Search
Klimaatmars Amsterdam: meer protesten is een groene trend.

Welke duurzame trends gaan de toon zetten in 2022?

Welke duurzame trends gaan volgend jaar ons leven meer kleur geven? Traditiegetrouw deelt thegreenlist.nl aan het einde van het jaar de groene trends waarvan we vermoeden dat ze gaan doorbreken in het nieuwe jaar 2022. Ben jij deze dingen al tegengekomen in je eigen leven?

Elk jaar doen we bij thegreenlist.nl een voorspelling van groene trends. Wat worden de duurzame trends van 2022? Dit jaar spotten er minstens zeven. Sommige zijn positief en een verrijking van ons leven, andere zijn rondom zorgwekkend. Saskia neemt ze met je door!

Duurzame trend #1: tweedehands cadeaus op (kinder)verjaardagen

Tweedehands sinterklaascadeaus gaan het nieuwe normaal worden. En als Sinterklaas het kan, dan kunnen wij het ook op andere momenten zoals op verjaardagen, kinderfeestjes en met Kerstmis. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van tweedehands cadeautjes. Eerlijk: niet altijd speelt het duurzame motief mee, ook het feit dat tweedehands cadeautjes een stuk goedkoper zijn, vinden veel mensen een voordeel. Maar dat hindert niet. Steeds meer mensen gaan om welke reden dan ook tweedehands aan elkaar geven en dus wordt het steeds normaler.

Dat er zoveel aandacht voor tweedehands sinterklaascadeaus is, is ook te danken aan de organisatie van Swap Sint die elk jaar populairder en bekender wordt. Ik ben ervan overtuigd dat tweedehands één van de duurzame trends is waar we komend jaar nog veel meer van gaan horen. Meer weten? Bekijk ook dit artikel: zo vindt Sinterklaas de beste tweedehands cadeaus.

Duurzame trend 2022: Blijdschap voor tweedehands sinterklaascadeaus.

Duurzame trend #2: upcycling van kleding wordt populairder

Kleding is voor veel mensen een manier van zelfexpressie. Je kledingstijl zegt vaak iets over wie je bent, waar je voor staat en hoe je je voelt. Nu tweedehands steeds meer mainstream wordt, gaan modeliefhebbers weer op zoek naar andere manieren om een uniek (duurzaam) fashion statement te maken. Tweedehands is ’te’ gewoon voor hen geworden. Wat is de volgende stap? Upcycling! Van oude kleding en stoffen iets nieuws maken, iets unieks, wat nergens anders op de wereld gedragen wordt.

Dit is goed nieuws voor een aantal kleine ateliers die al enige tijd met upcycling bezig zijn en hun creaties kleinschalig verkopen. Ook verwacht ik dat steeds meer jonge mensen zelf met een naaimachine aan de slag gaan komend jaar. Naast dat nieuwe duurzame trends vaak onder jongeren ontstaan, is upcycling ook een goedkopere manier voor studenten om hun garderobe aan te vullen. Deze groene trend komt ook voort uit het feit dat er veel meer aandacht is voor de negatieve gevolgen van de mode-industrie en de enorme vervuiling en verspilling die daarmee gepaard gaat.

Duurzame trend #3: vegan restaurants gaan zich onderscheiden met signatuur gerechten

Een smakelijke trend voor 2022! Restaurants met een vegetarische en plantaardige keuken schieten als paddenstoelen uit de grond, vooral in steden is de keuze steeds groter geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om vlees en vis te laten staan, ook buiten de deur. Op deze duurzame trend spelen steeds meer restaurants in, ook in 2022 voorspel ik. Het gevolg is dat restaurants zich willen gaan onderscheiden met een bepaald type vega(n) keuken. Zo staat in Amsterdam het restaurant Mr & Mrs Watson bekend om de beste vegan kaas, de Vegan Junk Food Bar claimt het beste vega(n) junk food te hebben, Mana Mana staat bekend om de lekkerste hummus en bloemkool en de Veganees wil laten zien dat de Aziatische keuken ook vegan even lekker is. Meer diversiteit in de vegan keuken, dat gaan we zien!

