Duurzame kantoor tips.

Je duurzame kantoor: goeie gewoontes op je werkdag

Ook als je aan het werk bent, kun je kleine groene switches maken. En nee, hiervoor hoef je het roer niet meteen helemaal om te gooien. Begin vandaag nog met deze kleine veranderingen op je (thuis)kantoor om de planeet minder te belasten! Om je helemaal over de streep te trekken: sommige van deze besparingen zijn ook goed voor je portemonnee. Niet gek dus om hiermee mee aan de slag te gaan als zelfstandige of als ondernemer met je team. We voelen een duurzame kantoor challenge aankomen. Are you in?

Goeie gewoontes in je duurzame kantoor

Tijdens een kantoorbaan zit je vaak achter de computer of in vergaderingen of werksessies. En hoewel je persoonlijke footprint op zo’n dag minimaal lijkt, kun je ook met een kantoorbaan of als ondernemer of zzp’er duurzamere keuzes maken. We geven je graag een paar ideeën – en uiteraard horen we het ook graag van jou als je nog een goede bespaartip hebt. Je weet ons te vinden via de contactbuttons onderaan deze pagina. Komen ze!

  • Plan regelmatig digitale opruimacties om je opslag laag te houden. Voordat je een bezem door je digitale bezittingen gaat halen, check vooral eerst even onze tips voor het opruimen van je foto- en videoarchief, tips om je WhatsApp-historie te wissen en tips om je mailbox op te ruimen. Let op: als ondernemer moet je sommige mails voor je administratie bewaren. Wees dus niet te rigoureus, want dat maakt de Belastingdienst niet blij.
  • Verklein digitale bestanden voor je ze opslaat in de cloud of verzendt per mail, of maak er een zip-bestand van.
  • Zet alle apparaten uit als je klaar bent met werken (een stekkerdoos met aan-uitknop is hierbij handig)
  • Zet op je werkplek de verwarming niet te hoog in de winter en de airco niet te hoog in de zomer. Wist je natuurlijk allang.
  • Ben je overdag thuis aan het werk? Zet dan je grote apparaten aan! Het energienet is overbelast en overdag is het rustiger. Bovendien komt er overdag, als de zon schijnt, meer groene stroom uit je stopcontacten.
  • Ben je een theedrinker die voor elk kopje de waterkoker aanzet? Elke sessie met die waterkoker kost aardig wat energie. Beter is het om één keer een flinke pot te zetten of een thermosfles te vullen.
  • Heb je een afspraak buiten de deur, plan deze dan op een centrale plek op loopafstand van een treinstation, zodat iedereen met het openbaar vervoer kan komen. Nog beter: een duurzame hotspot vlakbij een centraal station.
  • Print zo min mogelijk, maar deed je waarschijnlijk al.
  • Nog een no-brainer: gooi papier en karton gescheiden weg. Je moet toch pauzemomenten inlassen, kun je mooi een moment pakken om te scheuren en te stampen.
  • Hergebruik de kartonnen doosjes die je per post krijgt zoveel mogelijk voor jouw poststukken.
  • Wat smeer jij op je bammetje? Maak je lunch duurzamer door bewust te kiezen voor vegetarische, plantaardige of duurzame opties, zowel thuis als tijdens afspraken.
  • Compenseer je bedrijfsactiviteiten bij goede projecten. Ideeën voor CO2-compensatie vind je in dit artikel.
  • Ga je elektronica of gadgets voor je bedrijf aanschaffen, dan kun je dat ook heel goed tweedehands of refurbished doen. Dit is een grote duurzame stap – want elektronische apparaten met al die kleine onderdelen zijn heel belastend en tweedehands bovendien een stuk goedkoper. In dit artikel helpen we je op weg met tips voor het vinden van de beste tweedehands gadgets.
  • Het inrichten van je nieuwe kantoor met duurzame en tweedehands spullen maakt je werkplek veel gezelliger. Ideeën voor een toffe, duurzame kantoorinrichting lees je hier.
  • Houd je van bloemen op je werkplek. Snappen we. Kies dan voor kunstbloemen en ga voor een abonnement in de bloemenbieb van Reflower.

Duurzame tip voor eigenaren van webshops

Veel duurzame ondernemers met een webshop hebben op hun website staan dat ze omwille van het milieu maximaal drie keer per week naar het postkantoor gaan en dat verzending daarom niet altijd op de volgende dag plaatsvindt, tenzij je aangeeft dat je aankoop urgentie heeft.

Ideeën voor je duurzame kantoor: kunstbloemen uit de bloemenbibliotheek en tweedehands meubels die je onder andere kunt scoren in de kringloop.

Duurzame hosting van je website

Ben je ondernemer dan is de kans groot dat je een eigen website hebt. Ook de hosting van je website kun je duurzamer kiezen. Er zijn in Nederland hostingpartijen die hun energie groen opwekken en daarmee een positief verschil maken. Want al die datacenters die nodig zijn om onder andere onze websites in de lucht te houden, gebruiken veel energie. Verder kun je ook zelf één en ander doen om je website lichter te houden. Verklein afbeeldingen voordat je ze uploadt en installeer een plug in die ervoor zorgt dat altijd het optimale formaat foto wordt getoond aan een bezoeker. Tot slot, kun je op de website digitalbeacon.co kijken wat de voetafdruk is van je website en op basis daarvan verbeteringen doorvoeren.

Je kantoordag duurzamer aanpakken

Met deze tips voor je duurzamere kantoordag hebben we je hopelijk laten zien dat kleine duurzame switches vrij makkelijk te maken zijn en dat het jou en de planeet veel kan opleveren. Het levert je bovendien een snellere – want opgeruimde – computer en een gezelligere werkplek op met al die tweedehands en vintage spullen. Zeg daar maar eens nee tegen.

Meer tips en hulp nodig?

Misschien ben je al een tijdje aan het ondernemen, of wellicht staat je initiatief nog in de kinderschoenen. Hoe dan ook, met de gids voor startende ondernemers helpen we je graag op weg met de administratieve kant, zodat jij kunt doen waar jij goed in bent: van jouw idee een succes maken! Want zeg nou zelf, het is toch een lekker idee als de administratieve basis helemaal op orde is. Met behulp van deze gids heb jij alles in handen om de boekhouding van je bedrijf goed in te richten, goeie gewoontes aan te leren en we delen als bonus ook nog hoe je het ondernemen een tikkie bewuster kunt doen. We got you!

Voor 13,50 euro heb je deze lifesaver rechtstreeks in je inbox en zo dus op je tablet of mobiele telefoon! Bestel de gids voor startende ondernemers in onze webshop!

Boekhoudgids voor startende ondernemers en zzp'ers.

Photo credits: hoofdbeeld: George Milton (Pexels), overig: Reflower & thegreenlist.nl, Ksenia Chernaya (Pexels).

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: