De documentaires, series, podcasts en boeken die indruk hebben gemaakt omdat ik er veel van heb geleerd en omdat ze mij stimuleren om door te gaan met mijn duurzame challenge. Ik deel mijn favoriete groene kijktips en podcasts van het afgelopen jaar.
Duurzame kijktips, boeken en podcasts mogen ook best vermakelijk zijn
Alle groene tips hieronder zijn bedoeld om meer te leren over klimaatverandering of hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de crisis. Het is een mix van zware kost en infotainment. En ik deel zowel boeken, podcasts als documentaires en series. Ik begin met de gratis series van de publieke omroep omdat deze voor iedereen toegankelijk zijn.
Groene kijktips van NLZIET & NPO Start
Code Rood
Klimaatverandering is bloedserieus, maar de makers van dit nieuwe programma zijn er toch in geslaagd om het serieuze onderwerp met enige (gepaste) humor te brengen. Aan de hand van de seizoenen worden we meegenomen in het verhaal en krijgen we de gevolgen van de klimaatcrisis op ons dagelijks leven voorgeschoteld. Ik vind deze serie verhelderend, slim en lekker wegkijken. Na het zien van de eerste aflevering kijk je voor altijd anders naar een bosje bloemen ;).
De kracht van de kringloopwinkel
Wist je dat koningin Máxima fan is van de kringloopwinkel? Dat blijkt namelijk uit de hartverwarmende documentairereeks De kracht van de kringloopwinkel die je in één ruk wil uitkijken, maar waarna je ook wil solliciteren bij een kringloopwinkel. Pssst…goed nieuws er is ook een eerste seizoen terug te kijken en die heet Het succes van de kringloopwinkel.
Bekijk de serie: De kracht van de kringloopwinkel.
Genaaid
Hier moet je van houden: dit is issue making met een dosis reality. Beginnende modeontwerpers maken een confronterende reis door de kledingindustrie. Terwijl je soms een beetje moet gniffelen om het gekreun en gesteun van de hoofdpersonen (want ze worden ook uitgenodigd om een dagje mee te werken onder de erbarmelijke omstandigheden), komt de boodschap keihard binnen. En dat maakt dit voor mij een ijzersterke serie.
Zembla: Ramp in het regenwoud
Onze spullen (smartphones, auto’s, meubels, verpakkingsmaterialen, etc. etc.) bevatten metalen die gewonnen moeten worden. Vaak in Brazilië. Want daar zit één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Eentje die in opspraak is gekomen door het veroorzaken van een milieuramp van gigantische omvang: in het Amazonegebied. Grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in dit bedrijf. Nabestaanden van de ramp reizen af naar Nederland om hen daarop aan te spreken. Zembla maakte hier een prachtige docu over. Er is ook een deel 2: over hoe het regenwoud plaats moet maken voor sojaplantages. En je raadt het al; over de Nederlandse belangen die ook hier in het spel zijn.
Bekijk deze afleveringen van Zembla.
Tegenlicht
Tegenlicht documentaires, I love them all. De aflevering die er bij mij in het bijzonder uitspringt gaat over de Donut-economie van econoom Kate Raworth. Zij legt in Jip & Janneke taal uit hoe onze economie van eeuwige groei en uitbundig consumeren leidt tot schade aan mens, milieu en klimaat. En hoe een nieuwe circulaire economie kan zorgen voor een duurzamere en gelijke wereld. Zelfs niet-duurzame familieleden waren onder de indruk van deze kijktip.
Bekijk deze en meer afleveringen van Tegenlicht.
Groene boekentips en podcasts
De verborgen impact
Als iedereen op de wereld zo zou leven als de Nederlander, dan zouden we bijna vier aardes nodig hebben. En de grootste boosdoener zijn de consumptie van spullen. Dit inzicht zorgde er eind vorig jaar voor dat ik steeds minder nieuwe en steeds meer tweedehands ging kopen. Het is Babette (de auteur) gelukt om de verborgen impact van ons consumptiegedrag inzichtelijk te maken. Aan de hand van simpele berekeningen en vergelijkingen laat ze je zien waar je grote stappen kunt zetten, zodat je een beetje kunt gaan relaxen op de kleine dingen. Een mustread voor iedereen die aan de slag wil met duurzaamheid.
