Gelukspot, goed voornemen voor het nieuwe jaar voor mindfulness en dankbaarheid.

Goede voornemens? Start met een gelukspot

We hebben het gespot op de socials en vonden dit meteen een te gekke tip: de gratitude jar oftewel successes jar. In het Nederlands klinkt dat als een gelukspot of dankbaarheidspot misschien wel iets minder sexy. Maar het idee is super. Het enige wat je nodig hebt, is een grote pot, een notitieblok, een pen en hopelijk een jaar vol fijne momenten en behaalde doelen.

Hoe werkt de gelukspot?

Het idee is simpel en dat maakt het ook zo goed. Zet een mooie pot op een zichtbare plek in huis, leg er een stapeltje briefjes en een pen naast, en je bent klaar om te beginnen. Elke week neem je even de tijd om iets op te schrijven waar je blij van werd. Dit kan van alles zijn: een gezellig dagje uit, een succes op je werk, of dat je eindelijk een duurzame gewoonte hebt opgepakt. Misschien ben je goed geslaagd met tweedehands shoppen, heb je een week minder vlees gegeten, of vaker de auto laten staan voor de fiets. Schrijf het op en stop het in de pot. Aan het einde van het jaar open je de pot en kijk je terug op al die mooie momenten. Een perfecte manier om je bewuste lifestyle te versterken en bijzondere herinneringen – en goeie gewoontes – vast te houden.

Waarom een gelukspot goed voor je is

Dankbaarheid opschrijven klinkt misschien wat zweverig, maar het werkt écht. Onderzoek toont aan dat regelmatig stilstaan bij waar je blij van wordt je mentale gezondheid verbetert. Het helpt je om positiever in het leven te staan en het geeft je een flinke dosis energie. Het is bovendien een eenvoudige manier om bewuster te leven. Je duurzame voornemens worden ineens tastbaar: minder plastic gebruikt, vaker vegetarisch gekookt? Noteer het en vier je successen.

Zo maak je een gewoonte van dankbaar zijn

De kracht zit in de herhaling. Kies een vast moment, bijvoorbeeld op zondagochtend met een kop koffie. Het hoeft niet lang te duren – een minuutje is al genoeg. En maak je geen zorgen als je een week overslaat, het gaat om het grotere geheel. Het fijne van die kleine briefjes? Zo geschreven! Je hoeft er geen uitgebreide dagboeksessie van te maken. Doe jij dit jaar ook mee? We weten zeker dat je aan het einde van het jaar met een grote glimlach terugkijkt op al die mooie groenere momenten!

Meer duurzame tips

Photo credits: thegreenlist.nl. Bronnen: psycholoog.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: