Hennep is een echte superplant. We horen je denken… Nee, wij bedoelen met ‘superplant’ echt iets heel anders dan waar jij nu waarschijnlijk als eerste aan denkt. Het wordt al duizenden jaren gebruikt en op tal van verschillende manieren. Van hennep kunnen bijvoorbeeld kledingstukken worden gemaakt, maar ook voedsel, thee, cosmeticamiddelen, bouwmaterialen en nog veel meer. Wat is hennep precies? Wat zijn de voordelen van dit materiaal? En waarom is het een echte duurzame superplant? In dit artikel lees je er alles over!
Wat is hennep precies?
Om te beginnen bij het begin: de hennepplant staat ook wel bekend onder de naam ‘Cannabis sativa’. De oorsprong van deze plant ligt in China en India. Daar wordt het al duizenden jaren geteeld om textiel of touwen van te maken, of wordt het tot voedsel verwerkt. Via nomadenvolken kwam het gewas terecht in Europa. Ondertussen wordt hennep over de hele wereld verbouwd. Ook in Nederland. Denk jij tegenwoordig met je sandalen van hennep een echt trendsetter te zijn? Nee hoor, de Middeleeuwers waren je allang voor!
Om weer even terug te gaan naar de hennepplant, dit is een zeer snelgroeiende plant. In ongeveer honderd dagen kan het tot vier meter hoog groeien! Bij de teelt en de oogst is weinig water en zijn geen bestrijdingsmiddelen of gevaarlijke chemicaliën nodig. De plant is namelijk resistent ten opzichte van bacteriën en schimmels. Daarnaast zorgt het gewas ook nog eens voor een goed bodemleven. Is een bodem helemaal uitgeput? Dan kan hennep helpen om de grond weer tot leven te wekken. Klinkt als een perfecte plant, niet waar?
Tot slot: wellicht ken je hennep vooral als cannabis, marihuana of wiet. Dat klopt, maar dan gaat het om een andere hennepplant. De variant die we in dit artikel bespreken is industriële hennep. Industriële hennep heeft geen psychoactieve werking.


De hennepplant groeit snel en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig. Je kunt er van alles van maken, zoals duurzame kleding.
Waar wordt het allemaal voor gebruikt?
Eigenlijk kun je beter de vraag stellen: waarvoor niet? Want hennep is zo ontzettend veelzijdig dat je er van alles en nog wat van kunt maken. Bovendien kan de gehele plant gebruikt worden, ideaal. De bastvezels van de hennepplant worden veel gebruikt als isolatiemateriaal. En natuurlijk voor de productie van textiel. Hier wordt vervolgens weer kleding van gemaakt, zoals jassen of T-shirts. Ook kan hennep gebruikt worden om schoenen van te maken, denk aan sandalen of sneakers. De houtdelen van de plant kunnen juist weer gebruikt worden voor bouwmateriaal.
De hennepplant levert niet alleen vezels, maar ook hennepzaad (erg rijk aan gezonde omega-3 vetzuren). Gepeld hennepzaad is heerlijk door een smoothie of over een salade. Je kunt het ook gebruiken om brood mee te bakken zoals ‘Het cannabis brood’ van Le Pain Quotidien. Daarnaast kan hennepzaad ook geperst worden tot hennepolie. Deze olie is vervolgens een bestandsdeel van huidverzorgingsproducten of shampoo. En dit is nog niet eens alles! Kortom: hennep is een echte superplant. Maar dat was niet altijd zo.
De terugkeer van de hennepplant
Voordat katoen in de zeventiende en achttiende eeuw de wereld veroverde, werd hennep voor tal van doeleinden gebruikt. Er werden zeilen en touwen van gemaakt voor schepen, allerlei soorten kleding en zelfs schilderdoeken. Door de opkomst van goedkoop katoen, en kunstvezels, werd hennep langzaam maar zeker van de markt verdreven. Daarnaast heeft hennep lang last gehad van het ‘cannabisimago’ en de strenge drugswetgeving. Het was in tal van Europese landen vele jaren verboden om hennep te verbouwen. En dat terwijl er echt een groot verschil zit tussen de hennepteelt voor cannabis en de hennepteelt voor katoen, bouwmaterialen, voedsel, en meer.
Ondertussen is de hennepplant gelukkig weer druk bezig om de wereld te heroveren. En daar zijn we heel blij mee, want dit duurzame materiaal verdient meer aandacht. Deze superplant kun je niet alleen duurzaam telen, maar ook duurzaam verwerken (zonder chemicaliën!). Kortom: we hebben de hennepplant nodig voor een duurzame toekomst.
Heerlijke kleding van hennep
Hennep is niet alleen geschikt voor (zomer)kleding omdat het heerlijk zacht en ademend is. Het blijft dus langer fris. Zo hoef je je minder zorgen te maken om (zweet)luchtjes. En nog een mooi voordeel: hierdoor is hennep ook uitermate geschikt voor mensen met een allergie. Daarnaast is hennep ook gewoon een heel sterk materiaal, daarom gaat het vaak langer mee dan kledingstukken van katoen. Ook wordt kleding van hennep zachter naarmate je het vaker wast (maar nu moet je dit natuurlijk niet als excuus gebruiken om je kleding extra vaak te wassen, want dat is nergens voor nodig).
De toekomst van hennep
Tot slot: hoewel hennep over de hele wereld geteeld wordt, vindt de productie van kleding nu nog voornamelijk plaats in China. Dat komt simpelweg omdat de ontwikkelingen in Europa door de strenge wetgeving lang stil hebben gelegen. In China hebben ze op dit moment betere faciliteiten, zoals goede machines, om het materiaal te verwerken. We hopen natuurlijk dat er ook snel meer kleding van hennep in Europa wordt geproduceerd. Tot die tijd moeten we accepteren dat we niet altijd zeker kunnen weten op welke manier de hennep wordt geteeld, verwerkt en geproduceerd.

Stoffen gemaakt van hennep.
In dit artikel hebben we kennis laten maken met de hennepplant. Dit oeroude supergewas is gelukkig weer helemaal terug van weggeweest. En zoals je hebt geleerd: hennep is echt zoveel meer dan alleen grondstof voor kleding of bouwmaterialen. Drink jij binnenkort een lekker kopje hennepthee? Geniet ervan!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Is vegan leer een duurzaam en diervriendelijk alternatief? Lees er alles over.
- Benieuwd welke kledingmaterialen fijn en duurzaam zijn? Dat hebben we voor je uitgezocht.
- Gek op gouden sieraden? Lees dan hier hoe duurzaam gouden sieraden zijn.
Bronnen: Europese Commissie, Wageningen Universiteit, Soul Stores. Photo credits: hoofdbeeld: Enecta Cannabis Extracts (Unsplash), Ryan Ancill (Unsplash), Mel Poole (Unsplash), hennepplanten: Matteo Paganelli (Unsplash), kledingrek: Sam Lion (Pexels), stoffen: Mel Poole (Unsplash).