Hoe gaan we dit uitleggen?
Het idee voor mijn buy nothing new challenge heb ik ook mede te danken aan het (luister)boek van Jelmer Mommers. Het boek is een geweldige én toegankelijke samenvatting van de relevante literatuur over klimaatverandering op dit moment. In behapbare brokken legt hij uit wat het klimaat is, hoe klimaatverandering ontstaat en wat de gevolgen zijn als we niets, een beetje of heel veel doen. En ja het wordt even heel donker, maar hij brengt ook licht, want we kunnen er dus nog wat aan doen! Elke avond stapte ik op mijn fiets om naar dit boek te luisteren. In één ruk heb ik het boek drie keer achter elkaar geluisterd (ik lieg niet) omdat ik het echt wilde doorgronden. En ik overweeg een vierde fietstour met hem te maken deze winter. Gewoon weer even een opfriscursus. Bekijk waarom dit boek mij heeft geïnspireerd.
Een leven zonder afval
Met deze simpele huis-, tuin- en keukentips heb ik kleine stapjes gezet naar een afvalvrijer leven. Dankzij dit handige boek heb ik veel schoonmaakmiddelen voorgoed duurzamer vervangen. Lang leve de Loofah spons ;). Het boek bevat ook eenvoudige recepten om dingen als zeep, wasmiddel, kinderklei zelf te maken. Just saying…mocht je je vervelen deze winter ;).
Bekijk mijn review over dit boek: een leven zonder afval, lukt mij dat?
Opgeruimd!
Dit jaar heb ik de Marie Kondo opruimmethode ontdekt. Ik vind dit echt de ultieme mindfulness-oefening. En voor het eerst in mijn leven vind ik opruimen écht leuk! Als kers op de taart heb ik zelfs een week vrij genomen om het hele huis op deze wijze op te ruimen en in te richten. De fijne kneepjes leerde ik dus van dit boek. Ik kan het iedereen aanraden (je hebt het ook zo uit). Wil je -net als ik- erop afstuderen, dan kan ik je ook het boek Spark Joy van haar aanraden.
Groene Netflix kijktips
Tidying up with Marie Kondo
Mijn fascinatie voor Marie Kondo begon niet met het boek, maar met deze documentaire. (Dat smaakte naar meer, waarna ik al haar boeken verslond en aan de slag ging.)
Chasing Corals
Deze documentairemaker maakt je ooggetuige van een gigantische ramp die op dit moment onder water plaatsvindt: het koraal sterft massaal. En dat gaat grote gevolgen hebben, niet alleen voor vissen.
A Life on our Planet
Hier is al zoveel over gezegd: deze documentaire moet iedereen gezien hebben.
Girlboss
Het is de droom van elke ‘thrifter’: je leven wijden aan vintage kledingschatten jagen. En deze dan succesvol online verkopen zodat je een eigen bedrijf kunt beginnen. Ik heb het over de Netflix-serie Girlboss. Een heerlijke wegkijker deze winter. Trust me, dit wordt bingen.
Groene kijktip op BBC
Stacey Dooley Investigates: are your clothes wrecking the planet?
Deze tip over Stacey is een beetje een dooie mus, want in Nederland kunnen we haar (volgens mij) niet terugzien. Wel heb ik een trailer en een interessant artikel over deze docu gevonden. Mocht je ooit de kans krijgen om dit te kijken: doen!
Bekijk ook: mijn favoriete documentaires van 2021.
Meer groene kijktips?
Ik ben altijd op zoek naar interessante mediatips. Dus heb je een film, serie, (e)book of podcast die ik volgens jou écht niet mag missen? Stuur me gerust een berichtje. En wie weet zie je de tip wel volgend jaar voorbijkomen!