Search
Zin of onzin van detoxen

De zin en onzin van detoxen

Duurzamer leven gaat natuurlijk óók over een happy healthy lifestyle, want een duurzamere lifestyle is goed voor iedereen, ook voor jou! Maar in die gezondheidshoek komen we ook vaak vage gezondheidsclaims tegen zoals ‘groene’ sappenkuurtjes om te detoxen. Het reinigen van het lichaam met sapjes. Hmmm, klinkt best vaag. Wat is daarvan waar?

Detoxen met groentesappen?

In samenwerking met Fundamentum GGZ

Een sapkuur, aan de detoxthee, superfoods, een pillenstrip of een darmspoeling… Ja, de gezondheidsindustrie draait op volle toeren en veel mensen – enthousiast gemaakt door influencers en bekende Nederlanders – doen eraan mee. Het is natuurlijk ook een lekker idee om je lichaam te ontgiften. Weg met alle restjes e-nummers, bestrijdingsmiddelen, suiker, medicijnen en alcohol uit het lijf. Even helemaal resetten. Maar werkt detoxen zo? Het korte antwoord: Nee. Herold Metselaar, leverarts van Erasmus MC noemt detoxen bij het consumentenplatform Kassa zelfs potentieel gevaarlijk. En hij is zeker niet de enige arts die dit zegt.

De zin en onzin van ontgiften

Metselaar: ‘Giftige stoffen zijn van alle tijd. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu. Daar dragen e-nummers juist aan bij. Iedereen draagt toxische stoffen met zich mee, dat kun je niet voorkomen. Doen ze kwaad? Nee, niet als je normaal leeft en een normaal voedingspatroon hebt. Bovendien is nooit wetenschappelijk aangetoond dat een sapkuur je lichaam zou vrijmaken van toxische stoffen.’ Ook het Voedingscentrum onderschrijft dit: ‘Het lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dat proces verloopt voornamelijk via de lever.’

De beste detoxer? Je nieren en lever!

Je nieren hebben een belangrijke taak in je lichaam. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor het filteren en afvoeren van de afvalstoffen die je lichaam produceert. Dat maakt je nieren samen met je lever tot het 100% natuurlijke ‘detoxbedrijf’ dat dag en nacht in touw is om jouw lichaam te reinigen. Je nieren en lever ontgiften jouw lichaam op natuurlijke wijze. Daar heb je dus helemaal geen sapkuur of detoxthee voor nodig!

Bron: Fundamentum

Is er dan helemaal nooit een reden om te detoxen? Jawel, als je gaat afkicken van een alcohol- of drugsverslaving dan zijn er afkickklinieken zoals Fundamentum waar je dit onder begeleiding gaat doen als onderdeel van een behandeling.

Oké, detoxen kunnen we overslaan, maar wat dan wel?

Begrijp ons niet verkeerd, een goed sapje of sappenkuur past prima in een duurzamere lifestyle – die extra vitamientjes zijn natuurlijk alleen maar toe te juichen, maar combineer het wel altijd met een gezond voedingspatroon ernaast. Want een crashdieet is niet gezond, bovendien verlies je hier spiermassa mee. Kortom, het draait allemaal om balans, as always. Wat kun je doen?

Drink voldoende water en wel hierom!

Sleep je waterfles overal mee naar toe, want voldoende water drinken is belangrijk en dan is Nederlands kraanwater de beste en duurzaamste keuze. Het advies is om 1,5 tot 2 liter te drinken per dag (je kopjes koffie en frisdrank tellen ook mee). Water drinken is goed voor je lever en nieren om afval- en gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Daarnaast is water goed voor een gezonde spijsvertering, het helpt het lichaam om de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en het geeft een verzadigd gevoel terwijl het geen calorieën bevat. Water helpt dus ook om minder te eten, als dat je doel is.

Gezond en gevarieerd eten met veel vezels

Je moeder had gelijk: eet gezond en gevarieerd. Daar kan een sapje bij helpen, maar het is geen vervanging van een goede maaltijd. Kortom, veel groente, fruit, zaden, noten, peulvruchten en minder bewerkt vlees, ultra bewerkte producten – Hi granola, drinkyoghurt, kant-en-klaar maaltijden en smaakmakers in pakjes en zakjes ­– en alcohol is het advies. Eet veel seizoensgroenten van Nederlandse bodem en je maakt ook nog eens een duurzamere voedingskeuze. Wist je dat de natuur zo is afgesteld dat de wintergroenten ons een extra vitamineboost geven? De natuur is een wonder, maar dat wisten we al. En je ontdekt met deze gezonde levensstijl nog eens wat nieuws, want die knolselderij, pastinaak, aardpeer en schorseneren, postelein en rammenas blijven veel te vaak liggen. En dat is onverdiend! Vind je het leuk om de seizoensgroenten te ontdekken? We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

Niet detoxen, maar bewegen!

Wij Nederlanders blijken kampioen te zijn in jawel… zitten. En dat is niet iets om trots op te zijn, want veel zitten is ongezond blijkt uit onderzoek. Van veel zitten kun je allerlei ziektes krijgen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressiviteit en je hebt verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Zitten is dus echt veel slechter dan we altijd dachten. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die meer bewegen productiever zijn, dat ze zich beter kunnen concenteren en minder vatbaar zijn voor ziektes. Daarnaast is bewegen goed voor je nek, rug, maar ook voor je hersenen. Dus hop, meer naar buiten.

En je hoeft echt niet meteen je sportoutfit aan te trekken – mag wel. Het is al goed om regelmatig (liefst elk halfuur) even op te staan en om een paar oefeningen te doen. Het advies voor volwassenen is iets minder dan een half uur matig intensief bewegen (2,5 uur per week). Wat is matig intensief bewegen? Denk aan wandelen, fietsen, rustig zwemmen, de wat zwaardere huishoudelijke klussen zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder. Dat lukt je toch wel? En anders hebben wij nog wel interessante duurzame podcasttips om je extra reden te geven om te gaan wandelen. Bekijk ze hier!

Omring je met leuke mensen

Een leuke uitsmijter om mee te eindigen: vriendschappen zijn gezond! Dat is nog eens een fijn bericht! Er zijn meerdere studies die uitwijzen dat eenzaamheid voorkomen, helpt bij gezond en gelukkig oud worden. De Harvard-universiteit heeft een bijzondere tachtig jaar durende studie gedaan. Tijdens die studie werden 268 studenten vanaf 1938 hun leven lang gevolgd om te onderzoeken wat de grootste indicatie is voor een gezond en gelukkig leven, naast de rol van genen. En wat blijkt? Niet geld, spullen of sociale klasse, maar juist goede relaties en vriendschappen zijn de beste voorspellers voor een gezond en gelukkiger leven. Dus pak die telefoon en maak een afspraak om samen iets gezelligs te gaan doen. Het móét. Het is op doktersadvies. Daar kan geen detox tegenop.

Meer (gezonde!) duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Voedingscentrum, GezondNU, Maag Lever Darm Stichting, RTL Nieuws, NRC, Harvard.edu. Photo credits: Anete Lusina (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: