat op leeftijd is bijvoorbeeld vaak wat minder speels dan een jong kitten. Wat wel onmisbaar is: de krabpaal!! Tenzij je raambekleding en bankstel toch al aan vervanging toe zijn. Want onze poezelige vriendjes scherpen hun nagels aan van alles en nog wat. Helaas gebruiken ze, bij gebrek aan een beter alternatief, daar ook ons interieur voor. Scoren dus die krabpaal, krabmat of krabplank! Ook goed zelf te maken trouwens. Dat is nog eens een mooie manier om je karton te hergebruiken.


Duurzame kattenspeeltjes kun je nieuw kopen, maar ook Vinted en Marktplaats staan er vol mee. Of wat dacht je van een gezellige DIY-kattenspeeltje?
Aanschaf van je duurzame kat
Tot slot nog even over de aanschaf van je kat. Waar vind je nou zo’n nieuwe huisgenoot? En wat is daarin nou de minst belastende keuze? Ga je voor een kitten of is het toch beter om voor een volwassen poes of kater te gaan? Hieronder hebben we een aantal opties in kaart gebracht.
De huis-tuin-en-keukenkat
Van het gemiddelde (HTK) kitten is de moederpoes vaak wel duidelijk. Maar of de vader nou Pluisje van de buurman is of Rambo van even verderop… tja… dat is vaak lastig te achterhalen. Wist je trouwens dat één nest kittens zelfs van verschillende vaders kan zijn? Dus ben je op zoek naar een kat met een navolgbare stamboom dan is dit soort kat misschien niet de meest handige keuze.
De raskat
Bij een raskat zijn de voorouders wel duidelijk. Raskatten worden trouwens vaak gefokt op een specifiek uiterlijk en karakter. Denk bijvoorbeeld aan rassen als Maine Coone, Siamees en Ragdoll. Belangrijke duurzame kattentip: heb je een cattery (kattenfokker) gevonden check dan eerst even of deze goed bekend staat. Want ook binnen cattery’s kan er sprake zijn van misstanden. Denk bijvoorbeeld aan het te ver doorfokken op bepaalde uiterlijke kenmerken. Een goed voorbeeld zijn katten met te korte snuiten. Dit zorgt onder andere voor oogziekten, benauwdheid en problemen met het gebit. Dit gaat dus ernstig ten koste van de gezondheid van de kat. Kies daarom altijd voor een gerenommeerd fokker.
De asielkat
Een tweedehands kat kan dat? Jazeker: wat dacht je van een asielkat? Naast superduurzaam ook nog eens superlief. De medewerkers van het asiel kunnen je bovendien goed informeren over het karakter en de benodigde verzorging van de katten in het asiel. Zo kan jij de beste keuze maken. Nog een voordeeltje: asielkatten zijn meestal al ontwormd, ingeënt en gechipt. Dus naast een duurzamere keuze ook nog eens een kostenbesparende keuze. Hey, een win-win en daar houden we van.
Duurzame tips voor katten: ook jouw kat groener en duurzamer
Weer wat inspiratie opgedaan voor het boosten van je groene lifestyle samen met je kat? Groene winst is te behalen vanaf de aanschaf tot aan voeding en speeltjes. Denk je trouwens ook aan de castratie, sterilisatie of anticonceptie bij je kater of poes? Poezen kunnen namelijk maximaal drie nestjes per jaar krijgen. En zo’n gemiddeld nest bestaat als snel uit zo’n vier tot zes kittens. Oef… ja, dat gaat hard. En dat geeft een beste ecologische pootafdruk. Dus wellicht niet één van de meest fancy onderwerpen, maar dus wel goed om na te denken over castratie, sterilisatie of anticonceptie. Sowieso is het belangrijk dat naast ruimte in je huis en hart er ook ruimte is in je portemonnee. Want de gemiddelde kat wordt al snel zo’n elf tot veertien jaar, maar er zijn er ook die nog veel ouder zijn geworden. Je gaat dus een beste (financiële) verbintenis aan met je nieuwe gezinslid. Ga je trouwens je kat verzekeren? Denk hierbij dan ook aan de groene verzekeraars. Wij wensen jou en je kat in ieder geval een goede gezondheid, veel plezier en vooral veel liefde toe.
Meer duurzame tips
- Bekijk ook: korter douchen en andere handige douchetips.
- Bekijk ook: giftige fast fashion kleding.
- Bekijk ook: de vaatwasser milieuvriendelijk schoonmaken, stappenplan.
Bronnen: research.ed.ac.uk, dierenreccht.nl, purina.nl, wikipedia.org, milieucentraal.nl, vogelbescherming.nl. Photo credits: hoofdbeeld: Cottonbro (Pexels), overig: hand met voer: kat in bed: Dương Nhân (Pexels), Mart Production (Pexels), kat in doorkijkje: Pizxabay (Pexels), kattenspeeltje: František Čaník (Pexels).