1. Tijdens een fotoshoot draag ik een upcycled haarband van De Groene Hut. Zij maakt gebruik van hoogwaardige designstoffen. Deze haarband is van een denimstof van Chivasso 2. Vega(n) food van Mana Mana met een Israëlisch tintje.

Duurzame trend #4: klimaatverandering wordt economisch en humanitair probleem

Een zorgwekkende trend: meer ongelijkheid in de wereld als gevolg van klimaatverandering. In 2022 gaat het nog duidelijker worden hoe klimaatverandering en ongelijkheid met elkaar verweven zijn. Rijke (westerse) landen kopen en consumeren te veel en daar betalen mensen aan de andere kant van de wereld de prijs voor. Mensen daar kampen nu al met milieurampen, mislukte oogsten en hebben vaak niet de (financiële) middelen om zich hier goed tegen te beschermen. Waar nieuws over klimaatverandering voorheen vooral ging over toekomstscenario’s en modellen, gaan we komende jaren steeds meer zien dat klimaatverandering een economisch en humanitair probleem is dat nu al plaatsvindt.

Duurzame trend #5: meer aandacht voor niet-industriële landbouw bij boodschappen doen

Onze landbouw moet op de schop. De manier waarop het gros van de boeren landbouw bedrijft, levert een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde en verlies van biodiversiteit. Als gemiddelde burger kun je hier helaas weinig aan doen, maar je kunt wel biologische en duurzame boeren steunen door meer producten van hen te kopen. Je stemt immers met je portemonnee. Tot voor kort was vers eten kopen bij een biologische of biodynamische boer niet voor iedereen haalbaar. Niet iedereen woont in de buurt van zo’n boerderij. Maar er zijn ondernemers in het gat gesprongen: bedrijven als Boerschappen, Crisp en Hofweb, bezorgen dagverse producten van Nederlandse boeren bij de mensen thuis. De trend van 2022: meer duurzame boodschappen! Een lijstje met meer duurzame adresjes voor boodschappen vind je hier.

Duurzame trend #6: nóg meer zonnepanelen op Nederlandse daken

De energieprijzen die door het dak gaan, subsidies van de overheid en de lage hypotheek- en spaarrente zijn redenen dat het aanschaffen van zonnepanelen enorm in trek zijn bij huizenbezitters. En zien kopen, doet kopen. Het is algemeen bekend dat Nederlanders een spaarzaam volk zijn, maar op dit moment levert sparen en extra aflossen weinig op en dus zoeken mensen naar andere investeringen. En veel mensen komen uit bij zonnepanelen. Ik voorspel dus dat in 2022 nog meer mensen zelf hun energie gaan opwekken door aantrekkelijke subsidies en voorbeelden uit eigen omgeving.

Duurzame trend #7: klimaatprotesten trekken breed publiek

Een paar jaar was een klimaatprotest vooral weggelegd voor activisten, maar dat is nu wel anders. Het alarmerende IPCC-klimaatrapport en de continue nieuwstroom erover bereiken nu een grote groep die ook in actie wil komen. Bij de laatste klimaatmars in Amsterdam (2021) zag je tientallen verschillende groepen, elk vanuit eigen motieven om mee te doen. Zo was er ondermeer een groep die aandacht vroeg voor de overstromingen die nu al in Limburg plaatsvinden, een groep die aandacht wilde vragen voor kernenergie als oplossing om onze CO2-uitstoot naar nul te brengen, een groep boeren die het anders wil doen, jongeren die opkomen voor hun toekomst, goede doelen, politieke partijen, enzovoort. Kortom, protesteren voor een betere planeet is niet iets waar je stilletjes over hoeft te doen, het wordt gewoon. Goed!

Maak van 2022 een groener jaar!

Ik hoop dat 2022 het jaar wordt van de trendbreuk. Dat Earth Overshoot Day voor het eerst later valt in plaats van nóg eerder, dat we wereldwijd minder vliegen, minder autorijden, minder CO2 uitstoten, minder natuurrampen hebben, dat ijskappen minder hard blijken te smelten en er minder biodiversiteitsverlies zal zijn. Eerlijk? Ik ben niet heel positief gestemd, maar des te gemotiveerder om er zelf een duurzamer jaar van te maken. Spot jij andere trends? Laat het weten!

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: